ADHD voimavarana -Vahvuuksia ja asioita, joissa moni on erityisen taitava!

Kuva: Unsplash / Robo Wunderkind

ADHD:n ilmeneminen voi tuoda mukanaan paljon positiivisia asioita ja vahvuuksia elämään. Olennaisen tärkeää on saada ADHD ”kesytettyä”, jotta vahvuudet pääsevät esiin, todetaan Lääkärilehdessä.

ADHD-kirjainyhdistelmä tuo monelle ihmiselle ensimmäisenä mieleen ylivilkkaat lapset ja sen, että he eivät ehkä jaksa keskittyä koulussa asioihin ja pysy paikallaan. Mutta ADHD on paljon muutakin, eikä se välttämättä ilmene lainkaan edellä olevan oletuksen mukaisesti. Ulkopuoliset eivät välttämättä huomaa tätä erityisyyttä lainkaan. Diagnoosi voidaan saada vasta aikuisiälläkin. Joten se ei suinkaan kosketa pelkästään pikkulapsia. ADHD:n kehittymiseen vaikuttaa suuresti perimä ja myös ympäristötekijät. Ilmenemistavat vaihtelevat yksilöstä toiseen.

Erityiset mielenkiinnon kohteet

Näenepsy.fi-sivustolla kerrotaan nepsy-piirteisen henkilöiden vahvuuksista. Tekstissä kuvaillaan ADHD-lapsilla olevan superaivot ja toisinaan liiallisten ärsykkeiden vuoksi olo voi tuntua uupuneelta. ”Adhd-teineillä on tutkitusti paremmat ongelmanratkaisutaidot: havainnointikyky, asioiden yhdistely”, selviää kirjoituksesta. Elämässä on monesti erityisiä mielenkiinnon kohteita, joista muodostuu tärkeä ja intensiivinen osa arkea. Nämä tuovat elämään lisää iloa ja vähentävät koettua kuormitusta. Kun ADHD-henkilö motivoituu jostakin asiasta, hän keskittyy siihen täysillä.

On tärkeää, että vahvuudet ja positiiviset asiat saadaan esille. Kuva: Unsplash / Ramin Talebi

On tärkeää saada vahvuudet esiin

Lääkärilehdessä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton kirjoituksessa ja Näenepsy.fi-sivustolla on kerrottu monenlaisista vahvuuksista, joita ADHD voi tuoda mukanaan. Lääkärilehdessä todetaan, että ADHD vaatii ”kesyttämisen”, jotta vahvuudet ja positiiviset asiat saadaan esille. Asianmukainen hoito on sen vuoksi tärkeää, jotta negatiivisten puolien sijasta saadaan esiin hyvä asiat. Vahvuuksilla voi olla todella iso vaikutus siihen, miten ADHD-henkilö näkee ja kokee itsensä sekä millainen hänen tulevaisuudestaan tulee. ADHD:ta kannattaa siis tarkastella voimavaran näkökulmasta.

Esimerkiksi näitä vahvuuksia ADHD voi tuoda mukanaan

-Energisyys

-Sosiaalisuus

-Aktiivisuus

-Nopeus

-Luovuus

Luovuus on yksi mahdollinen ADHD:n vahvuus. Kuva: Unsplash / freestocks

-Hyvä havainnointikyky

-Kekseliäisyys → helppo katsoa asioita eri näkökulmista

-Luontainen uteliaisuus

-Seikkailunhaluisuus

-Resilienssi = psyykkinen selviytymis- ja palautumiskyky

-Kognitiivinen joustavuus

-Kyky kyseenalaistaa asioita

-Riskinottokyky

-Musikaalisuus

Monella on musikaalinen erityislahja. Kuva: Pixabay / Sammy-Sander

-Empaattisuus

-Rehellisyys

-Oikeudentaju

-Rikas mielikuvitus

-Hyvä huumorintaju

-Nopea oivalluskyky

-Visuaalinen prosessointi

-Tietotekninen lahjakkuus

Vahvuutena voivat olla hyvät ongelmanratkaisutaidot ja tietotekninen lahjakkuus. Kuva: Unsplash / Kelly Sikkema

Hyviin asioihin keskittyminen

Kuten yllä olevaa listausta lukiessa voi huomata, että ADHD voi tuoda mukanaan elämään paljon hyvää. Vaikka diagnoosin saaminen voi tuntua aluksi monin eri tavoin elämää mullistavalta asialta, kannattaa keskittyä hyvien asioiden löytämiseen ja niiden korostamiseen. Jokainen henkilö on yksilö ja erityislahjakkaat henkilöt lienevät usein jollain tavalla erityisiä -vai mitä luulet? Sinusta tai lapsestasi saattaa tulla vaikka mitä suurta ja mahtavaa, kunhan vahvuudet pääsevät esiin koko potentiaalillaan!

Millaisia positiivisia asioita ja vahvuuksia ADHD tuonut sinulle tai lapsellesi? Mitä vahvuuksia lisäisit listaan?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Elämäni ADHD:n kanssa – nostan hattua

Kun aikuinen ADHD-diagnoosin sai

ADD ja ADHD: Miten ne eroavat ja millaisia oireita niihin voi liittyä?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.