Tällaisiä oireita hampaiden puhkeaminen saattaa aiheuttaa

Tällaisiä oireita hampaiden puhkeaminen saattaa aiheuttaa
Kuva: Ethan Hu

Teksti: Anna-Leena

Onko vauva ärtynyt? Hampaat. Onko lapsella kuumetta? Hampaat. Nukkuuko lapsi huonosti? Hampaat. Viekö lapsi käsiänsä suuhun? No ne hampaat! Hampaiden puhkeamista on helppoa syyttää monenlaisista vaivoista, joille ei muuten löydy selkeää selitystä. Tiedätkö mitkä ovat yleisimmät hampaiden puhkeamiseen liittyvät oireet?

Kuume ja hampaat

Kun vauva on ärtynyt ja kuumeinen, kipuilu laitetaan helposti hampaiden puhkeamisen piikkiin. Terveyskirjasto sivustolla huomautetaan, että vaikka hampaan puhkeaminen saattaa aiheuttaa lievää lämmönnousua (lähelle 37.0 °C), selkeää kuumetta ei hampaiden puhkeaminen kuitenkaan aiheuta. Myös tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet saman.

Kuinka sitten selittää se, että kuume sitten nousee usein juuri silloin, kun hampaita puhkeaa suuhun? Terveyskirjaston mukaan kyseessä on silkasta sattumasta. Ensimmäisten hampaiden puhkeaminen tapahtuu usein juuri samaan aikaan, kun vauvat sairastavat ensimmäiset kuumetautinsa. Puolen vuoden ikäinen vauva viettää myös pitkiä aikoja lattialla kontaillen ja ympäristöään tutkiskellen. Kun pieni tutkiskelija hieroo kutisevia ikeniään nyrkeillään, päätyy suuhun käsien mukana pöpöjä, jotka taas voivat aiheuttaa infektioita.

boy in white and black crew neck shirt
Kuva:Fuad Obasesan. Hampaiden puhkeaminen ei voi aiheuttaa lämmönnousua, mutta ei kuumetta.

Yleisimmät oireet

Terveyskirjaston mukaan noin puolet lapsista kuolaa tavallista enemmän hampaiden puhkeamisen aikana. Hampaita tekevän lapsen tunnistaakin monesti lattialle valuvasta kuolavanasta ja kosteasta paidan kauluksesta. Sekä ihon kosteus, että ylimääräisen kuolan jatkuva pyyhkiminen saattaavat ärsyttää vauvan herkkää ihoa. Jos vaatteet menevät vaihtoon kuolan takia monta kertaa päivässä, voi erillisen kuolalapun käyttö olla hyvä idea.

Hampaat puhkeavat yleensä ilman suurempaa kipua, eikä tyytyväistä lasta ole syytä lääkitä “varmuuden vuoksi”, vaikka huomaisikin hampaiden pilkottavan ikenen läpi. Kipulääkettä voi Terveyskirjaston mukaan kuitenkin antaa muutaman päivän ajan, jos hampaiden tekeminen tuntuu aiheuttavan selkeää kipuilua. Voimakkaasti oireilevaa lasta on kuitenkin syytä tarkkailla, sillä lapsi voi olla hampaiden puhkeamisen aikaan kipeä myös muusta syystä.

Vaikka jokainen lapsi oireileekin eri tavoin hampaiden puhkeamisen aikaan, Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että osa oireista on yleisempiä kuin muut. Tutkimuksesta selviää, että yleisimmät hampaiden puhkeamiseen liittyvät oireet ovat:

  • Lievä lämmönnousu
  • Ärtyneisyys
  • Lisääntynyt kuolaaminen

Kuuluuko sinun lapsesi siihen joukkoon, jolle puhkeaa hampaita huomaamatta vai onko hampaiden puhkeaminen aiheuttanut kipuilua?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.