Jokakodin bakteeripommit- näissä yllättävissä paikoissa bakteerit pesivät

Jokakodin bakteeripommit- näissä yllättävissä paikoissa bakteerit pesivät
Kuva: Pille R. Priske

Teksti: Anna-Leena

Kodin likaisimpia paikkoja listatessa monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen roskakori ja vessanpönttö. Bakteerit saattavat kuitenkin muhia myös varsin yllättävissä ja viattoman tuntuisissa paikoissa. Arvaatko sinä mitkä ovat kodin pahimmat bakteeripommit?

Tiskirätti

Tiskirätti roikkuu lähes jokaisen keittiön hanan päällä, valmiina pyyhkimään pöydiltä leivänmuruja ja roiskeita. Usein rätissä kuitenkin muhii niin paljon pöpöjä, että tasojen puhdistamisen sijasta sen pöydällä pyöräyttäminen pikemminkin lisää bakteerien määrää keittiössä. Kotilieden artikkelista paljastuu, että tiskirätistä voi löytyä niinkin vaarallisia vieraita, kuin E. coli-bakteeria ja salmonellaa. Eikä siinä kaikki: tiskirätistä voi löytyä artikkelin mukaan jopa ulostejäämiä. Vaikka tämä tieto voi saada sinut harkitsemaan rätin viskaamista suoraan roskiin, todellisuudessa riittää, kun rätin pesee pesukoneessa riittävän korkeassa lämpötilassa.

two brown wooden bar stools
Kuva:Christian Mackie. Keittiö on täynnä vaarallisia bakteereja.

Kotilieden artikkelissa myös huomautetaan, että tiskirätti ei suinkaan ole ainut paikka keittiössä, jossa bakteerit viihtyvät. Keittiössä puuhaillessa käsiä tulee pestyä jatkuvasti. Harva kuitenkaan pysähtyy miettimään, kuinka paljon bakteereja tarttuu hanaan, kun sitä käsitellään likaisilla käsillä. Muista siis puhdistaa hana huolella aina kokkailujen jälkeen.

Ovenkahvat ja valokatkaisimet

Bakteereja kerääntyy eniten paikkoihin, joita kosketellaan paljon. Yksi yllättävä bakteeripesä voikin olla niinkin vaarattoman tuntuinen paikka, kuin valokatkaisin, huomautetaan Cadenaser-sivustolla. Mieti kuinka monta kertaa päivässä koskettelemme valokatkaisimia likaisilla käsillä! Myös ovenkahvat kuuluvat tähän samaan joukkoon. Älä siis unohda puhdistaa valokatkaisimia ja ovenkahvoja siivouksen yhteydessä.

Harjat ja sienet

Mitäs sanot hammasharjasta, vessaharjasta, tiskiharjasta ja pesusienistä? Joskus välineet, joiden tarkoitus on puhdistaa, ovat todellisuudessa ne kaikkein likaisimmat. Bakteerit rakastavat kosteita pintoja, mistä syystä edellä mainitut kapistukset ovat todellisia bakteerien unelmia. Erilaiset puhdistukseen tarkoitetut harjat ja sienet tulisi aina puhdistaa huolella käytön jälkeen, kuivata ilmavasti ja vaihtaa tarpeeksi usein.

Likapyykki

Harva tulee ajatelleeksi millainen bakteericocktail pyykkikori saattaa olla, Cadenaser-sivustolla huomautetaan. Likaiset alusvaatteet, hikiset urheiluvaatteet ja astiapyyhkeet nakataan samaan koriin, jossa ne muhivat pahimmillaan useamman päivän odottamassa pesua.

blue denim jeans on blue denim jeans
Kuva:Alejo Reinoso. Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon bakteereja pyykkikorissa muhii?

Tietokoneen näppäimistö

Anna-lehden artikkelissa muistutetaan, että tietokoneen näppäimistöllä voi olla jopa enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä. Näppäimistöä kosketellaan parhaimmillaan useampia tunteja päivässä. Työpäivän aikana kätellään työkavereita, niistetään nenää, syödään ja juodaan. Usein näpyttelyä jatketaan näiden toimintojen jälkeen ilman huolellista käsipesua. Tietokoneen näppäimistö kuuluukin niihin pintoihin, jotka kannattaa puhdistaa säännöllisesti ja huolellisesti.

Tuleeko mieleesi muita bakteeripesiä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.