“Kasviksia? Yäk!” Miksi lapseni ei syö kasviksia?

“Kasviksia? Yäk!” Miksi lapseni ei syö kasviksia?
Kuva:Karo Kujanpaa

Teksti: Anna-Leena

Lapsi tökkii porkkananpalaa haarukalla. Hetki päivällispöydässä venyy, aikuinen turhautuu ja kippaa kippaa lopulta lautasella pyörineet vihannekset roskiin. Vihannesten syöminen tuottaa harmaita hiuksia lukuisissa lapsiperheissä. Askelterveyteen-sivuston artikkelissa on kuitenkin lohduttavia uutisia vanhemmille: syy lasten vihanneskammon takana voikin olla jossain aivan muussa, kuin lapsen piloille hemmottelussa. Haluatko tietää enemmän? Jatka lukemista!

Syy nyrpistelylle

Lasten nirsoilusta syytetään usein vanhempia. Vaikka vanhempien esimerkki vaikuttaakin vahvasti lapsen ruokatottumuksiin, Askel terveyteen-sivuston artikkeli paljastaa, että pienten lasten valikoivan ruokailun taustalla voi olla myös täysin looginen ja vanhemmista riippumaton syy.

Porkkana, parsakaali, herneet: moni lapsi napsauttaa suunsa kiinni löytäessään lautaseltaan jonkun näistä kasviksista, mutta miksi? Onko kyse hajusta, mausta vai kenties kasvisten suutuntumasta? Askel terveyteen-sivuston artikkeli paljastaa, että joidenkin värikkäiden ruokien näkeminen lautasella aktivoi aivoissa eräänlaisen “hälytyksen”, jonka alkuperäinen tarkoitus oli varoittaa myrkyllisistä tai pilaantuneista ruoista. Tästä syystä erityisesti vihreän ja oranssin sävyiset ruoat saavat usein pienet lapset nyrpistämään nenäänsä. 

toddler eating vegetable in bowl
Kuva: Derek Owens

Vanhemmat voivatkin huokaista helpotuksesta, sittä nirsoilu on tämän tiedon mukaan aivan normaalia, eikä välttämättä tarkoita sitä, että lapsi ei tulisi koskaan syömään näitä ruokia. Lapsi ei kuitenkaan tule tottumaan niihin, jos vanhempi luovuttaa ja lopettaa niiden tarjoilun. Artikkelissa muistutetaan, että lasten tulisi maistaa erilaisia makuja 12-14 kertaa tottuakseen niihin. Jos toiveena on, että lapsesta kasvaa kaikkiruokainen aikuinen, kasvisten tarjoilua on syytä jatkaa sitkeästi.

Kuinka toimia, jos lapsi ei syö kasviksia?

Jokaisella perheellä on ruokailutottumuksensa. Yhdessä vältellään lihaa, toisessa kala ei maistu kellekään ja kolmannessa kukaan ei syo hedelmiä. Kasvikset ovat kuitenkin sen verran terveellistä sapuskaa, että niitä olisi hyvä yrittää lisätä koko perheen ruokavalioon. Kuinka aloittaa kasvisten tarjoilu?

man in yellow sweater sitting beside woman in yellow sweater
Kuva: Jimmy Dean. Yhdessä syöminen on tärkeää, sillä lapsi ottaa mallia vanhemmistaan.

Näin lisäät kasviksia koko perheen ruokavalioon

  • Lapsen on helpompi maistaa uusia makuja, kun hän näkee, että ne maistuu myös vanhemmille. Yhdessä syöminen on tästä syystä tärkeää.
  • Älä pakota syömään lautasta tyhjäksi, maistaminen riittää.
  • Vihanneksia ja kasviksia voi lisätä ja piilottaa melkein jokaiseen ruokaan. Jauhelihakastike, makaronilaatikko, lihapullat, pihvit. Kasviksia ei siis välttämättä tarvitse tarjoilla erikseen, sillä varsinkin raastettu porkkana tai kesäkurpitsa uppoaa helposti jokaiseen ruokaan.
  • Jos lapselle ei maistu tomaatti, saattaa koko salaatti jäädä syömättä. Jos taas lautasella on kurkkusiivuja ja tomaattia, on lapsen helpompi maistella niitä erikseen.
  • Älä lannistu, jos lapselle ei maistu joku tietty kasvis tietyssä ruoassa. Jos lapsi ei pidä kesäkurpitsasta sellaisenaan, hän saattaa kuitenkin tykätä siitä lasagnessa tai vaikka täytettynä. Älä siis lopeta sen tarjoamista, vaan muuta tapaa tarjota sitä.
  • Hyödynnä lapsen lempiruokia. Jos hän syö mielellään hampurilaisia, lisää pihvitaikinaan vaikka pinaattia ja tarjoile hampurilainen bataattiranskisten kanssa.
  • Unohda vanhentuneet keripukki-uhkailut ja keskittykää mielummin maistelemaan ja nauttimaan ruokailusta.
  • Kärsivällisyyttä! Jos kasvikset eivät ole olleet osa perheen aterioita, on turha myöskään odottaa, että lapsi yhtäkkiä rouskuttelisi kasvistikkuja ranskisten sijaan vain siksi, että niitä on tarjolla.

Syödäänkö teillä kasviksia?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *