Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen Kodin Kuvalehdessä: “Se, että lasta ei saisi kehua söpöksi, on hevonpaskaa!” 

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen Kodin Kuvalehdessä: “Se, että lasta ei saisi kehua söpöksi, on hevonpaskaa!” 
Kuva: Devi Puspita Amartha Yahya

Saako lasta kutsua suloiseksi? Meneekö lapsi pilalle, jos aikuiset ihailevat ääneen tämän kauniita silmiä tai söpöä paitaa? Tunnetun lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mielestä vastaus on “ei”. Sinkkonen muistuttaa Kodin kuvalehden artikkelissa, että kaikki lapset tarvitsevat ihailua vanhemmiltaan. 

Lasta saa kehua söpöksi

Moni vanhempi varmasti pohtii sitä, millaisista asioista lasta saa kehua. Meneekö lapsi pilalle, jos kehun häntä liikaa? Tulisiko kehujen keskittyä ainoastaan lapsen kovaan työhön ja ahkeruuteen? Sinkkonen tarttuu Kodin kuvalehden artikkelissa tärkeään aiheeseen muistuttamalla vanhempia siitä, että lapsenkin ulkoiseen olemukseen saa -ja suorastaan pitää kiinnittää myönteistä huomiota. Sinkkosen mukaan vanhempien ei tarvitse huolehtia siitä, että ihastelu lisäisi lapsen ulkonäköpaineita.

Siinä missä muualla maailmassa lasten ulkonäön vuolasta kehumista pidetään täysin arkipäiväisenä asiana, monelle suomalaiselle vanhemmalle lapsen ulkomuodon kommentoiminen tuntuu olevan vaikeaa. Sinkkonen huomauttaa artikkelissa, että lapsen ulkonäön kehumista pidetään usein lapsen esineellistämisenä. “Hevonpaskaa, sanon minä”, Sinkkonen laukaisee artikkelissa.

Kehumisen tärkeys

Saako musiikin tahdissa keikistelevää taaperoa siis sanoa syötävän suloiseksi? Meneekö lapsi pilalle, jos vanhemmat ihailevat ääneen hänen kaunista hymyään tai suloista kiharapilveään? Sinkkosen mielestä ei. “Yksikään ihminen ei vahingoitu siitä, että häntä sanotaan ihanaksi”, vastaa Sinkkonen Kodin Kuvalehden artikkelissa.

girl holding red maple leaf
Kuva:Gabby Orcutt. Saako lasta sanoa söpöksi?

Artikkelissa muistutetaan, että vaikka positiivisesta palautteesta ei olekaan lapselle mitään haittaa, on hyvä muistaa kehua lasta mahdollisimman monenlaisista asioista. On totta, että lapsi joka kuulee koko lapsuutensa ajan olevan upea, kaunis ja söpö, saattaa erehtyä luulemaan olevansa pelkästään suloinen. Lasta tulisikin kehua, kannustaa ja rohkaista tasapuolisesti niin luonteenpiirteistä -ja tekemisistä kuin ulkoisistakin ominaisuuksista.

Moni on sitä mieltä, että ulkonäköä ei tulisi kommentoida, oli kyseessä sitten kehu tai haukku. Monen aikuisen on tästä syystä vaikeaa ottaa vastaan kehuja, jotka liittyvät ulkonäköön. Omaa vartaloa mollataan ja toisen kommentteja vähätellään. Myös muiden kehuminen saattaa tästä syystä tuntua kiusalliselta tai tökeröltä. Spontaani kehu voi kuitenkin pelastaa jonkun päivän. Miksi et sanoisi ääneen, että pidät työkaverisi uusista kengistä tai upeasta kampauksesta, jos ajattelet niin? Kokeile kehua ympärilläsi olevia ihmisiä ja saatat yllättyä siitä, kuinka hyvä mieli itsellesikin tulee, kun saat muut hyvälle mielelle.

Mitä mieltä sinä olet? Saako lasten ulkoisia ominaisuuksia kehua? Onko sinulle helppoa kehua muita spontaanisti?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen Kodin Kuvalehdessä: “Se, että lasta ei saisi kehua söpöksi, on hevonpaskaa!” 

  1. Kyllä on ,aika kuluu leikeissä nopeasti yhtenä hujaukna,taas odottaessa ja aika pitkä sekuntitkin venyy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.