Vauvan refluksi mullistaa arjen –Onneksi apua löytyy!

Vauvan refluksi mullistaa arjen –Onneksi apua löytyy!
Kuva: Sarah Chai/Pexels

”Ai, eikö teillä nukuta ollenkaan. No, se kuuluu asiaan!” ”Laitat vauvan leikkimatolle ihmettelemään ja imuroit sillä aikaa! Näin minäkin tein!”

Vauva on itkenyt taas monta tuntia, eikä mikään ei auta. Imurointi ei todellakaan ole ensimmäisenä mielessä. Vauva nieleskelee, pulauttelee, vetää itseään kaarelle, hikkailee, ähisee ja murisee. Vaikuttaa siltä, että vauvaa sattuu. Vanhemmat hyssyttelevät ja heijaavat, pomputtavat ja syöttävät. Väsyttää ja epätoivo alkaa hiipiä mieleen. Vauvan itku yltyy.

Ainahan vauvat pulauttelevat ja itkevät. Se on sitä koliikkia ja menee hetkessä ohitse” Aina näin ei kuitenkaan ole. Voisiko vauva kärsiä refluksista?

Mitä vauvan refluksi tarkoittaa?

Refluksilla tarkoitetaan ruuan takaisinvirtausta mahalaukusta ruokatorveen. Vauvoille pulauttelu on luontaista ja osa vauvoista pulauttelee runsaasti. Vau.fi artikkelissa kerrotaan vauvan pulauttelun olevan usein ohimenevää ja monesti helpottavan, kun ikää tulee lisää. Pulauttelu ei välttämättä lopu vauvaikään ja sitä esiintyykin vielä noin yhdellä kymmenestä vuoden ikäisestä.

Refluksikkovauvan olo on usein selkeästi kipeä, tuskainen ja levoton. Vauvalla voi esiintyä hengitys-, nielemis- ja syömisvaikeuksia. Myös kasvun kanssa voi olla ongelmia. Normaalikaan kasvu ei silti aina poista refluksin mahdollisuutta. Osa refluksikkovauvoista kasvaa täysin normaalisti.

Mitä oireita refluksi aiheuttaa?

Refluksin tyypillisin merkki on tietysti pulauttelu. Kaikki refluksikkovauvat eivät kuitenkaan pulauttele juurikaan. Kyseessä voi olla tällöin niin sanottu hiljainen refluksi eli silent refluksi, jossa vauva nielaisee ylös virtaavan ravinnon takaisin mahaan, kertoo Kaksplus. Hiljaisen refluksin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi tyytymättömyys ja itkuisuus, äänen käheys ja yskiminen, hengitysongelmat ja nukkumisvaikeudet. Samoja oireita esiintyy myös niin sanotussa tavallisessa refluksissa.

Löytyykö refluksiin apua?

Kaikki vauvat itkevät ja pulauttelevat. Muista kuitenkin, että sinä vanhempana olet lapsesi paras asiantuntija.

Refluksin lievittämiseksi on olemassa erilaisia kotikonsteja, kertoo Vau.fi artikkeli. Refluksivauvan oloa helpottamaan voi kokeilla esimerkiksi maidonsakeuttajaa, pystyasennossa syöttämistä ja röyhtäyttämistä. Myös vauvan sängynpäätyä voi nostaa ylemmäksi. Refluksi voi olla rakenteellista tai allergioista johtuvaa ja aina kotikonstitkaan eivät auta. Joskus refluksia hoidetaan mahahappoja neutraloivilla lääkkeillä. Vauvalle on myös mahdollista tehdä ruokatorven ph- eli happamuusmittaus. Refluksivaivojen jatkuessa myös allergioiden mahdollisuus kannattaa selvittää. Esimerkiksi maitoallergia saattaa aiheuttaa refluksioireita. Imetysdieetti on monen vauva-arjen pelastus!

Joskus kuitenkin voi käydä niin, että vain aika ja vauvan kasvaminen ja kehittyminen auttaa. Onneksi pelkkään odotteluun ei silti tarvitse tyytyä.

Refluksikkolapsen vanhempi – pidä huolta myös itsestäsi

Päivät kipua itkevän, huonosti nukkuvan vauvan kanssa ovat pitkiä ja vaikeita. Ja ne yöt – ne vasta pitkiä ovatkin!  

Ota aikaa itsellesi! Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Oman ajan ei välttämättä tarvitse olla viikon mittainen etelänloma. Jo pieni kävelylenkki yksin voi tuoda helpotuksen omaan oloon. Pienikin tauko vastuusta ja itkuisista hetkistä auttaa jaksamaan. Ja ota ne päiväunet, jos vain mahdollista! Ota aamu-unet, päiväunet tai iltaunet! Ota mitkä vain unet, kunhan otat!

Onneksi mukaan mahtuu myös onnellisia hyviä aikoja ja onnellisia hetkiä. Tämä on lupaus sinulle refluksikkovauvan vanhempi: Jossain vaiheessa helpottaa! Siihen saakka kuitenkin – muista, että apua vauvan refluksiin on saatavilla!

Onko sinulla kokemusta vauvan refluksista?

Teksti: Niina


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.