Takertuva ja määräilevä anoppi tekee anoppisuhteesta haastavan

Takertuva ja määräilevä anoppi tekee anoppisuhteesta haastavan
Kuva: William Krause

Teksti: Anna-Leena

Anopit ovat lukuisten kauhutarinoiden ja vitsien päähenkilöitä. Mieluinen miniä -kirjan kirjoittanut toimittaja, tietokirjailija Tuula Vainikainen huomauttaa MTV3-sivuston artikkelissa, että suurin osa anoppien ja miniöiden suhteista on kuitenkin hyviä ja asiallisia. Mikä anoppisuhteesta tekee vaikean?

Anoppi takertuu

Anopin voi olla vaikeaa ymmärtää, että oma lapsi on aikuinen ja viihtyy paremmin puolisonsa seurassa. Lapsi ei välttämättä vietäkään kesälomia perheen kesämökillä vanhempiensa kanssa tai syö jouluaattona samassa pöydässä. Tällaisissa tilanteissa miniä koetaan monesti kilpailijana. Vainikainen huomauttaa MTV-3-sivuston artikkelissa, että kilpailu anopin ja miniän välillä on siinä mielessä outoa, että heillä on todellisuudessa todella erilaiset roolit: äiti ei ole puoliso, eikä puoliso äiti. On täysin luonnollista, että lapset kasvavat ja elävät omaa elämäänsä, jonka päähenkilö ei olekaan enää äiti.

woman in black tank top beside woman in white tank top
Kuva:Shine_ Photos. Anopin ja miniän suhde ei tarvitse olla kilpailu.

Anoppi määräilee

Joillekin äideille voi olla vaikeampaa ymmärtää, että oma lapsi on kasvanut, eikä äidillä olekaan enää sanomista hänen tekemisiinsä. Takertuva äiti saattaa kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti anopin ja miniän suhdetta. Myös se, että anoppi tuntee oikeudekseen kertoa mielipiteensä kaikesta lapsensa elämään liittyvästä saattaa hiertää suhdetta. Koska kyseessä on puolisolle tärkeä ja läheinen henkilö, voi miniän olla hankala ottaa asia puheeksi. Anopin tunkeileva käytös saattaa nostaa miniän niskakarvat pystyyn. Kuinka huomauttaa asiasta kohteliaasti, pahoittamatta kenenkään mieltä?

Anoppi mummina

Vaikka suhde olisi aiemmin ollut asiallinen tai jopa läheinen, voi lapsen syntymä aiheuttaa uudenlaisia haasteita. Anoppi saattaa kokea oikeudekseen osallistua lasta koskeviin päätöksiin tai toimia lapsen kanssa oman mielensä mukaan, ottamatta huomioon miniän toiveita. Jos miniä kokee, että anoppi astuu jatkuvasti varpaille, saattaa kynnys jättää lapsi anopin kanssa nousta suureksi. Tämä taas saattaa loukata tai suututtaa anoppia, joka haluaisi viettää mahdollisimman paljon aikaa lapsenlapsensa kanssa.

Kuva: CDC. Jos anoppi on ennen lapsen syntymää ollut kova määräilemään, se tuskin helpottaa lapsen syntymän myötä.

Jotkut isovanhemmat myös näkevät lapsenlapset kuin mahdollisuutena korjata omien lastensa kanssa tehdyt virheet. Jos omien lasten ollessa pieniä anoppi olivat jatkuvasti töissä, hän saattaa kokea, että isovanhemmuuden kautta hänellä on vihdoin aikaa tehdä niitä asioita, jotka omien lasten kanssa jäivät vain haaveeksi. Anoppi saattaa pahimmassa tapauksessa suunnitella tekevänsä lapsenlapsensa kanssa sitä tai tätä ja loukkaantua, kun suunnitelmat eivät mene yksiin perheen suunnitelmien kanssa.

Tärkeintä on tulla toimeen

Vainikainen huomauttaa artikkelissa, että kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan äitinsä ja puolisonsa välillä. Anopin ei tarvitse olla paras ystävä, mutta on kaikkien kannalta helpompaa, että välit pysyvät asiallisina. Äidin ei tarvitse lakata olemasta äiti, vaikka lapsi kasvaisi. Äitiys kuitenkin muuttuu, kun lapsi kasvaa aikuiseksi ja hänen elämäänsä astuu muita tärkeitä ihmisiä. Kilpailun anopin ja miniän välillä ei tulisi olla tarpeellista, sillä kummallekin varmasti löytyy paikka lapsen ja puolison elämässä.

Onko sinulla kokemuksia hankalasta anoppisuhteesta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

3 thoughts on “Takertuva ja määräilevä anoppi tekee anoppisuhteesta haastavan

  1. Kyllä, yritinyritin tulla toimeen. Anoppi oli mustasukkainen poikansa edellisen liiton lapsista, koska tykkäsivät minusta. Minun ja lasten suhde piti tuhota selän takana puhumalla minusta pahaa lapsille. Minun ja poikansa yhteisistä lapsista ei koskaan välittänyt mitään, eikä välitä edelleenkään.
    Kaikki olisi pitänyt tehdä niin kuin hän haluaa, poikaansa usutti puolisoaan vastaan ja yritti sitä kautta sabotoida kaiken mitä olimme yhdessä rakentaneet. Mies oli täysin munaton vanhempiensa edessä, kääntyi aina minua vastaan, jos äiti oli eri mieltä jostain. Antoi sen kaiken haukkumisen yms jatkua.
    Ero tuli lopulta, eipähän tarvitse enään yrittää esittää ja yrittää tulla toimeen.

  2. Miniän kanssa ihan asialliset välit, poikakin saanut katkaista napanuoran kasvaessaan aikuiseksi. On vain todella vaikea tutustua lapsenlapsiin, kun miniä ei tule yhtään vastaan, hän on oman äitinsä mielivallan alla, antaa tämän määräillä lastenlapsien elämää ja kateellisena rajoittaa sekä kylmentää minun suhdetta poikani lapsiin. Kyllä kaikkien pitäisi toimia tasapuolisesti ja lämpimiä perhesuhteita vaalien, antaa toisille oma päätäntävalta lasten etuja ajatellen, ei vain poikien äidit. Ymärrän, että tuore äiti kääntyy oman äitinsä puoleen herkästi ja antaa tämän tulla siihen kakkosäidiksi, mutta tasapuolisuutta toisellekin isovanhemmalle, niin se on rikkaus lapsille!

  3. Minulla oli miniäkokelas helvetistä. Nyt jatkaa elämäänsä lapsenlapsen kanssa, pojalleni on ilmoitettu että jos yrittää lasta tavata, tekee kaikkensa että tapaamiset loppuu ja aikoo puhua lapselle jatkossa vain siitä miten hirveä isä lapsella on. Poikani päätti turvata lapsen kasvun lopettamalla tapaamiset. Mikä kummallisinta, sosiaalityöntekijä joka lapsella on, tietää tämän muttei ole tukenut isää ja tapaamisia kuinkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.