Murrosikä tulee! – Oletko valmis?

Murrosikä tulee! – Oletko valmis?
Kuva: Pixabay

Murrosiästä on saatavilla nykyään paljon varsinkin nuorille suunnattua tietoa! Toki niistä on hyötyä myös nuoren vanhemmille. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin pohtimaan sitä, kuinka vanhempi voisi valmistautua nuoren alkavaan murrosikään ja mitä voi olla odotettavissa.

Murrosiässä tapahtuu paljon suuria psyykkisiä ja fyysisiä muutoksia. Nuoren mieli voi myllertää ja tunteet ailahdella. Aiemmin niin iloisesta nuoresta voi tulla omiin oloihinsa vaipuva synkistelijä. Itsetunto voi olla kovin hauras, koska kehon suuret muutokset hämmentävät nuorta. Vanhemmista tulee nuoren mielessä ärsyttäviä ja nuori voi kuvitella, että hän tietää ja osaa kaiken paremmin, kuin vanhempansa.

Nuoret ovat kuitenkin yksilöitä ja jokaisen murrosikä on erilainen, vaikka myös yhteisesti tunnistettavia piirteitä voidaan löytää. Myös suhde omiin vanhempiin on omanlaisensa, mutta se voi muuttua radikaalistikin, kun nuori rimpuillee irti vanhemman ja hänen välisestä “napanuorasta”.

Murrosiän fyysiset muutokset

Terveyskylän artikkelin mukaan murrosikä eli puberteetti alkaa, kun hormonitoiminta käynnistyy. Sen kesto on noin viisi vuotta maksimissaan. Tyttöjen murrosikä alkaa yleensä poikia aikaisemmin, noin 8-13-vuoden iässä. Munasarjojen tuottama estrogeeni eli naissukupuolihormoni saa aikaan rintojen kasvun. Pituuskasvu kiihtyy ja alkaa ilmaantua häpy- ja kainalokarvoitusta. Ensimmäiset kuukautiset alkavat.

Pojilla murrosikä koittaa noin 9-13,5 vuoden iässä: Hiki alkaa haista, pojalle tulee häpykarvoitusta sekä hänen kivekset kasvavat, jolloin testosteronin, eli miessukupuolihormonin tuotto lisääntyy. Muita murrosiän fyysisiä merkkejä pojalla ovat pituuskasvun kiihtyminen, äänen madaltuminen, hemoglobiinitason nousu sekä lihaksiston ,luuston massan ja peniksen kasvu, kerrotaan Terveyskylän artikkelissa.

Vinkkejä murrosikäisen vanhemmille

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on laatinut vinkkejä murrosikäisen vanhemmille: Hanki tietoa murrosiän kehitysvaiheista, jotta tiedät mitä siihen kuuluu. Huolehdi omasta tukiverkostosta ja ole yhteydessä muiden murrosikäisten vanhempiin ja erityisesti oman nuoresi kavereiden vanhempiin. Näin saat vertaistukea ja tietoa siitä, missä nuori menee ja mitä hän tekee.

Älä roiku lapsessa! Nyt on viimeistään aika hankkia elämään muutakin sisältöä, kuin lapset. Murrosikään kuuluu irtaantuminen vanhemmista pikkuhiljaa. Anna nuorelle tilaa kasvaa ja kehittyä.

Kehittäkää kuitenkin nuoren kanssa myös yhteisiä kiinnostuksen kohteita, jotta suhde säilyisi mahdollisimman hyvänä. Huomaa niin omat vahvuutesi kasvattajana, kuin erityisesti nuoren vahvuudet ja puhu niistä ääneen.

Mistä apua, jos ei pärjää murrosikäisen nuoren kanssa?

Riippuen tilanteesta ja haasteista, voi apua pyytää kouluterveydenhoitajalta-ja/tai lääkäriltä, lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluista terveyskeskuslääkäriltä tai lastensuojelusta. Joskus hätätilanteissa voidaan joutua turvautumaan myös poliisiin.

Lastensuojelun kautta voi saada monenlaista apua, joten yhteydenottoa sinne ei kannata pelätä! Voit esimerkiksi anoa nuorelle tukihenkilöä moniin erilaisiin tarpeisiin.

Millainen oli oma murrosikäsi? Millaisia ajatuksia nuoren alkava murrosikä herättää?

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.