Kun kaksi viivaa pamahtaa raskaustestiin voivat tunteet olla ristiriitaisia. Sisällä todella kasvaa uusi elämä. Mieli alkaa positiivisen testin jälkeen nopeasti kehitellä ajatuksia tulevasta: Kohta teemme vaunulenkkejä ja seuraamme onnellisina vauvan kasvua. Onkohan hän tyttö vai poika, joko ostaisin vauvan vaatteita. Elämän hauraus voi kuitenkin yllättää. Terveyskirjasto kertoo, että noin 10–15 % kliinisesti todetuista raskauksista päättyy keskenmenoon. Yleensä keskenmenot tapahtuvat ennen 12 raskausviikkoa.
Noin yksi kymmenestä naisesta kokee keskenmenon jossain vaiheessa elämäänsä. Vaikka keskenmenot ovat yleisiä on sen saaminen kuitenkin aina saajalleen tragedia. Kun unelma omasta lapsesta viedään hetkessä pois voi niin keholla kuin mielellä kestää palautua kokemastaan. Keskenmeno voi olla yllättävä, kivulias ja surullinen tapahtuma.
Voimmeko yrittää uudelleen? Voimmeko vaikuttaa raskauden onnistumiseen?
Terveyskylä.fi kertoo, että uutta raskautta voi alkaa yrittää heti jälkivuodon jälkeen tai viimeistään ensimmäisten kuukautisten jälkeen. Tilastot ovat rohkaisevia! Yksi keskenmeno ei lisää uuden keskenmenon riskiä ja toisenkin keskenmenon jälkeen suurin osa (80 %) onnistuu seuraavassa raskaudessa. Jos alkuraskauden keskenmenoja on ollut kolme peräkkäin, kannattaa harkita jatkotutkimuksia. Toistuvien keskenmenojen jälkeen voidaan naisesta tutkia muun muassa kilpirauhasongelmien ja keliakian mahdollisuus, kertoo Terveyskylä.fi. Myös verenhyytymistaipumus ja molempien puolisoiden kromosomit voidaan tutkia. Noin puolet keskenmenoista tapahtuvat kuitenkin ilman selkeää syytä, eikä niitä näin ollen voi ehkäistä.
Miksi tämä kaikki vietiin meiltä? Saanko surra tapahtunutta?
Vaikka fyysistä estettä raskauden yrittämiselle uudelleen ei ole, voi henkinen palautuminen ottaa koville. Keskenmeno voi aiheuttaa surua, ahdistusta ja jopa syyllisyyttä. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja! Kuten Simpukka ry kertoo, on syyllisyyden tunteet yleisiä keskenmenon jälkeen, vaikka syytä ei olisikaan. Keskenmenoista ei juurikaan puhuta ulkopuolisille ja perhe voi jäädä hyvin yksin tuntemustensa kanssa. Jokainen kokee surun omalla tavallaan. Myös puolisot voivat suhtautua keskenmenoon eri tavoin, joka saattaa aiheuttaa ristiriitoja. Tunteet voivat vaihdella päivittäin ja parempien kausien jälkeenkin voi tulla romahduksia. Etsi vertaistukea! Netissä on erilaisia ryhmiä, joissa saman kokeneet keskustelevat. Voit myös ottaa yhteyttä Simpukka-yhdistykseen saadaksesi keskusteluapua tilanteeseesi. Jos tunteet ja ajatukset keskenmenon jälkeen käyvät liian raskaaksi, voi olla aiheellista ottaa yhteyttä hoitajaan tai lääkäriin.
Uusi raskaus pelottaa uskallammeko enää uudelleen?
Testissä on jälleen kaksi viivaa. Keskenmenon jälkeen ilon tilalle voi kuitenkin nopeasti tulla uusi huoli: Päättyykö tämäkin raskaus keskenmenoon? Henkinen tuki ja raskauden suunniteltu tiheämpi seuranta on tärkeää, jotta pelko ei ota yliotetta. Näin kertoo myös Simpukka ry. Toistuvien keskenmenojen jälkeen ultraäänitutkimuksia voidaan tehdä tiheään. Pikkuhiljaa luottamus raskauden onnistumiseen lisääntyy ja odottaja pääsee nauttimaan raskaudesta ilman jatkuvaa pelkoa.
Teksti: Niina
Ei vielä kommentteja