Aina lelut ja tavarat levällään! Organisoi näillä yksinkertaisilla tavoilla

Aina lelut ja tavarat levällään! Organisoi näillä yksinkertaisilla tavoilla
Kuva: Luca Laurence

Levällään ja ympäri kotia olevat lelut ja tavarat aiheuttavat vanhemmille liikaa ylimääräistä päänvaivaa. Miksi? Jos leluja on liikaa ja tavaroille ei ole niille merkittyjä paikkoja, eivät lapsetkaan osaa siivota niitä helposti pois. Helpota omaa oloasi karsimalla leluja säännöllisesti ja järjestämällä niille omat paikkansa. Opeta lelujen ja tavaroiden oikeat paikat myös lapsille.

Lähde liikkeelle karsimisesta

Kerää kaikki lelut kasaan (tai pilko vaihtoehtoisesti karsimisprosessi eri päiville eri leluteemojen kesken) ja karsi tavaraa reilulla kädellä. Usein lelujen joukosta löytyy paljon sellaisia, joilla ei leikitä koskaan tai ne ovat lapselle jo ikätasoltaan vanhentuneita. Anna leluja pois sukulaisten lapsille tai Facebookin roskalava-ryhmissä, vie kierrätykseen tai myy kirpputorilla.

Hanki säilytyskoreja

Kaikista yksinkertaisinta on hankkia jokaiselle eri leluteemalle omat säilytyskorinsa. Legot omaan laatikkoon, barbit ja niiden varusteet omaan koppaansa, pehmolelut omaansa ja niin edelleen. Joillekin leluille sopii paremmin avonaiset kopat, toisille kannelliset ja suljettavat. Jos jaksat, voit myös nimetä laatikot.

Kiinteitä säilytysratkaisuja

Joskus erillisiä koreja tai laatikoita voi olla hankalampaa säilyttää. Tällöin suositeltavaa on miettiä, sopisiko kotiin hieman isompi kiinteä kaluste, jossa leluja ja tavaroita voi säilyttää ja hallita helpommin. Avonaiset ja tarpeeksi matalalla olevat säilytyskalusteet ovat erityisesti pienille lapsille käteviä, koska niistä he saavat itse otettua leluja helposti.

Jos haluat lelut kokonaan piiloon ja pois katseilta, on ovelliset kaapit tai vetolaatikostot parempi vaihtoehto. Valikoimista löytyy myös erilaisia vetolaatikollisia sänkyjä, jotka sopivat erityisesti pieniin tiloihin. Kaapistojen sisällä oleville leluille on tärkeää myös miettiä omat paikkansa ja pienemmät säilytysratkaisut, jotta lelut eivät ole sikin sokin.

Vuorottele leluja

Tarvitseeko kaikkien lelujen ja tavaroiden olla esillä ja käytettävissä samaan aikaan? Jaa lelut ja tavarat puoliksi ja jätä vain puolet leluista lasten käytettäväksi. Puolet voit viedä varastoon odottelemaan vaihtohetkeä. Esimerkiksi puolivuosittain leluvalikoimaa vaihtelemalla saa lapsi uutta mielenkiintoa vanhoihin leluihin. Lelujen vaihtaminen tutun naapurin tai ystäväperheen kanssa voi myös olla hauska vaihtoehto kokeiltavaksi!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Aina lelut ja tavarat levällään! Organisoi näillä yksinkertaisilla tavoilla

  1. Meillä oli lelunvaihtopäivä kuukausittain. Molemmat lapset sai valita 3 laatikkoa, jotka halusivat, muut odotti vintissä. Toimii, suosittelen erittäin lämpimästi! “Uudet” lelut sai lapset innostumaan leikistä ihan eri tavalla – riitely ja “mulla ei oo mitään tekemistä”-mankuminen väheni selvästi. Sotkun määrä väheni ja lapset jaksoi ja osasi siivota itsekin, kun tavaravuori ei ollut hallitsematon. Leikit piteni ja leikkitaidot parani, kun ei ollut sotkua tai niin paljoa muuta kiinnostavaa, joka olisi vetänyt puoleensa, vaan yhteen juttuun maltettiin keskittyä pitempään.
    Bonuksena: vatsataudin tai kihomatojen osuessa pidettiin ylimääräinen lelujenvaihtopäivä. Noro kuolee pinnoilta n. 14 vrk:ssa, kihomadon munat n. Kuukaudessa. Osa tietysti pestiin, mutta esim. Kauko-ohjattavia tms. sähköistettyjä leluja tai tapetoitua nukkekotia ei voi kunnolla pestä, jolloin sivuun laitto tappoi loput taudinaiheuttajat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.