Kun halut eivät mene yksiin -Voiko seksitön suhde toimia?

Kun halut eivät mene yksiin -Voiko seksitön suhde toimia?
Kuva: Sinitta Leunen / Unsplash

Toisinaan parisuhteelle käy niin, että seksi vähenee tai loppuu kokonaan. Tällöin jäljellä ovat vain muistot mahdollisesta alkuajan huumasta. Halut intiimiin kanssakäymiseen voivat vähentyä yllättäen tai pikkuhiljaa. Voiko seksitön suhde olla toimiva vai onko sellainen parisuhde täysi mahdottomuus?

Voiko seksitön suhde olla toimiva vai tarkoittaako se sitä, että jossain vaiheessa toinen kyllästyy tilanteeseen ja haluaa muutoksen. Olennaista on se, että riittääkö molemmille osapuolille vallitseva tilanne ja seksittömyys. Vai kokeeko jompikumpi, että intiimi kanssakäyminen on niin keskeinen osa toimivaa parisuhdetta, että ilman sitä ei kyseistä suhdetta kannata enää jatkaa.

Tilanteesta voi muodostua äärimmäisen hankala, jos osapuolten halut ja tarpeet ovat kovin erilaiset. Ymmärrystä kumppania kohtaan ei välttämättä riitä eikä taustalla olevista mahdollisista syistä osata ehkä keskustella yhdessä. Jos toinen kokee olevansa aina aloitteen tekevä osapuoli ja huomaa kerta toisensa jälkeen tulevansa torjutuksi, vetää se mielen matalaksi. Vaikka jossain sisimmässä haluttomallakin osapuolella olisi halu seksistä, voi toimeen ryhtyminen olla ylitsepääsemättömän vaikeaa. Mitä kauemmin aikaa kuluu eikä ongelmia selvitetä, sitä vaikeampaa intiimi läheisyys on jatkossakin.

Mahdollisia syitä haluttomuudelle on monenlaisia. Toisinaan kiireinen arki ja siihen liittyvä stressi on niin uuvuttavaa, että intoa ja jaksamista ei yksinkertaisesti riitä millekään ”ylimääräiselle”. On tarpeeksi tekemistä siinä, että selviää arjen muista asioista. Joskus syynä muuttuneille haluille voi olla myös jokin sairaus, jota ei välttämättä ole vielä diagnosoitu.

Yhdessä keskusteleminen

Asiasta on siis olennaisen tärkeää jutella oman kumppanin kanssa ja pohtia eri vaihtoehtoja. Jos taustalla on epäily siitä, että jokin sairaus tai käytössä oleva lääkehoito voi olla syynä vallitsevaan tilanteeseen, on tärkeää uskaltautua lääkärin puheille. Monesti tilannetta helpottaa jo sekin, että saa tietoa omasta terveydentilasta eikä tarvitse itsekseen pähkäillä, että onko omassa kehossa kaikki kunnossa.

Pariterapia

Jos keskustelut eivät tuo kaivattua tulosta hankalaan tilanteeseen, kannattaa hakeutua esimerkiksi pariterapiaan, jossa ammattilainen auttaa keskustelussa ja osaa tuoda oikeanlaista apua tilanteeseen. Toisinaan parisuhde voi saada kokonaan uuden alun ja pääsee uuteen kukoistukseen, kuten Seuran kirjoituksesta selviää.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.