Näin opettelette yhdessä taloustaitoja ja säästämistä!

Näin opettelette yhdessä taloustaitoja ja säästämistä!
Säästöpossun käyttäminen konkretisoi lapselle säästämistä! Kuva: Pixabay

Rahataidot ovat yksi oleellisimmista taidoista arjen sujumisen ja elämänhallinnan kannalta! Maailmassa vallitsevan tilanteen takia kaikki on kallistunut ja työmarkkinat ovat epävarmat, joten varsinkin nyt on erittäin tärkeää oppia hallitsemaan rahankäyttöä ja säästämään “pahan päivän varalle”.

Verkkouutisten mukaan suomalaisten monien aikuistenkin rahataidoissa on kehittämisen varaa: Suomalaiset kuluttavat enemmän, kuin tienaavat! Rahataitoja voi olla vaikea opettaa lapselle, jos niitä ei itsekään vielä kunnolla hallitse. Se on kuitenkin tärkeää, koska rahataidot ja vanhempien suhtautuminen rahaan, periytyy vanhemmilta lapselle.

Miten opettaa lapselle/nuorelle rahataitoja ja säästämistä?

Säästämisestä kannattaa tehdä koko perheen yhteinen ja iloinen projekti! Vanhempien tulisi opettaa lapsille konkreettisesti ja ikätasoisesti, mitä ovat rahataidot ja säästäminen. Sopikaa yhdessä jokin tavoite, mihin säästätte. Säästämisen kohteita voi ottaa myös useampia eli yhteisiä ja kunkin omia.

Onko teillä jokin yhteinen iso asia, mihin haluatte säästää? Sellainen voi olla vaikka yhteinen päivä Linnanmäellä tai lomamatka Kreetalle. Tärkeintä on, että se olisi realistista saavuttaa. Sopikaa tavoitesumma ja aikaväli, jolloin teidän tulisi saada säästettyä yhteiseen kohteeseen.

Sen jälkeen miettikää säästämiseen erilaisia keinoja, joita koko perhe voi osaltaan toteuttaa. Tällaisia voivat olla esim. sähkön ja veden kulutuksen vähentäminen ja vanhojen tarpeettomien tavaroiden myyminen kirpputorilla.

Jo pienetkin lapset voi ottaa mukaan säästämään ja opettaa heille, että kaikkea ei voi saada, mutta säästämällä voi hankkia itselleen kivoja juttuja.

Pienempien lasten on vaikeaa hahmottaa isoja kokonaisuuksia ja pitkän aikavälin säästämistä, joten sopikaa heidän kanssaan myös omia pienempiä säästökohteita, kuten uusi legopaketti. Pohtikaa sitten yhdessä keinoja säästää niihin.

Jos lapsi saa viikkorahaa, niin hän voi laittaa ne kokonaan tai osan siitä konkreettisesti säästöpossuun säästökohdettaan varten. Välillä on mukavaa laskeskella, paljonko säästöistä enää puuttuu!

Lapselle voi myös kertoa tarvittaessa ikätason huomioiden, jos on taloudellisesti tiukkaa, mutta sillä ei saa kuormittaa lasta. Vakuuta lapsi siitä, että hänen tarpeistaan kyllä huolehditaan, vaikka perheessä olisikin taloudellisia haasteita! Lapsen on kuitenkin hyvä ymmärtää, miksi hänelle ei kenties voida ostaa samanlaista uutta puhelinta, kuin kaverilla on.

Perheen isompia lapsia ja nuorisoa kannattaa kannustaa hankkimaan omaa rahaa perheen ulkopuolelta vanhempien tulotasosta riippumatta. Nuori oppii kesätöissä monia tärkeitä asioita ja saa arvokasta työkokemusta. Keinoja lisätulojen hankkimiseksi on nykyään monenlaisia digitalisaatiosta johtuen.

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.