Lohtua ja superfoodia –Imetyksen ei tarvitse päättyä vauva-aikaan

Lohtua ja superfoodia –Imetyksen ei tarvitse päättyä vauva-aikaan
Michal Fošenbauer / Pixabay

Imetyksen ei tarvitse loppua, kun vauvasta kasvaa taaperoikäinen. WHO suosittelee imetystä siihen saakka, että lapsi on kaksivuotias, eikä mikään ei estä imettämästä pidempäänkin. Taaperon imetys voi parhaimmillaan olla ihana ja yhdistävä kokemus niin äidille kuin lapsellekin. Taapero ei ole enää samalla tavalla riippuvainen rintamaidosta kuin vauva, syöhän hän jo muutakin ruokaa. Parhaassa tapauksessa taaperoimetyksessä yhdistyy kaikki imettämisen parhaat puolet!

Mitä ihania asioita taaperoimetys tuo?

Läheisyys ja lämpö. Lapsi hakee turvaa, lohtua ja rohkaisua äidin rinnalta. Huikka lämmintä maitoa ja leikki jatkuu taas nopeasti myös pikkukolhujen jälkeen.

Hyvä ja helppo nukuttamiskeino. Imetys on ihana rauhoittumiskeino. Taaperon nukahtaminen voi olla välillä verrattavissa sirkukseen. Imetys helpottaa usein tätäkin hommaa lapsen rauhoittuessa syliin ja rinnalle.

Lisää vastustuskykyä. Kansallisessa imetyksen edistämisen toimintaohjeessa todetaan, että imetys suojaa hyvin erilaisilta infektioilta. Taapero saa äidinmaidosta vastustuskykyä parantavia aineita, aivan kuten vauvakin. Maito ei myöskään muutu yhtäkkiä sokerilitkuksi tai jotenkin muuten huonoksi vauva-ajan jälkeen. Taapero voi saada rinnasta paljonkin nestettä, mikä helpottaa elämää kesähelteellä tai vaikkapa oksennustaudin aikana.

Auttaa muutoksissa. Päiväkodin aloittaminen on iso elämänmuutos. Uudet ihmiset, uudet tilat ja uudet tavat voivat olla taaperolle jännittäviä ja pelottavia asioita. Imetys tuo turvaa, lohtua ja jatkuvuutta myös silloin, kun uudet tilanteet vaativat tottumista. Moni jännittää, miten rinnalle nukahtava taapero suostuu nukahtamaan päiväkodissa. Usein huoli on kuitenkin turha. Lapsi nukahtaa vanhempien yllätykseksi vieraassa paikassa yleensä hyvin helposti ilman rintaa. Päiväkodin jälkeen lapsi sitten usein tankkaa läheisyyttä rinnalla senkin edestä.

Pitkällä imetyksellä on myös infektioilta suojaamisen lisäksi muitakin suotuisia terveysvaikutuksia! Imetyksen Tuki kertoo sivuillaan, että pitkäkestoinen imetys vaikuttaisi suojaavan aikuisiän ylipainolta ja tyypin 2 diabetekselta. Pitkä imetys vähentää äidin riskiä sairastua esimerkiksi rintasyöpään. Mitä kauemmin imetys kestää, sitä parempi hyöty saadaan!

Mikään ei kestä ikuisesti. Lapsi vieroittuu viimeistään, kun imuote alkaa huonontua ja hampaat vaihtuvat rautahampaisiin. Jos äiti ja lapsi haluavat jatkaa imetystä lapsentahtisesti ja rauhassa vieroittuen on tämä pelkästään positiivinen asia!

Kuinka kauan sinä olet imettänyt lapsiasi?

Teksti: Niina


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.