Lasten muisti kehittyy nopeasti -Pienet yksityiskohdat voivat tulla mieleen aikuisenakin!

Kuva: Rod Long / Unsplash

Monesti vanhemmat saattavat hämmästyä sitä, että pieni lapsi muistaa tiettyjä asioita, vaikka niistä olisi kulut pitkä aika. Miten ihmeessä pikkuinen voi muistaa vuoden takaisia tarkkoja yksityiskohtia ja vieläpä ihan tarkasti ja oikein?

Varmasti suurin osa nykyvanhemmista muistaa myös omasta lapsuudestaan tarkkoja yksityiskohtia. Jollekin on jäänyt mieleen tietyt lapsuuden tuoksut, joiden tulviessa nenään tulee mieleen aina sama muisto. Joku voi muistaa sen hetken, kun pikkulapsena auttoi vanhempaa tiskien tiskaamisessa tai muissa kodin askareissa. Joku saattaa miettiä kaiholla sitä, kun synttärijuhlilla oli tarjolla aina samanlainen jäätelöannos. Joku voi muistaa, miltä tuntui lentää pilvien päällä ensimmäistä kertaa. Joku ehkä muistaa vihreän kesänurmen ja miltä tuntui, kun sai punotun kukkaseppeleen koristamaan hiuksia.

Lasten muisti kehittyy nopeasti

Hyvä terveys -lehden kirjoituksessa on kerrottu lapsen muistin kehittymisestä. Pienikin vauva voi muistaa asioita, mutta ne unohtuvat melko nopeasti. Asiat jäävät paremmin mieleen, jos vauva kokee samanaikaisesti asian monen eri aistin välityksellä. Esimerkiksi musiikkikappale yhdistettynä liikkeeseen, voi auttaa muistamaan paremmin kyseisen laulun. Lapsen kasvaessa vanhemmaksi, jää asioita enemmän mieleen ja pidemmäksi aikaa. Muutaman vuoden ikäisenä on mahdollista muistaa jo yli vuoden takaisia asioita.

Miten luoda onnellisia lapsuusmuistoja?

Varmasti jokainen vanhempi toivoo, että oman jälkikasvun lapsuusaika voisi olla onnellinen. Millaisista asioista onnellinen lapsuus koostuu? Tarvitaanko siihen paljon materiaa ja kalleimmat lelut ja vempaimet? Vai riittäisikö vähempi?

Iltalehdessä kerrotaan Jari Sinkkosen ajatuksia siitä, mistä koostuu onnellinen lapsuus. Kirjoituksessa Sinkkonen toteaa, että nykypäivän vanhemmilla on paljon ulkopuolelta tulevia paineita. Tärkeintä kuitenkin on, että lapsen elämässä on vähintään yksi luotettava aikuinen ja se, että hänellä on mahdollisuus olla oma itsensä kaikkine tunteineen ilman, että täytyy pelätä muiden reaktioita tai hylätyksi tulemista.

Onnelliset lapsuusmuistot syntyvät yllättävän pienistä asioista. Perheen normaalista ja turvallisesta arjesta. Siitä, että lasta kuunnellaan ja ollaan hänelle aidosti läsnä. Annetaan lapsen kertoa mielipiteensä ja otetaan ne mahdollisuuksien mukaan huomioon. Ei ole välttämätöntä reissata lapsen kanssa ympäri maailmaa, jotta hän olisi onnellinen. Toki näinkin voi halutessaan tehdä, mutta myös vähempi riittää luomaan onnellisia muistoja. Tärkeintä on olla läsnä ja rakastaa. Tänään ja huomenna.

Millaisia muistoja sinulla on lapsuudestasi?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)