Ylikiltti äiti pyrkii täyttämään kaikki lapsensa toiveet, sillä hän ei pysty ottamaan vastaan lapsen pettymystä. Äiti myötäilee lasta ja unohtaa itsensä. Omat haaveet ja tarpeet jäävät taka-alalle, kun vanhempi keskittyy miellyttämään lasta. Syyt tällaiseen vanhemmuuten ovat monet -seurauksena voi olla itsekeskeinen, omaa etuaan tavoitteleva lapsi.
Ylikiltti äiti palvoo lastaan ja rajojen asettaminen on vaikeaa. Äiti pyrkii täyttämään kaikki lapsen toiveet ja tekemään kaiken lapsen puolesta, koska kuvittelee siten osoittavansa, kuinka paljon tätä rakastaa. Äiti ei kestä lapsen vihaa, eikä halua tuottaa tälle pettymystä. Äiti lipsuu helposti rajoista ja antaa periksi. Usein ylikiltti äiti sietää lapselta epäkunnioittavaa käytöstä, koska ei arvosta itseään tarpeeksi puhaltaakseen peliä poikki. Hän venyy ja unohtaa omat tarpeensa palvellakseen lastansa. Äiti saattaa käyttää rahansa lapsen järjettömiin mielitekoihin tehdäkseen lapsen iloiseksi ja unohtaa omat perustarpeensa.
Hyvä terveys-sivustolla huomautetaan, että ylikiltti äiti ruokkii lapsessa röyhkeää narsistia. Lapsesta kasvaa helposti tyranni, jonka on vaikeaa noudattaa sääntöjä. Lapsi ei tunne syyllisyyttä jatkuvista vaatimuksistaan, vaan käyttää vanhempansa heikkoutta häikäilemättä hyväkseen. Vaarana on, että lapsesta kasvaa kärsimätön ja itsekäs.
Syyt ylikiltteyteen
Muun muassa syyllisyys voi saada vanhemman myötäilemään lasta ja unohtamaan omat tarpeensa. Esimerkiksi vanhempien ero saattavat laukaista tällaisen tilanteen. Vanhempi kokee rikkoneensa perheen ja kokee syyllisyyttä siitä, että lapsi joutuu elämään kahden kodin välillä. Lapsi huomaa helposti pystyvänsä ohjailemaan vanhempaansa ja saattaa uhkailla lähtevänsä toisen vanhemman luokse, jos tämä ei tee kuten lapsi vaatii.
Myös lapsen sairastuminen saattaa saada vanhemman varpailleen. Vanhempi ei halua kuormittaa lasta enempää ja haluaa tehdä hänen elämänsä haluaa tehdä mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi. Miellyttämisen halu voi myös juontaa juurtensa vanhemman omaan lapsuuteen. Moni vanhempi on saanut kasvatuksen, jossa kiltteys on ollut tavoiteltava hyve. Vanhempi-lapsisuhteessa miellyttäminen on kuitenkin haitallista.
Rakkaus on rajoja
Kiltteys ei ole huono piirre, kunhan osaa pitää omista rajoista huolen. Jos tunnistat itsesi edellisestä kuvauksesta on aika pistää jarru pohjaan, alkaa vähittelen ajatella myös itseäsi, mutta myös lapsesi parasta. On tärkeää ymmärtää, että liiallisesta kiltteydestä voi olla lukuisia ikäviä seuraamuksia. Sen lisäksi, että se vaikuttaa omaan hyvinvointiisi, vanhemman liiallinen kiltteys vaikuttaa suoraan myös lapsen persoonallisuuden kehitykseen. Lapsi tarvitsee vanhemman, joka osaa asettaa rajat.
Rakkaus ei tarkoita tavaramäärää ja kaiken tekemistä lapsen puolesta. Vanhempi ei ole lapsen palvelija. Lapsi ei tule rakastamaan sinua vähemmän siksi, että et anna periksi, kun hän pyytää jotain. Kun lapsi huomaa, että arvostat itseäsi, myös hän oppii kunnioittamaan sinua.
Oletko sinä kamppaillut ylikiltteyden kanssa?
Teksti: Anna-Leena
Ei vielä kommentteja