Koira lapsiperheessä – Onnen tunteita ja vastustuskykyä

Koira lapsiperheessä – Onnen tunteita ja vastustuskykyä
Picsea/ Unsplash

Koira hyppää sängylle lapsen viereen ja käpertyy kerälle. Pieni käsi siirtyy kuin automaattisesti silittämään karvaturrin pehmeää turkkia. Niin lapsi kuin koirakin rauhoittuu ja vaipuu unimaailmaan. Sydän pakahtuu – onko suloisempaa näkyä kuin lapsi ja koira yhdessä? Koirasta kasvaa usein lapselle hyvä ystävä, joka opettaa elämään hetkessä ja nauttimaan elämän pienistä asioista.

Mitä ihania asioita koira tuo lapsiperheeseen?

Ei suotta sanota, että koira on ihmisen paras ystävä. Koira tuo iloa ja rakkautta lapsiperheen elämään jo pelkällä olemuksellaan. Häntää heiluttava, leikkisä karvaturri on uskollinen ystävä, joka ei koskaan arvostele tai tuomitse, vaan rakastaa aina omistajaansa juuri sellaisena kuin hän on. Olitpa poissa kotoa sitten viisi päivää tai viisi minuuttia, on koira aina yhtä iloinen nähdessään rakkaan perheenjäsenensä tulevan takaisin luokseen. Koiran koulutus, yhteiset lenkit ja leikit koiran kanssa yhdistää perhettä yhteisen, mukavan tekemisen äärelle. Koiran omistaja ei koskaan ole yksinäinen!

Koira opettaa lapselle vastuuta. Lapsi oppii huolehtimaan koiran, ja ylipäätään elävän olennon tarpeista. Koiran ja lapsen suhde vahvistuu yhteisen tekemisen myötä. Lapsi myös oppii, miten koiria tai eläimiä ylipäätään lähestytään ja miten niitä kohdellaan.

Kukapa meistä ei näinä aikoina kaipaisi lisää vastustuskykyä? Lääketieteen lisensiaatti Eija Bergroth havaitsi väitöstutkimuksessaan, että koiraperheissä kasvaneet lapset eivät tarvinneet antibiootteja ja ovat ylipäätään terveempiä kuin ilman koiraa kasvavat lapset!

Koiran silittäminen rauhoittaa mieltä ja lisää hyvänolonhormonien erittymistä. Lapsi oppii lukemaan koiran pieniäkin eleitä ja koira puolestaan oppii reagoimaan lapsen hätään nopeasti. Koirasta ja lapsesta muodostuu usein hyvä tiimi.

Human Animal Bond Research (HABRI) kertoo tutkimuksessaan, että koiran omistajuudella voi olla positiivisia vaikutuksia pienten lasten uni- ja liikuntatottumuksiin. Tutkimuksessa tutkittiin 2-5 -vuotiaita lapsia. Tutkimus osoitti, että koiraperheen lapset liikkuivat enemmän kuin niiden perheiden lapset, joissa koiraa ei ole. Koiraperheiden lapset myös nukkuivat hieman enemmän kuin koirattomien perheiden lapset. Koiran kanssa touhuamisella oli myös positiivisia vaikutuksia ruutuaikaan. Koiran kanssa leikkivillä ja liikkuvilla lapsilla päivittäinen ruutuaika nimittäin väheni.

Koiran ja lapsen yhteiselo on liikuttavaa seurattavaa. Löytyykö teiltä koira ja lapsi parivaljakkoja tai -tiimejä?

Teksti: Niina


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.