Lapsen lelujen saattohoito – myönnätkö sinäkin tekeväsi tätä?

brown bear plush toy on brown textile
Kuva: Anastasiia Krutota

Lastenhuone tursuaa leluja, kirjoja, askarteluvälineitä ja pelejä. Mutta milloin vanhoiksi käyneet lapsen tavarat voi viedä pois, jos lapset vastustavat tavaroidensa myymistä, kierrättämistä ja roskikseen heittämistä? 

Lapset levittävät leikkejään omasta huoneestaan eteisen puolelle, koska lastenhuoneessa ei ole tilaa leikkiä. Junarata luikertaa tiensä jo olohuoneeseen. Lopulta koko kämppä on yhtä leikkivyöhykettä.

Tunnistatko tilanteen, jossa on aika vähentää tavarapaljoutta? Jos lapset vastustavat itse omien tavaroidensa pois heittämistä, lelujen kirpputorille kantaminen on hankalaa.

Ruuhkavuoden toimitus on keksinyt yhden kätevän jipon, miten tavarapaljouteen voi puuttua. Lapset eivät yleensä leiki kaikilla leluillaan, jos leikkikaluja on paljon. 

Pölyttyneimmät lelut kannattaa kärrätä lasten tarha- tai koulupäivän aikana kaappiin, josta lapset eivät niitä löydä, ja saattohoitaa niitä hetki ennen poisheittämistä. Jos hyllytettyjä, vanhoja pehmoja tai dubloja ei ole kaivattu muutamaan kuukauteen, ne voi kantaa huomaamatta kierrätyskeskukseen. 

Lapsen selän takana toimiminen voi tuntua katalalta, mutta mitä lapsi ei huomaa, se tuskin häntä satuttaa.

Huomaamatta pois

Lelujen hävittämisestä ei kannata tehdä isoa numeroa. Jos lapsen kanssa neuvottelee jokaisen figuurin tai rakennuspalikan kohtalosta, loppua neuvottelulle ei tule välttämättä vastaan koskaan, sillä lapsi ei ole valmis antamaan lupaa tavaroista luopumiseen ikinä.

Mutta jos tavarat vain häviävät, lapsi ei niitä välttämättä edes kaipaa, sillä uudemmat lelut ovat jo vieneet huomion.

Jatkossa voi yrittää neuvotella lapsen kanssa, että uusia leluja ostetaan vain, jos edellisiä on heitetty pois. Tämä saattaa onnistua, jos lapsi on jo riittävän vanha ymmärtämään syyn ja seurauksen suhteita.

Jos kaappiin ei mahdu enempää tavaraa, sitä pitää välillä tyhjentää. Jos vanhoista leluista ei ole valmis luopumaan, uusia ei saa ollenkaan hyvin pitkään aikaan.

Lahjoille stoppi

Tavarapaljous voi pysyä siihen asti taas hallinnassa, kun lapsi saa ystäviltä ja sukulaisilta lahjoja. 

Jos lahjoista muodostuu aito ongelma, juhlakutsuun voi laittaa pyynnön aineettomasta tai syötävästä lahjasta, josta ei muodostu kaapin perälle ja lattioille uutta tavarakaaosta. 

Vaikka taistelu tavarakaaosta vastaan on turhauttavaa, siitä voi selvitä voittajana. Kun lastenhuoneen lattia näkyy, ollaan jo pitkällä. Jos vapaata pintaa on niin paljon, että lapset leikkivät taas oman huoneensa puolella, voitto on jo kulman takana. 

Kun pöydällä mahtuu piirtämään ja sängyssä nukkumaan, lastenhuone ei ole enää varasto, vaan sillä on taas oma alkuperäinen käyttötarkoituksensa. 

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.