Mitä mieltä äidit oikeasti ovat varpajaisista? – ”Äideillä baby shower -juhlat, isillä varpajaiset”

Kuva: Kats Weil

Uuden vauvan syntymää ja erityisesti isäksi tullutta juhlistavat varpajaiset ovat alkujaan olleet maalaisyhteiskunnan vanha, koko perheeseen kohdistuva perinne. Uuden lapsen syntymän lisäksi varpajaisia on vietetty myös uuden vasikan synnyttyä perheen omistukseen.

Vanhan perinteen mukaan vauvan syntymän jälkeen vietettäviin varpajaisiin on tuotu rotinoita, eli vauvaperheelle annettavia ruokalahjoja: leipää, piirakkaa, kalaa tai vaikkapa karjanlanpiirakoita. Sana rotinat juontaa venäjänkielisestä sanasta rodiny, joka tarkoittaa synnytystä ja lapsivuodetta. Perinne ei ole jokaiselle suomalaiselle tuttu, mutta erityisesti Itä-Suomessa tämä tapa on vakiintunut.

Alun perin varpajaisperinteeseen siis on kuulunut, että vastasyntyneen vauvan vanhemmat ovat saaneet helpotusta arkeensa ruoan muodossa. Näin ollen vauvaa katsomaan tulevat sukulaiset ja ystävät eivät tuppaudu vaivaksi, eivätkä aiheuta vauvan vanhemmille stressiä tarjoiluista.

Korillinen vastaleivottua sämpylöitä on oivallinen rotina. Kuva: Tiago Leonardi

Sittemmin varpajaisperinne on kuitenkin muuttunut ja sanasta varpajaiset tulee aivan jotain muuta mieleen, kuin koko perhettä helpottavat ruokalahjat.

Ryyppyjuhlat vastasyntyneen isälle – Mitä äidit ovat tästä mieltä?

Varpajaisten ollessa nykypäivänä melkolailla vain isän juhla, jossa alkoholi virtaa ja äiti tupaavat jäämään kotiin yksin vastasyntyneen kanssa – on sanomattakin selvää, etteivät kaikki äidit nauti tästä juhlasta. Toimituksemme selvitti ja kokosi sosiaalisen median kommenttikentiltä äitien mielipiteet nykypäivän varpajaiskulttuurista.

Vauvakupla ja käytännönläheinen ajattelutapa

”Mä nautin kun sain olla kaksin vauvan kanssa siinä ihanassa kuplassa. En tule isältä sitä kieltämään. Menee jos menee.”

”Mun mielestä siinä ei oo mitään väärää, kun meidän tapauksessa mies ei olisi kuitenkaan ollut yötä sairaalalla.”

”Tottakai saa mennä jos tahtoo, herttinen. Ei se yksi ilta merkitse siinä, jos mies haluaa vauvan syntymää juhlia. Toki jos vauvalla tai äidillä on joku htä niin ei mennä heti vaan sitten kun on mahdollista.”

Varpajaisten vertaaminen äidin baby shower-juhlaan

Usein äidin baby shower -juhlia verrataan isän varpajaisiin. Tämä vertailu ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen, sillä juhlat ovat hyvin eri tyyppisiä.

”Ei mies kiellä baby showereita niin miksi pitäisi häneltä kieltää varpajaiset.”

”On ok ja isä ansainut ne kyllä siinä missä äiti omat babyshoweritkin.”

Yllä olevaan kommenttiin vastattiin: ” Musta varpajaiset ei oo mitenkään verrattavissa babyshowereihin. Toiset on kunnon ryyppyjuhlat heti lapsen syntymän jälkeen, babyshowerit taas on raskaana selvinpäin. Itse hyväksyn varpajaiset, mutta oletan sit miehenkin ottavan lapsen hoidettavaksi kunhan itse kykenen lähteä rilluttelemaan.”

Eräs vastasi: ”Meillä varpajaiset on mun kotiuduttua, eikä tarkoita jäätäviä ryyppäjäisiä.”

”Mulle on tärkeää, että hän on kotona ekat viikot. Juhlia voi sitten myöhemmin, jonkun aikaa syntymän jälkeen, mulla ei oo sitä mitään vastaan. Näistä varsinaisista varpajaisista henkilökohtaisesti en tykkää, mutta jokainen tekee tavallaan.”

Yhdessä sopimalla tai yllätyksellä paras lopputulos

”Meillä sovittiin, että varpajaiset pidetään vasta kun ollaan kunnolla kotiuduttu vauvan kanssa, eli pari viikkoa kotiutumisesta.”

”Ajattelin kyllä tällä kertaa yllättää miehen niin, että kun koen pärjääväni yksin illat ja yön kahden yöheräilijän ja imetettävän kanssa, järkkäsin sille jotain menoa.”

”Miehen varpajaiset oli meillä koska mulle oli tehty sektio et jos oisin tarvinnut apua jossakin. Mulle todellakin ok että pitää, kunhan yhdessä sovitaan ajankohta.”

Varpajaisia voi viettää myös kotona sivistyneesti. Kuva: Scott Warman
Tekosyytä juhlinnalle ei hyväksytä

”Meillä varpajaiset on vain tekosyy päästä ryyppyreissuun ja reissu menee helpolla sellaiseksi, joka ei minusta kuulu tähän elämänvaiheeseen. Ei se kaksin käsin juominen ja örvellys enää ole sopivaa eikä tarpeellista.”

”No on kyllä ihmeellinen tapa. Toki meillä ei lapsiperhe-elämään kuulu muutenkaan alkoholilla juhliminen kuin todella satunnaisesti. Olisin aikana pahana, jos mies jättäisi mut yksin vastasyntyneen (+ muiden lasten) kanssa ja lähtisi dokaamaan.”

Monesti sana varpajaiset saa ihmisten mieleen vain humalassa heiluvan isän ja hänen kaveripiirinsä toilailemassa. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus varpajaisista. Alkoholi ei välttämättä aina kuulu mukaan varpajaisjuhlintaan.

Eräs isä kommentoi: ”Mä oon aina pitänyt varpajaiset. Mut kerran kolmesta olen ottanut alkoholia. Viimeksi mulla oli puolison lapset ja omat lapset mukana. Käytiin oikein ravintolassa syömässä kun äiti ja vauva olivat sairaalassa.”

”En tiedä tarviiko tähän alkoholia tai ns. perseitä liittää, mun puolesta saa juhlistaa isäksi tulemista just niin paljon kun haluaa, mut siten, että perhe-elämä ei siitä häiriinnyt eikä mun tarvii olla puolikuntoisena kusessa kaiken kanssa.”


Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Parhaat maat kasvattaa lapsia vuonna 2020 – Katso, mille sijalle Suomi sijoittui

Nainen, syyllistytkö tähän? Lopeta se heti paikalla

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.