Perhepäivähoito vai päiväkoti – Päivähoidon aloitus mietityttää

Kuva: Pixabay

Kesällä lapsiperheissä käy kova kuhina, kun syksyn kuvioita mietitään ja sumplitaan. Monessa perheessä on alkamassa aivan uusi vaihe, kun lapsen päivähoidon aloitus lähestyy. Laadukkaasta varhaiskasvatuksesta puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan on ja mistä sellaista saa? Mikä on juuri meidän pienokaisellemme se sopivin hoitomuoto?

Mitä on laadukas varhaiskasvatus?

Jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Laadukas varhaiskasvatus tukee lapsen sekä koko perheen hyvinvointia. Jotta varhaiskasvatus olisi laadukasta tarvitaan koulutettua ja sitoutunutta henkilökuntaa, riittävän pieniä ja pysyviä ryhmiä sekä onnistunutta vuorovaikutusta henkilökunnan ja vanhempien välillä, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliitto. Laadukas varhaiskasvatus kuulostaa perheelle lähes lottovoitolta ja sitä se myös on.

Syliä ja aikaa perhepäivähoidossa

Perhepäivähoidossa ryhmä on pieni ja hoitopaikka kodinomainen. Perhepäivähoito voi olla pehmeä vaihtoehto päivähoidon aloitukseen juuri kodinomaisuutensa vuoksi. Hoitajasta tulee nopeasti tuttu ja turvallinen aikuinen lapselle. Pieni lapsi tarvitsee paljon syliä ja lohtua. Perhepäivähoidossa lapsi pystytään huomioimaan yksilöllisesti pienen ryhmäkoon vuoksi. Varsinkin pienelle lapselle perhepäivähoito voi olla hyvä vaihtoehto aloittaa tutustuminen päivähoitomaailmaan ja muiden lasten kanssa toimimiseen. Perhepäivähoidon puutteiksi voisi mainita varahoidon epävarmuuden tai jopa puuttumisen kokonaan. Lapsi saattaa joutua varahoitoon vieraalle henkilölle perhepäivähoitajan sairastuessa ja yksityisellä perhepäivähoitajalla ei välttämättä ole lainkaan varahoitojärjestelmää. Tällöin hoitajan järjestäminen lapselle jää perheen itsensä vastuulle.

Perhepäivähoito voi olla pienelle lapselle ihana tapa aloittaa päivähoito ja ryhmässä toimiminen. Hoitajaan kannattaa kuitenkin tutustua hyvin ennen mahdollista hoidon aloittamista, jotta kasvatusperiaatteet täsmäävät hoitajan kanssa. Perhepäivähoitaja toimii yksin, joten päivittäistä valvontaa ja kollegoiden tukea hänellä on vain vähän.

Vai laittaisinko lapsen päiväkotiin?

Päiväkodissa ryhmäkoot ovat usein isompia kuin perhepäivähoidossa. Hälinää ja meininkiä riittää. Tämä voi sopia yhdelle, kun taas toisella vauhdikkuuteen tottuminen voi viedä aikansa. Ryhmäkoon suuruudessa on niin hyvät kuin huonotkin puolensa. Isossa ryhmässä saman ikäisiä vertaisia on paljon ja lapset myös oppivat nopeasti uusia taitoja toisiltaan. Lapset rohkaistuvat itsenäiseen toimintaan ja oppivat uusia taitoja nopeasti. Isossa ryhmäkoossa on toki myös huonot puolensa. Liian isossa ryhmässä voi pieni lapsi herkästi jäädä liian vähäiselle huomiolle. Usein vaihtuvat kasvattajat ja liian suuret ryhmäkoot voivat kuormittaa lasta ja koko perhettä. Pieni lapsi tarvitsee paljon huomiota, eikä osaa vielä tarkasti kertoa päivänsä kulusta. Pieni ryhmä ja tutut hoitajat tuovat pysyvyyttä lapsen arkipäivään.

Lapset ja perheet ovat erilaisia

Lapset ovat erilaisia! Toiselle pehmeä laskeutuminen päivähoitoon perhepäivähoidon kautta voi olla helpompaa, kun taas toiselle päiväkodin meno ja meininki tuntuvat sopivan mainiosti jo alkuunsa. Aina ei kuitenkaan valinnanvaraa ole. Päivähoitopaikan valintaan voi vaikuttaa ratkaisevasti sen sijainti. Joskus taas perheen on vain otettava ensimmäinen paikka, jonka saa ja luotettava siihen, että kaikki tulee menemään hyvin.

Loppujen lopuksi jokainen vanhempi tuntee lapsensa ja perheensä tarpeet parhaiten ja tekee juuri omalle perheelleen parhaat ratkaisut. Ja loppuun rohkaisun sana: Kaikki tulee menemään hyvin!

Lähteet: Hoitopaikka, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Teksti: Niina

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.