Kiusaaminen tapahtuu yhä useammin netin välityksellä

Kuva: Pixabay / Elf-Moondance

Netti on tullut osaksi arkeamme ja digilaitteiden yleistyttyä ovat myös kiusaamisen muodot monipuolistuneet. Ovelien tapojen vuoksi uhri ei välttämättä aina tiedosta tulleensa huonosti kohdelluksi. Tietyt merkit voivat paljastaa vanhemmille, että lapsi voi olla nettikiusaamisen uhri.

Valitettavasti moni ihminen joutuu kokemaan kiusaamista ainakin jossain elämänsä vaiheessa. Usein uhreina ovat puolustustaidottomat lapset, jotka eivät välttämättä edes ymmärrä, että kokemansa jutut ovat väärin. Ajat ovat muuttuneet ja muuttuvat edelleen jatkuvasti. Myös kiusaaminen on muuttunut monipuolisemmaksi, koska tapoja on tullut lisää. Enää ei ole kyse välttämättä pelkästään nimittelystä, syrjimisestä tai muusta fyysisestä tavasta. Nettikiusaaminen on tuonut tähän muutenkin niin ikävään ja surulliseen asiaan ihan uudenlaisen ulottuvuuden. Sitä voi esiintyä yksinään tai yhdessä muiden kiusaamistapojen kanssa.

Kiusaamisen seuraukset

Mikä tahansa kiusaaminen jättää uhriin jäljet. Etenkin, jos se jatkuu pitkään eikä asiaan puututa riittävän nopeasti ja saada sitä loppumaan. Lapsi tai nuori voi kokea yksinäisyyttä ja porukan ulkopuolelle jäämistä. Tämä voi vaikuttaa monella tavalla itsetuntoon ja elämisen haluun. Seurauksena voi olla myös monenlaisia ongelmia mielenterveyden saralla ja pahimmissa tapauksissa seuraukset ovat peruuttamattoman lopullisia ja surullisia.

Nettikiusaaminen on yleistä

Netin välityksellä tapahtuva kiusaaminen on tullut osaksi arkea kuin varkain. Jopa joka viides ihminen on tai on ollut nettikiusaamisen uhri. Seurauksena voi olla myös se, että netissä kiusaaminen saa jatkuvasti aiempaa kurjempia sävyjä ja lopulta siitä tulee ikään kuin sallittu asia, selviää MTV Uutisten tekstistä. Aika näyttää, että millainen paikka nettimaailma jatkossa on ja lietsooko se enemmän pelkoa ja turvattomuutta kuin yhteisöllisyyttä. Uskaltavatko ja saavatko ihmiset enää ilmaista vapaasti mielipiteitään vai ei. Uskaltaako kiusatuksi tullut hakea apua vai vaikeneeko hän mieluummin?

Kuva: Pixabay / un-perfekt

Tarkkaile näitä merkkejä

Vanhempien on hyvä tarkkailla tietynlaisia merkkejä, jotka voivat paljastaa sen, että lapsi tai nuori saattaa olla nettikiusaamisen uhri. Esimerkiksi seuraavat muutokset puhelimen tai tietokoneen käyttämisessä voivat viitata kiusaamiseen.

-Viestejä tai puheluja tulee outoihin aikoihin (esimerkiksi keskellä yötä) → Vanhempien tiedustellessa lapsi ei ole halukas niistä keskustelemaan

-Puhelimella tai tietokoneella olemisen jälkeen netissä kiusaamista kokeva lapsi voi olla järkyttyneen tai säikähtäneen oloinen, selviää mumsnet.com-sivuston tekstistä.

Kaikenlainen kiusaaminen on aina väärin ja on tärkeää, että se saadaan loppumaan mahdollisimman nopeasti!

Onko teidän perheessä jouduttu kokemaan nettikiusaamista?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)