Lukemalla pääsee vierailemaan toisissa ulottuvuuksissa

Lukemalla pääsee vierailemaan toisissa ulottuvuuksissa
Kuva: Suomalainen Kirjakauppa

Kaupallinen yhteistyö: Ideapark Lempäälä

Maailma on täynnä kirjoja. Silti liian moni on nykyään sitä mieltä, että lukeminen on turhaa, eikä kukaan mitään kirjoja viitsi lukea. On paljon helpompaa tuijottaa kännykkää, TV:tä tai pelata videopelejä. Lukeminen on kuitenkin tärkeä taito, jonka avulla pystyy kokemaan asioita, joista muuten voisi vain uneksia.

Lukemisen alkuun pääseminen vaatii yksinkertaisimmillaan sitä, että istuu alas ja kääntää auki ensimmäisen sivun kiinnostavasta kirjasta. Muutaman sivun jälkeen saattaa huomata matkustaneensa aivan uuteen paikkaan. Voi jo melkein maistaa ranskalaisessa suklaapuodissa myytävän kaakaon maun ja tuntea miten suklaa sulaa kielelle. Jännittävää kirjaa lukiessa huomaa usein ajattelevansa, miten ilmiselvä juonikuvio on, kunnes kirjan viimeisillä sivuilla tajuaa, että syyllinen onkin aivan joku muu ja lukijaa on huijattu. Hyvin kirjoitettu kirja pitää lukijaa otteessaan ja herättää ajatuksia. Lukija loihtii kirjailijan kuvauksen perusteella eteensä tapahtumapaikan ja henkilöt.

Jotta lukeminen olisi mielekästä ja helppoa, tarvitaan myös lukutaitoa. Vaikka suomalaisten lukutaito kansainvälisesti tarkasteluna on varsin hyvä, on kuitenkin viime vuosina huomattu, että etenkin nuorten lukutaito on huonontunut selkeästi 2000-luvulla. Kansallisen lukutaitostrategian tavoitteena on tehdä Suomesta maailman monilukutaitoisin maa vuoteen 2030 mennessä. Monilukutaito tarkoittaa, että luku- ja kirjoitustaidon lisäksi lukija osaa tuottaa ja tulkita muita tekstejä kuten esimerkiksi tilastoja ja mediatekstejä. Yksi tärkeä askel kohti parempaa lukutaitoa on löytää jokaiselle mieluista luettavaa, vaativuudeltaan eritasoisia ja monimuotoisia tekstejä sekä selkokielistä kirjallisuutta.

Kuva: Suomalainen Kirjakauppa. Lukeminen yhdessä lapsen kanssa on tärkeää ja mukavaa yhteistä tekemistä.

On tärkeää panostaa lukutaitoon jo lapsuudessa. Usein vanhemman esimerkki kannustaa myös lasta lukemaan. Ääneen lukeminen lapselle on hyödyllistä ja mukavaa yhdessäoloa. Lapsi haluaa usein kuulla saman tarinan uudelleen. Tämä tuo lapselle turvaa. Moni vanhempi kokee kuitenkin, ettei jaksa tai ehdi kiireiltään lukea lapselle ääneen. Lukukeskus-sivuston mukaan suurimmat syyt siihen, ettei vanhempi lue lapselleen, liittyvät juuri ajan käyttöön: arjessa ei ole riittävästi aikaa lukemiselle. Lapsi saattaa myös mieluummin katsoa TV:tä tai pelata älylaitteella. Mikäli vanhempi ei itse pidä lukemisesta tai kärsii lukivaikeudesta, hän ei mielellään lue lapselleen.

Kun lapsi alkaa itse lukea, on hyvä valita lapsen ikätasoon ja lukutaitoon sopivia kirjoja. Aluksi kannattaa valita kirjoja, joissa on vähemmän tekstiä ja enemmän kuvia. Vanhempi ja lapsi voivat lukea ääneen vuorotellen. Lapsi voi lukea ääneen niin kauan kuin jaksaa tai haluaa, ja sitten vanhempi voi jatkaa lukemista.

Lukeminen tunnetusti ruokkii mielikuvitusta, parantaa sanavarastoa, kehittää muistia, rentouttaa, helpottaa nukahtamista ja esimerkiksi auttaa tunteiden käsittelyssä. Lukemalla pääsee vierailemaan aivan uusissa maailmoissa, eikä se vaadi isoa budjettia tai kauaksi matkustamista. Lukeminen on hienoa ajanvietettä, eivätkä kirjat koskaan lopu.

Lempäälän Ideaparkissa sijaitseva Suomalainen Kirjakauppa on yksi vuonna 1912 perustetun kirjakauppaketjun 60 myymälästä. Ideaparkin myymälä uudistui keväällä 2022 ja on nyt entistä viihtyisämpi ja selkeämpi. Suomalaisella Kirjakaupalla on myös oma verkkokauppa. Suomalainen Kirjakauppa tunnetaan valtavasta kirjavalikoimasta: tilattavissa on yli 100 000 kotimaista ja 10 miljoonaa ulkomaista kirjaa. Lukeminen ei siis ihan heti lopu. Lisäksi Suomalaisesta löytyy toimistotarvikkeita, kalentereita, askartelutuotteita ja paljon muita tuotteita. Verkosta on mahdollista ladata myös e-kirjoja ja äänikirjoja.

Kuva: Suomalainen Kirjakauppa. Jokaiselle löytyy sopivaa luettavaa Suomalaisen Kirjakaupan valtavasta valikoimasta.

Suomalaiset lukevat toki klassikoita mutta myös uutuuskirjoja. Suomalainen Kirjakauppa listaa säännöllisesti suosituimmat kirjansa. Aikuisten kirjojen listalta löytyy usean suomalaiskirjailijan, kuten Enni Mustosen, Anneli Kivelän, Kirsi Pehkosen, Seppo Jokisen, Reijo Mäen ja muun muassa Eve Hietamiehen kirjoja. Lasten suosituimpien kirjojen listalta löytyy perinteisten kirjojen lisäksi muun muassa ystäväkirja, värityskirja ja vitsikirja. Suomalaisen Kirjakaupan sivuille on poimittu myös uutuuskirjoja sekä lomalukemista.

Ideaparkin Suomalainen Kirjakauppa antaa lukusuositukset kesälomaa silmällä pitäen ja lähettää kesäterveiset:

Suomalaisessa kirjakaupassa on maan ihanin kesä! Tartu ihaniin kesälukemisiin: Uusien alkujen talo hurmaa englantilaisella merenrantamiljööllä ja kutkuttavalla kesätunnelmalla. Laulu joka soi yhä johdattaa rakkauden ja elämän polun peruskysymysten äärelle ja nousee heti kesälukulistan ykköseksi. Lukuhetken jälkeen on ihana hypätä viilentävään veteen tai ponnahtaa saunan lauteille.

Yhteiset hetket perheen kanssa tulevat suoraan sydämeen ihanien lastenkirjauutuuksien parissa. Taika-auringon seurassa pääsette yhdessä satuhierontamatkalle ihanaan pikkukaupunkiin ja Välillä olet varpuseni käy lasten elämää ja tunteita läpi hellän oivaltavasti Maaret Kallion sanoin. Meiltä löydät kaikkea kesään, tervetuloa!

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.