Monet pienten lasten äidit ovat yksinäisiä -Tämä voi olla syynä!

Monet pienten lasten äidit ovat yksinäisiä -Tämä voi olla syynä!
Kuva: Hollie Santos / Unsplash

Monet pienten lasten äidit ovat yksinäisiä. Etenkin silloin, kun äidiksi tullaan ensimmäistä kertaa, on kyseessä todella suuri elämänmuutos. Osa nuorella iällä äideiksi tulleista voi kokea olevansa erilaisia entiseen ystäväporukkaan verrattuna. Jos aiemmin yhteisenä ajanvietteenä on ollut esimerkiksi juhliminen viikonloppuisin yömyöhään, ei se tässä elämänvaiheessa ole enää realistinen ajatus. Toisaalta taas vanhemmalla iällä lapsen saaneet voivat kokea olevansa erilaisia ystäviinsä verrattuna, koska muiden lapset saattavat olla jo lähes täysi-ikäisiä. Tärkeää on se, että voisi löytää uusia ystäviä, jotka elävät samanlaista elämänvaihetta.

Hyvä terveys -lehden kirjoituksessa yksinäisyystutkija Niina Junttila kertoo, että yksi syy pienten lasten äitien yksinäisyydelle on se, että he ovat epävarmoja eri asioista ja pelkäävät epäonnistumisia. Tämä voi johtaa siihen, että muiden ihmisten ilmoille ei uskalleta lähteä. Äidit voivat esimerkiksi pohtia sitä, että osaako heidän jälkikasvunsa käyttäytyä riittävän mallikelpoisesti muiden ihmisten nähden. Tekstissä tuodaan esiin myös se näkökulma, että yksinäisten vanhempien lapset jäävät helposti itsekin yksinäisiksi. On tärkeää, että vanhemmat tajuavat tämän yhteyden, jotta heidän omat pelkonsa eivät liikaa rajoita lasten elämää. Tärkeää on varmistaa se, että lapsi pääsee tapaamaan muita ikäisiään ja saa mahdollisuuksia ystävyyssuhteiden luomiseen.

Uusia ystäviä voi löytää monenlaisista paikoista. Toisille uusien ihmisten kohtaaminen voi olla helppoa ja luontevaa. Arempien vanhempien kannattaa muistaa se tosiasia, että on myös muita äitejä ja isiä, jotka ovat hiljaisia ja ujoja ja samalla tavalla epävarmoja. Leikkipuistot tarjoavat helpon väylän tutustua muihin pikkulasten vanhempiin. Monissa kaupungeissa on avoimia päiväkoteja, joihin voi mennä viettämään aikaa jälkikasvun kanssa ja tutustumaan muihin vanhempiin. Myös lapsille suunnatut tapahtumat ovat hyvä mahdollisuus uusien kavereiden löytämiseen sekä lapsille että vanhemmille.

Nykyaikana internet tarjoaa helpon väylän uusien ystävien löytämiseen. Facebookista löytyy ryhmiä eri kaupungeista, jotka ovat suunnattu pienten lasten vanhemmille. Näiden välityksellä monet ovat tutustuneet samassa elämäntilanteessa oleviin ja löytäneet ystäviä ja kaipaamaansa vertaistukea.

Uusi ystävä löytyy monesti yllättäen ja ennalta arvaamatta. Kunhan uskaltautuu liikkeelle, on maailma ja sen tarjoamat mahdollisuudet avoinna. Uusi ystävä voi tulla vastaan bussissa, kaupassa, kävelyllä, huvipuistossa eli ihan missä vain ja koska vain!

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.