Lapsella todettiin keliakia – Miten selvitä arjessa?

Lapsella todettiin keliakia – Miten selvitä arjessa?
Dmitry/Pexels

Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa perimältään alttiille henkilölle vaurion ohutsuoleen. Keliakian vaurioittama suolinukka korjaantuu tarkasti noudatettavalla gluteenittomalla ruokavaliolla. Ruokavalio on kuitenkin elinikäinen ja sitä on noudatettava tarkasti, kertoo Terveyskirjasto.

Miten keliakia oireilee lapsella?

Terveyskirjasto kertoo keliakian tyypillisimpiä oireita olevan erilaiset vatsavaivat. Joskus myös kasvun tai puberteetin hidastuminen saattaa olla merkki lapsen keliakiasta. Myös anemiaa, kalsiumin ja maitosokerin imeytymishäiriöitä, hampaiden kiillevaurioita sekä suun aftoja saattaa esiintyä keliakiassa. Keliakia voi ilmetä myös ihottumana ja nivelvaivoina. Oireet voivat jossain tapauksissa olla vähäisiä ja vaihtelevia, mikä voi viivästyttää diagnoosin saamista. Keliakia voi olla myös täysin oireeton.

Miten keliakia todetaan?

Lapsen keliakiaa epäiltäessä kannattaa hakeutua pikaisesti lääkärin pakeille. Keliakia todetaan helposti laboratoriokokeen myötä. Ohutsuolesta voidaan myös ottaa koepala diagnoosin varmistamiseksi, toteaa Terveyskirjasto. Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Tämä tarkoittaa, että ruokavaliossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa sekä niistä valmistettuja tuotteita.  Hoito on elinikäinen, eikä ruokavalion kanssa voi lipsua. Oireet helpottavat gluteenittoman ruokavalion myötä usein hyvin nopeasti!

Kun lapsi sairastuu keliakiaan

Keliakiaan liittyy vahva perinnöllinen alttius. Joskus lapsen vanhemmalla tai muulla sukulaisella on keliakia ja tätä kautta sairaus on jo valmiiksi jollain tapaa lapselle tuttu. Tästäkin huolimatta keliakiaan sairastuminen voi laukaista lapsessa ja perheenjäsenissä erilaisia tunteita – onhan ruokailu iso osa normaalia arkea. Arki menee uusiksi, kun tuoteselosteita on tutkittava kaupassa tarkemmin ja päiväkotiin tai kouluun on ilmoitettava ruokavaliosta. Gluteenittomuuden suhteen on jatkuvasti oltava tarkkana ja tämä saattaa vaatia alkuun hieman totuttelua. Gluteenitonta ruokaa valmistettaessa on otettava huomioon, että esimerkiksi pinnat ja ruoanlaittovälineet on oltava puhtaat. Keliaakikolle olisi hyvä varata esimerkiksi oma leviterasia ja leikkuulauta, jotta leivän murusia ei vahingossa päädy keliaakikon lautaselle.

Keliakia muuttaa arkea

Vaikka gluteenittomat tuotteet ja tietämys keliakiasta ovatkin lisääntyneet vauhdilla voi diagnoosin saaminen herättää huolta ja jopa surua vanhemmissa ja lapsessa itsessään. Tutuista ruuista luopuminen voi olla vaikeaa ja huoli gluteenittomuuden onnistumisesta arjen pyörteissä voi stressata. Ruokavalion lopullisuus voi alkuun tuntua jopa ahdistavalta, kun myös lapsen itsensä pitäisi oppia ymmärtämään gluteenittoman ruokavalion tärkeys ja tarpeellisuus. Onneksi lapset ovat usein sopeutuvaisia ja oppivat nopeasti olemaan tarkkoja myös ruokavalion suhteen. Keliakialiitto tarjoaa vertaistukea lapsille ja nuorille kohtaamisten ja tapahtumien merkeissä.

Keliakia päiväkodissa ja koulussa

Keliakialiitto ohjeistaa, että keliaakikkolapsen vanhempien ja hoito- ja keittiöhenkilökunnan kannattaisi alkuun tavata ruokavalion toteuttamisen suhteen. Mukana voi olla tarvittaessa myös ravitsemusterapeutti. Olisi hyvä ottaa huomioon, että lapsi saattaa tuntea erilaisuutta ruokavalionsa vuoksi. Toiset lapset voivat esimerkiksi alkuun ihmetellä lapsen erilaisia ruokia ja tämä saattaa tuntua lapsesta ikävältä. Ruokailusta olisikin tehtävä lapselle mahdollisimman tavallinen kokemus. On tärkeää, ettei lapsi oppisi välttelemään ruokailutilanteita tai kokisi ahdistusta ruokavaliostaan. Aikuisten positiivinen suhtautuminen gluteenittomaan ruokavalioon on ensiarvoisen tärkeää!

Uskaltaako keliaakikkolapsen kanssa matkustaa ulkomaille?

Ulkomaille matkustettaessa kohdemaan keliakiatietämyksestä ja mahdollisuudesta noudattaa matkan ajan gluteenitonta ruokavaliota kannattaa ottaa jo etukäteen selvää. Näin ohjeistaa Keliakialiitto. Ruokapaikkoja voi tutkiskella netissä jo ennen matkaa ja toki lentoyhtiölle ja mahdollisesti myös hotellille kannattaa ilmoittaa gluteenittomasta ruokavaliosta. Hyvällä suunnittelulla pärjää pitkälle. Keliakialiiton sivuilta voi myös tulostaa kielikäännöksiä keliakiasta ravintoloille näytettäväksi!

Teksti: Niina


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.