Nämä 90-luvun klassikkoelokuvat ovat jääneet lähtemättömästi mieleen

Nämä 90-luvun klassikkoelokuvat ovat jääneet lähtemättömästi mieleen
Kuva: Corina Rainer

Teksti: Anna-Leena

Laita maissinjyvät kattilaan, kaada lasiisi muumilimpparia ja ota penkistä kiinni: on aika palata 90-luvun unohtumattomien hittileffojen pariin. Luvassa on komediaa, romantiikkaa ja kohellusta. Mikä näistä klassikoista oli sinun suosikkisi?

1.Titanic (1997)

Jackin ja Rosen rakkaustarina on varmasti yksi elokuvahistorian tunnetuimmista romansseista. Wikipedia muistuttaa, että tämä romanttinen katastrofielokuva on koko 1990-luvun katsotuin elokuva Suomessa.  Elokuva on kuvaus siitä, kuinka rikkaan perheen tytär Rose tutustuu laivamatkan aikana komeaan, mutta varattomaan taitelijaan. Nuoret rakastuvat palavasti, mutta joutuvat salailemaan suhdettaan luokkaeron vuoksi. Romanttinen laivamatka kuitenkin päättyy katastrofiin ja loppu on historiaa.

2. Babe-urhea possu (1995)

Babe – urhea possu on koko perheelle suunnattu tarina symppiksen possun seikkailuista pienellä maatilalla. Suloinen Babe sulatti kaikkien sydämet ja hurmasi katsojat urheudellaan. “Babe-urhea possu” oli ehdolla seitsemään Oscar-palkintoon, kertoo wikipedia.

Kuva: Christopher Carson. Sympaattinen ja urhea Babe-possu oli ehdolla seitsemään Oscar-palkintoon.

3. Poika ja Ilves (1998)

Suomalainen hittielokuva “Poika ja Ilves” on kertomus Tomi-nimisen pojan (Konsta Hietanen) ja Leevi-nimisen ilveksen (Väinö) ystävyydestä. Elokuvan käsikirjoittaja Ville Suhosen kotisivulta selviää, että “Poika ja Ilves” on kaikkien aikojen katsotuin kotimainen lastenelokuva.

4. Kiviset ja Soraset (1994)

Jabadabaduu! Kiviset ja Soraset on komediaelokuva, joka kertoo Retu ja Tahvo nimisten kaverusten toilailuista. Elokuvan alussa miehet osallistuvat työpaikallaan kokeeseen, jonka tarkoituksena on valita yhtiölle uusi varatoimitusjohtaja. Kaverukset kuitenkin vaihtavat kokeitaan, mistä johtuen Retu saa ylennyksen ja Tahvo potkut. Mitä käy ystävyydelle, kun Retu saa yhtäkkiä tuntuvan palkankorotuksen?

5. Yksin kotona (1990)

Tämä viihdyttävä elokuva on ehdottomasti yksi 90-luvun klassikoista. Elokuva kertoo Kevin-nimisestä pojasta, joka on lähdössä perheensä kanssa viettämään joulua Pariisiin. Matkaa edeltävänä iltana Kevin kuitenkin riitaantuu sukulaistensa kanssa ja painuu vihaisena pehkuihin. Suuttunut Kevin toivoo, että sukulaiset katoaisivat, eivätkä tulisi koskaan takaisin. Kun Kevin seuraavana aamuna herää, hän huomaa olevansa yksin ja kuvittelee toiveensa toteutuneen. Todellisuudessa Kevinin vanhemmat poistuivat kotoa lentokentälle kiireessä ja unohtivat poikansa yksin kotiin. Sillä välin kun vanhemmat tekevät kaikkensa palatakseen kotiin poikansa luokse, Kevin ottaa kaiken irti ajastaan ilman perhettä. Tarinaa värittävät naapurustossa hiippailevat, kömpelöt murtovarkaat Harry ja Marv joille Kevin päättää virittää ansan.

