Moni lapsi kärsii jossain vaiheessa virtsatieinfektiosta -Oireet voivat olla monenlaisia

Moni lapsi kärsii jossain vaiheessa virtsatieinfektiosta -Oireet voivat olla monenlaisia
Kuva: Lauren Griffiths / Unsplash

Lasten virtsatietulehdus voi oireilla toisinaan melko epämääräisesti. Se on kurja vaiva, mutta onneksi se paranee useimmissa tapauksissa nopeasti lääkärin määräämän lääkkeen avulla.

Moni ihminen joutuu jossain vaiheessa elämäänsä kärvistelemään pissatulehduksen kourissa. Pienillä lapsilla tämän taudin oireet voivat olla todella epämääräisiä eikä tämän taudin mahdollisuus tule välttämättä ensimmäisenä mieleen.

Jokainen virtsateiden tulehduksesta kärsinyt tietää, miten kurja tauti on kyseessä. Etenkin, jos oireet pääsevät hankaliksi ennen parantavan hoidon tehoamista, joutuu helposti kärvistelemään tuskissaan. Jatkuva vessahätä ja kirvely pissatessa eivät ole mukavia juttuja. Saati sitten, kun tällaiset oireet iskevät lapselle. Silloin varmasti jokainen vanhempi toivoisi, että voisi olla itse tautiin sairastunut eikä pikkuisen tarvitsisi niistä kärsiä. Onneksi terveydenhuollon ammattilaiset osaavat epäillä herkästi tämän taudin mahdollisuutta, vaikka oireet olisivatkin epämääräisiä.

Virtsatietulehduksen syyt ja oireet

Terveyskirjastossa kerrotaan, että pienten lasten oireista ei välttämättä heti tule mieleen epäillä virtsatietulehdusta. Vauvavuoden aikana tästä taudista kärsii moni tyttö ja poika. Myöhemmässä vaiheessa sitä esiintyy useammin tytöillä kuin pojilla. Taudin aiheuttaja on useimmiten E. coli -bakteeri, joka matkaa suolistosta virtsarakkoon. Vauvaikäisillä oireilu voi olla esimerkiksi kuumetta, oksentelua tai ärtymystä. Yleensä isommilla lapsilla (noin yhdestä vuodesta eteenpäin) oireet muistuttavat enemmän aikuisille tuttuja oireita: kirvelevä tunne pissatessa, tarve mennä usein vessaan ja kuumeilu. Vau.fi-sivuston kirjoituksessa todetaan, että jo kuivaksi oppineilla lapsilla voi tämän taudin johdosta alkaa uudelleen tulla pissavahinkoja housuun. Joten tämän taudin mahdollisuus kannattaa aina selvittää, jos housujen kastuminen alkaa uudelleen.

Virtsatieinfektion toteaminen

Aina, kun epäillään virtsatietulehdusta, on mentävä lääkäriin. Tauti on helppo diagnosoida pissanäytteestä. Näyte on mahdollista ottaa monin eri tavoin riippuen lapsen iästä, selviää Terveyskirjastosta. Pikkuvauvoilta näytettä ottaessa ei siis suinkaan ole tarpeen yrittää osua pikkuiseen purkkiin vaan näyte voidaan ottaa eri menetelmällä. Toisinaan pissatulehdus leviää munuaisiin asti, joten senkin vuoksi lääkäriin kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti. Kun tauti todetaan virtsatietulehdukseksi, lääkäri kirjoittaa siihen reseptin ja vaiva hoituu useimmiten melko nopeasti määrätyn antibioottikuurin avulla.

Onko teidän perheessä kärsitty virtsatietulehduksista?

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *