Hyvät neuvot kalliit

Hyvät neuvot kalliit
Kuva: Duncan Meyer

Minulla on pieni poikavauva, esikoiseni. Se tarkoittaa, ettei minulla vielä ole tarpeeksi natsoja olalla puhumaan lapsiperhearjesta kokemuksen syvällä rintaäänellä, vaan korkeintaan kolme kuppikokoa suurentuneen tissin verran.

Olen aloitteleva äiti, jonka silmät ovat intoa ja ylpeyttä täynnä, mutta samalla niin totaalisen pihalla ja epävarmana tulevasta. Yhdessä asiassa olen kuitenkin jo varsin harjaantunut, nimittäin tiedonhaussa. Kuuluuko nännistä vuotaa verta? Kuuluuko kiinteisiin siirtyneen vauvan kakata pytoneita? Lähteekö peräpukamat ikinä? Suomalaisen neuvolajärjestelmän ja kansallisten suositusten ohi ovat ajaneet some ja sen eri ryhmät. Tiedonjanoisten vanhempien virtuaalikohtauspaikoissa saat vastauksen kysymykseesi ja eritoten siihen, mitä et kysynyt.

Puolihuolimaton kymmenminuuttinen vierähtää netissä ja somemustekalan huumaavat lonkerot ovat takertuneet rimpuilevan äitipoloisen ympärille. Ah, kuinka ekologista olisikaan kestovaippailla! Inuiitit eivät käytä kertakäyttövaippoja, vaan lukevat vauvan vessahätäviestejä. Oi, kuinka kauniita kantoliinoja! Vain länsimaalaiset vauvat koliikki-itkevät, koska makaavat päivät pitkät vaunuissa tunnekylmyydestä kärsien. Hyvä äiti –hetkeni maistelusoseita pakkaseen askarrellessa valuu hukkaan sormiruokailulonkeron kiristäessä otettaan. Vauvalla on oikeus valita, mitä hän syö ja samalla kehittää varhaista hienomotoriikkaansa. Näen jo lusikalla syötetyn sosevauvani istumassa alakoulun ruokalassa kädet lamaantuneina pohtien miksi sai niin huonot eväät elämään.

Unikysymykset pohdituttavat kaikkia. Vastaus siihen, kuinka saada vauva nukkumaan yönsä hyvin, on yhtä arvokas kuin Graalin malja. Molempien olemassaoloa tosin pidetään mysteerinä. Uniohjaajat suosittelevat makuuhuoneeseen white noisea vauvan nukahtamista helpottamaan. Korvat humisten muistelen aikaa ennen Suurta Synnytystä (e.S.S.). Silloin väristyksiä makuuhuoneessa aiheutti suhinan sijaan sutina. Kun vauva ja vanhemmat ovat väsyneitä, lapsiperhekolumnistien Carrie Bradshaw kysyy, onko äitiyspakkauksen viisi (5) kappaletta kondomeita vain varovaisen optimistinen arvio vauvavuoden menekistä? Näitä punan poskille nostattavia kysymyksiä esimerkiksi ekasta kerrasta jälkeen Suuren Synnytyksen (j. S. S.) ei ruodita omilla profiileilla julkisesti. Jäljelle jää vaihtoehto surffata 2000-luvun alussa perustetuilla anonyymeilla keskustelupalstoilla incognito-välilehdellä ja mieluiten pimeässä.

Juuri kun olet saksinut lonkerot ympäriltäsi, näyttänyt kännykälle keskisormea ja kokenut olevasi aivan todella hyvä vanhempi juuri omalla tavallasi, isovanhemmat kömpivät paikalle karanteenikoloistaan. He lausuvat saman nukkavierun lauseen kerta toisensa jälkeen – kyllä sitä ennenkin pärjättiin! Saunassa käytiin synnyttämässä ja illalla jo perunaa nostettiin. Kyykistely auttoi jälkivuotoon ja alushousuissa oli rahkasammalta. Ei ollut lapsilla allergioita, kun perunaa syötiin joka ikinen päivä elämän loppuun asti.

Elämme aikoja, jolloin on syytä suhtautua samalla tavalla niin nuhaisiin ihmisiin kuin jatkuviin hyviin neuvoihin – riittävällä etäisyydellä omaa kadunpuolta kulkien.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ihana piltintuoksuinen äiti

Entinen oman elämänsä Folke West, nykyinen leopardipöksyissä viihtyvä pienen pojan kotiäiti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.