ADHD ei ole kasvatuksesta kiinni

ADHD ei ole kasvatuksesta kiinni
Kuva: Gabe Pierce / Unsplash

Onneksi ADHD:sta on nykyään saatavilla enemmän ja enemmän tietoa. Joitakin tiukasti iskostuneita ennakko-oletuksia tulee kuitenkin monille ihmisille mieleen, kun he kuulevat tämän kirjainyhdistelmän. Moni näistä mieleen hiipivistä ajatuksista ei kuitenkaan pidä paikkaansa. On tärkeää, että ihmiset ottavat enemmän selvää tästä erityisyydestä, jotta tähän liitetyt vääränlaiset ajatukset voisivat jäädä kokonaan pois.

Esimerkiksi jokainen kaupan lattialla kiukutteleva lapsi ei ole automaattisesti ADHD-lapsi. Toki tällaisen tilanteen nähdessä on tärkeää aina osoittaa empaattisuutta, koska ei nämä hetket vanhemmille mukavia ole. Ilmenemismuodot ovat moninaisia eikä tämä erityisyys välttämättä näy ulospäin muille ihmisille mitenkään. Myös oireilu ja niiden voimakkuus voivat vaihdella päivästä toiseen.

ADHD:n mahdolliset syyt

Syyt ADHD:lle ovat suurimmaksi osaksi perinnöllisiä, selviää adhdtutuksi.fi-sivustolta. Tämä tarkoittaa sitä, että yleensä useammalla perheenjäsenellä on samantyylisiä oireilua. Lähisukulaisilla on jopa 8 kertaa suurentunut todennäköisyys saada ADHD verrattuna ei-ADHD-perheisiin. Geneettisten tekijöiden lisäksi ADHD:n ilmenemiseen voi vaikuttaa myös muut asiat kuten: “raskauteen ja synnytykseen liittyvät tekijät, synnynnäiset rakenteelliset ominaisuudet sekä erilaiset psykososiaaliset tekijät”, selviää kirjoituksesta. ADHD ei ole siis kasvatuksesta kiinni.

Erityislapsia kasvatetaan suurella rakkaudella

Sen sijaan, että lasten kasvattamisella olisi osuutta ADHD:n puhkeamiseen, kasvattavat erityislasten vanhemmat jälkikasvuaan useimmiten todella suurella sydämellä. Erityislasten huolehtimiseen liittyvä työmäärä on usein valtavan iso eikä sitä ulkopuoliset välttämättä tajua. Vanhemmat tekevät monesti kaikkensa lastensa vuoksi ja toisinaan se aiheuttaa myös heille uupumusta. Erityislapsiperheissä riittää monenlaisia haasteita eikä tarvittavan ulkopuolisen avun saaminen ole useinkaan helppoa.

Tuen osoittaminen

Jos tunnet jonkun perheen, jossa ilmenee ADHD:ta, kannattaa suhtautua empaattisesti. Lahden ammattikorkeakoulussa tehdyssä opinnäytetyössä on pohdittu sitä, miten ulkopuolelta tuleva ADHD:n liittyvä negatiivinen asenne ja saatu palaute voi vaikuttaa perheen sisäiseen vuorovaikutukseen. Ulkopuolelta tuleva paine voi saada vanhemmat epävarmoiksi ja ahdistuneiksi, jonka vuoksi he saattavat muuttaa toimintaansa. Tämä voi entisestään lisätä perheessä olevaa oireilua.

On tärkeää, että negatiivisten asioiden sijasta keskitytään huomaamaan hyvät asiat ja vahvistamaan niitä. Onhan ADHD melkoinen supervoima. Negatiivisten asioiden sijasta on tärkeää keskittyä hyvien asioiden huomaamiseen ja kehua onnistumisista.

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.