Ekaluokkalainen on jo iso, mutta tarvitsee edelleen apua -vinkit sujuvampaan koulun aloitukseen

Ekaluokkalainen on jo iso, mutta tarvitsee edelleen apua -vinkit sujuvampaan koulun aloitukseen
Kuva: CDC

Teksti:Anna-Leena

Koulun aloittaminen on yksi tärkeimmistä virstapylväistä lapsen ja koko perheen elämässä. Koululaiselta odotetaan monessa asiassa aiempaa suurempaa vastuuta omista asioista. Koulun ja kodin välillä liikkuminen, kotiläksyt sekä aamu-tai välipalojen valmistukset ovat esimerkkejä taidoista, joita ekaluokkalainen harjoittelee. Vanhempien on kuitenkin hyvä muistaa, että lapsi ei kypsy yhdessä yössä vain siksi, että on aloittanut koulun. MLL:n sivustolla muistutetaan, että lapsi tarvitsee edelleen apua monessa asiassa.

Koulun aloittaminen ja tunteet

Koulun aloittaminen voi herättää lapsessa monenlaisia tunteita. Päiväkodin pieni ja rajattu piha-alue vaihtuu alakoulun valtavaan ja avoimeen pihaan. Uusi koulurakennus voi tuntua suurelta ja pelottavalta. Uudet kaverit ja uusi opettaja saattavat jännittää. Vanhemman kannattaakin kuulostella tilannetta ja kysellä minkälaisia ajatuksia koulun aloitus lapsessa herättää. Lapsen kanssa voi yhdessä käydä läpi kaikkea sitä, mitä koulupäivän aikana tapahtuu.

Koulunaloitukseen liittyy myös innostusta ja vatsassa liiteleviä perhosia. “Kuinka iso minä olenkaan jo!” Lapsen on tärkeää huomata, että omat vanhemmat ovat kiinnostuneita kaikesta uudesta, mitä hän oppii, huomautetaan MLL:n sivustolla. Kysele mitä lapsi on koulussa tehnyt ja leikkinyt, kenen kanssa hän leikki välitunnilla ja mitä hän söi lounaaksi. Jos lasta jännittää, vanhemman on tärkeää rohkaista lasta: “sinä kyllä pärjäät, usko pois!”.

Kuinka valmistautua koulunaloitukseen yhdessä? 

Koulun aloitukseen voi valmistautua yhdessä jo kesäloman aikana. Koulureittiä on hyvä harjoitella yhdessä, jos koululainen tulee kulkemaan koulumatkansa yksin. Entä mitä kaikkea kouluun tulisi ottaa mukaan? Millaisia sääntöjä lapsi kuvittelee koulussa olevan? Yksi jännittävimmistä puuhista on varmasti koulurepun valinta ja pakkaaminen. Malttamattoman koululaisen reppu saattaa roikkua naulakossa valmiina uuteen kouluvuoteen jo viikkoja ennen koulunalkua.

boy in blue and white striped long sleeve shirt holding pencil
Kuva:Kuanish Reymbaev. Koulun aloitus voi herättää lapsessa monenlaisia tunteita.

Rytmit kuntoon hyvissä ajoin

Ruuhkavuosien toimitus haastatteli aiheesta luokanopettaja Risto Launosta Kuopion Haapaniemen ala-asteelta. Launonen muistuttaa, että valmistautuminen koulunaloitukseen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. -Vuorokausirytmi kuntoon hyvissä ajoin ennen koulun alkua: ruoka-ajat, ulkoilu ja mobiililaitteiden -ja ruutuajan vähentäminen tarvittaessa. Launonen myös muistuttaa vanhempia riittävän yöunen tärkeydestä. -Alakouluikäinen lapsi tarvitsee 10 h yöunta. Nukkumaanmenoon ja aamuheräämisiin on suositeltavaa kiinnittää huomiota jo 1-2 viikkoa ennen koulunaloitusta. 

-Lukemiset, kirjoittamiset ja laskemiset hoidetaan koulussa, mutta lasta voi pyytää lukemaan ääneen ja sitten myös kuunnella, kun lapsi lukee, Launonen vinkkaa. Hän myös huomauttaa, että vaikka kaikenlainen vapaa piirtely on nykyisin hieman aliarvostettua, kehittää se kynänkäyttöä ihan huomaamatta.

Kirjoista apua koulun aloittamiseen

Yksi hyvä tapa valmistautua koulun aloittamiseen on aiheeseen liittyvät kirjat. Lukeminen on hyvä tapa helpottaa uuteen arkeen liittyvää jännitystä, sillä lapsi saattaa saada kirjoista vastauksia kysymyksiin, joita ei välttämättä ole edes tajunnut kysyä. Ruuhkavuodet listasi muutamia kirjoja, joiden teemana on koulun aloittaminen.

Kirjoja koulun aloituksesta:
  • Karoliina menee kouluun Tuula Kallioniemi (Otava 2015)
  •  Ekaluokkalaisen kirja Helena Bross; Emma Göthner (Readme.fi  2018)
  • Konsta eka A Tuula Kallioniemi teksti (Otava 2004)
  • Mikko Mallikas menee kouluun Gunilla Bergström (Tammi 2012) 
  • Lasse, ekaluokkalainen Anders Jacobsson – Sören Olsson (Otava 2001)
  • Ainon ja Matiaksen jännittävä syksy  Nora Lehtinen (Pieni karhu 2019)

Asuuko teillä tuleva ekaluokkalainen? Kuinka teillä valmistaudutaan koulun aloitukseen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.