Videopelit ovat suosittu ajanviete myös aikuisten keskuudessa!

Videopelit ovat suosittu ajanviete myös aikuisten keskuudessa!
Kuva: Pixabay / Sammy-Sander

Ensimmäinen mielikuva videopeleistä ja niiden pelaajasta on usein pelikoneen ääressä istuva lapsi tai nuori. Tämä ei suinkaan ole ainut totuus, koska monet aikuisetkin uppoutuvat mielellään videopelien maailmaan.

Lasten ja nuorten lisääntyneestä älylaitteilla olemisesta puhutaan paljon. Monet heistä viihtyvätkin laitteilla tunnista toiseen ellei kukaan aseta heille rajoja. Myös moni aikuinen viettää mielellään aikaansa ruudun ääressä. Pelikone avataan viihdykkeeksi vapaapäivänä tai raskaan työpäivän jälkeen. Videopelejä on mahdollista pelata esimerkiksi puhelimen, tietokoneen tai pelikonsolin avulla. Joillakin tämä harrastus kulkee elämässä lapsuudesta asti ja jatkuu vielä aikuisenakin. Jotkut löytävät sen omien lasten peliharrastuksen kautta. Jotkut vanhemmat pelaavat yhdessä lasten kanssa ja se voi olla todella mukava yhteinen ajanviete.

Ylen Uutisten artikkelissa on todettu, että videopelit eivät suinkaan ole vain lasten ja nuorten harrastus. Yhä enenevässä määrin myös aikuiset etsivät sopivan hetken tullen peliohjaimen käsiinsä. Erona nuoriin harrastajiin on se, että harvemmin pelikoneen ääressä istutaan tuntikaupalla. Yleensä kyse on lähinnä lyhyistä rentoutusta tuovista hetkistä.

Kuva: Unsplash / Ravi Palwe

Pelien viidakko on valtava ja valittavissa on jokaiseen makuun sopivia viihdykkeitä. On mahdollista pelata esimerkiksi rauhallisen puoleisia muisti-, kortti- tai sanapelejä. Vauhdikkaampaan makuun löytyy auto-, seikkailu- tai toimintapelejä. Osa valitsee nostalgisia pelejä, joita on tullut pelattua omassa lapsuudessa tai nuoruudessa. Videopelien pelaaminen ei välttämättä ole pelkkää ajanhukkaa. Rentoutumisen lisäksi ne voivat tarjota myös muita hyviä juttuja. Helsingin Sanomissa on kerrottu että pelaaminen voi parantaa esimerkiksi ongelmanratkaisutaitoja, hahmottamista ja muistia.

Joskus pelaaminen voi muodostua ongelmaksi

Videopelien pelaaminen voi siis olla hauska ja kehittävä ajanviettotapa. Toisinaan siihen voi kuitenkin liittyä ongelmallisia piirteitä, jolloin hälytyskellojen pitäisi soida ja tarvittaessa hakea asiaan ulkopuolista apua. Joillakin pelihetket saattavat vierähtää luvattoman pitkiksi ja viedä liikaa huomiota tärkeämmiltä asioilta. Jos esimerkiksi vanhempi on vastuussa lapsesta ja hän ei pelaamisen vuoksi näe eikä kuule lapsen tarpeita, on asiassa ongelma. Tai jos parisuhteessa ollessa kaikki aika kuluu pelikoneen ääressä istuessa eikä kiinnostusta riitä enää muihin asioihin, voi seurauksena olla monenlaisia ongelmia. Parisuhde voi jopa kariutua kokonaan siihen, että peliohjaimen näpyttelemisestä tulee kumppania tärkeämpi asia, kuten Yle Uutisten kirjoituksesta on luettavissa.

Kannattaa muistaa siis kohtuus kaikessa -myös videopelien pelaamisessa!

Pelaatko sinä tai kumppanisi videopelejä?

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.