Lapsen kaveri on rasittava pelleilijä – saako aikuinen matkia huonoa käytöstä näyttääkseen, kuinka ärsyttävää se on?

Lapsen kaveri on rasittava pelleilijä – saako aikuinen matkia huonoa käytöstä näyttääkseen, kuinka ärsyttävää se on?
Kuva: Jordan Whitt

Vanhemmat voivat toivoa lastensa kavereiden osaavan käyttäytyä, mutta loppujen lopuksi lapsi valitsee itse kaverinsa.

Päiväkoti-ikäisen lapsen kaveri pelleilee niin ruokapöydässä, kotona, päiväkodissa kuin kaupan kassajonossakin. Poika tekee täsmälleen niitä asioita, mitkä ovat kiellettyjä. Sotkee, käyttää rumia sanoja ja ärsyttää tahallaan aikuisia. Alkaa näyttää siltä, että oma 5-vuotias poika matkii kaverinsa huonoa käytöstä ja vuosien kasvatustyö tuntuu valuvan hukkaan. 

Lapsi nauraa aivan katketakseen, kun kaveri ei noudata sääntöjä, vaan kiipeää jopa päiväkodin aidan yli kesken tarhapäivän. 

Kaveri ja oma lapsi eivät tottele käskyjä lopettaa, vaikka aikaisemmin oma lapsi on ollut kiltti ja ujokin. Eikä huonon käytöksen huomiotta jättäminenkään auta. Mikä avuksi, kun lapsen kaveri tartuttaa levottoman käytöksen omaan lapseen?

Ruuhkavuosimamma on ottanut ohjat omiin käsiin ja menee mukaan lasten hölmöilyihin. Kun lapsen kaveri näki ensimmäisen kerran, aikuisen matkivan, hän hämmentyi.

Aikuinenkin pelleilee

Aikuinen voi yrittää toimia peilinä lapselleen näyttäen, miltä lapsen käytös näyttää muiden silmin. Nimittäin aikuisen sormet perunamuussissa eivät näytäkään niin hauskoilta, kuin omat kädet leikkimässä ruoalla. 

”Katso nyt, tältä se näyttää, kun te leikitte ruoalla. Ei ole kivaa, kun sormet ui maidossa ja ruoassa ja sen jälkeen likaantunut ruoka pitää heittää roskikseen ja sotkujen siivoamiseen menee aikaa”, mamma opastaa.

Ainakin aluksi asetelman kääntäminen päälaelleen voi toimia, koska aiemmin hillitysti toimineen aikuisen aivan vääränlainen käytös voi yllättää. 

Lasten rumien ilmeiden, eleiden ja sanojen toistaminen voi myös auttaa. Jos kuulee toiselta ikävät haukkumasanat, ne eivät välttämättä enää hihitytä, vaan voivat tuntua omissakin korvissa loukkaavilta. 

Mutta omien sormien uittaminen perunamuusissa ei ole kestävä ratkaisu, jos ongelmakäyttäytyminen jatkuu pidempään. Silloin apua voi hakea esimerkiksi päiväkodista, neuvolasta tai perheneuvolasta.

Meillä pelkkien nenänvenytysten ja vessasanojen toistaminen sai suut ainakin toistaiseksi suppuun.

Lasten annetaan edelleen pelleillä leikeissään, mutta hassuttelu on kielletty vakavissa tilanteissa, kuten ruokailun aikana. 

Loppujen lopuksi lapsen pelleily ja huono käytös voi olla huomion hakemista, jonka takia pikkupellen on hyvä saada tarpeeksi usein vanhempien jakamaton huomio yhteisten pelien ja leikkien muodossa.

Miten sinä olet saanut pikkuvesseleiden ei-toivotun pelleilyn loppumaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.