6. Valehtelija valehtelija (1997)

Jim Carrey on yksi suosituimmista 90-luvun komediatähdistä. Elokuvassa Carrey esittää eronnutta perheenisää, joka palvoo suloista poikaansa Maxia, mutta rikkoo tälle tekemänsä lupaukset kerta toisensa jälkeen. Kun isä myöhästyy poikansa syntymäpäiväjuhlista, jatkuviin valheisiin ja pettymyksiin kyllästynyt poika toivoo, ettei hänen isänsä voisi valehdella kokonaiseen vuorokauteen. Elokuva on hulvaton kuvaus siitä, kuinka valheisiin normaalisti turvautuvan uraohjuksen elämä muuttuu, kun pojan toive yllättäen toteutuu.

7. Mrs. Doubtfire-isä sisäkkönä (1993)

Vaimostaan eronnut Daniel Hillard rakastaa viettää aikaa lastensa kanssa, mutta saa avioeron jälkeen tavata heitä aivan liian harvoin. Kun Hillard kuulee, että lasten äiti etsii kodinhoitajaa, hän päättää maskeeraaja veljensä avulla tekeytyä vanhaksi Mrs. Doubtfireksi hakeakseen paikkaa. Herttainen Mrs. valloittaa koko perheen sydämet ja saa kuin saakin paikan. Kun lasten äiti esittelee Mrs.Doubtfirelle uuden ja komean miesystävänsä, päätyy mustasukkainen Mrs. Doubtfire sabotoimaan kyyhkyläisten suhdetta. Kun sisäkön todellinen identiteetti vielä paljastuu lapsille, on soppa valmis.

8. Muumipeikko ja pyrstötähti (1992)

Piisamirotta varoittaa muumiperhettä maapalloa uhkaavasta katastrofista. Pian muumeille selviää, että kyseessä on pyrstötähti, joka lähestyy hyvää vauhtia muumilaaksoa. Muumitalon ja lähes koko muumilaakson väki päättää lähteä pyrstötähteä pakoon Nipsun aiemmin löytämään luolaan.

9. Bean-äärimmäinen katastrofielokuva (1997)

Wikipediassa muistutetaan, että tämä katastrofikomedia saa alkunsa, kun taidemuseossa työskentelevä Mr. Bean lähetetään väärinkäsityksen johdosta pitämään puhe juhlavaan tilaisuuteen, jossa James McNeill Whistlerin maalaus “Whistlerin äiti” paljastatetaan yleisölle. Muiden poistuessa tilaisuudesta, Bean jää hetkeksi yksin ja aivastaa vahingossa taulua päin. Järkyttynyt Bean kaivaa taskustaan nenäliinan, yrittääkseen pyyhkiä roiskeita taulusta, mutta sotkeekin taulun vahingossa nenäliinan värjänneen mustekynän musteella. Elokuva on tarina Beanin hulvattomasta ja kekseliäästä yrityksestä pelastaa taulu. 

10. Beethoven (1992)

Beethoven-niminen bernhardinkoiranpentu saapuu kolmilapsiseen Newtonien perheeseen ja hurmaa hetkessä perheen lapset ja äidin. Perheen isä ei halua kotiinsa koiraa ja muut päätyvät alkuun hoitamaan pentua salaa kotinsa kellarissa. Kun koiran olemassaolo paljastuu, isä antaa lapsille luvan pitää koiran. Hän ei voi kuitenkaan sietää kuritonta koiraa, joka tekee kotona kepposiaan. Isä tekee kaikkensa päästäkseen koirasta eroon. Mitä luulet? Voittaako hulvaton koira lopulta isänkin sydämen?

Kuva: Jametlene Reskp. Mitä luulet? Voittaako hulvaton Beethoven lopulta isänkin sydämen?

Oletko sinä katsonut kaikki nämä klassikot? Mikä näistä klassikoista oli sinun suosikkisi?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.