Näihin kaikille tuttuihin lastentarvikkeisiin liittyy riskejä

Näihin kaikille tuttuihin lastentarvikkeisiin liittyy riskejä
Kuva: Wesley Tingey

Teksti: Anna-Leena

Kaupat ovat pullollaan tuotteita, joita mainostetaan lapsiperheen arkea helpottavina, mutta joista voi mahdollisesti olla haittaa tai vaaraa lapselle. Osaa näistä tuotteista ei suositella käytettäväksi ollenkaan, kun taas toisissa riski liittyy tuotteiden vääränlaiseen käyttöön.

Kantoreppu

Kantoreppu voi pelastaa vauvaperheen arjen. Itkuinen tai kipeä vauva saattaa rauhoittua reppuun ja vanhempi saa kätensä vapaaksi. Kantorepuissa on kuitenkin suuria eroja. Hyvässä kantorepussa on lapsen haarojen alla leveä kangaskaistale, jonka tulisi kulkea lapsen polvitaipeesta toiseen. Lapsi tulisi saada repussa leveään haara-asentoon. Myös lapsen selän asentoon tulisi kiinnittää huomiota, sillä monessa repussa lapsen selkä on liian suorana. Ergonomisessa kantovälineessä lapsen vartalo myötäilee vanhemman vartaloa: lapsen selkä on pyöreänä ja lapsen jalat, polvet ja peppu muodostavat kuvitteellisen “M” kirjaimen, kerrotaan Ekovalinta-sivustolla.

Kuva: Steven Cleghorn. Ergonomisessa kantorepussa on lapsen haarojen alla leveä kangaskaistale.

Sivustolla huomautetaan, että huonossa asennossa matkustaminen voi aiheuttaa muun muassa ryhtivirheitä tai muodonmuutoksia repussa kulkevan lapsen selkään ja lonkkiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että repussa kulkevan lapsen tulisi olla repussa sellaisella korkeudella, että kantaja voi suukottaa tämän otsaa alaspäin kurottelematta.

Kävelytuoli 

Mitä haittaa voi muka olla kävelytuolista? Kaikillahan oli sellainen meidän lapsuudessamme! Terveyskirjasto-sivustolla muistutetaan, että kävelytuolin käyttöä ei suositella, sillä päästäkseen eteenpäin lapsi joutuu kävelemään epäluonnollisessa asennossa. Monesti vauva joutuu myös varvastamaan ylettääkseen maahan asti. Sivuston mukaan kävelytuoli saattaa viivästyttää lapsen luonnollista liikkelle lähtöä. 

Hyppykiikku

Kuka 90-luvun lapsi ei olisi pomppinut hyppykiikussa? Hyppykiikkua ei kuitenkaan enää suositella, sillä kiikun on huomattu altistavan varvaskävelylle. Kun lapsi hyppii kiikussa, hän joutuu roikkumaan asennossa, jossa hänen varpaansa hipovat lattiaa ja nilkka on ojennuksessa. Terveyskirjasto-sivustolla varoitellaan, että tällainen asento saattaa vaikuttaa haitallisesti kävelyn opettelemiseen. Yle-sivuston uutisessa muistutetaan, että neuvolat eivät suosittele hyppykiikun käyttöä.

Irtopeitto

Tiesitkö, että irtopeiton käyttöä ei vauvan sängyssä suositella? Tämä ei tarkoita sitä, että vauvan pitäisi antaa palella sängyssään talvipakkasilla. Irtopeiton sijaan vauvaa suositellaan pitämään lämpimänä käyttämällä unipussia tai lisäämällä vauvan vaatetusta. Suositus perustuu irtopeittoon liittyvään tukehtumisriskiin, huomautetaan THL:n-sivustolla.

baby under purple blanket
Kuva: Jonathan Borba. Peiton sijasta vauva kannattaa pitää lämpimänä unipussissa tai lisäämällä vaatetusta.

Turvakaukalo ja sitteri

Käsi ylös, jos olet antanut lapsesi jatkaa unia turvakaukalossa, koska et ole raaskinut herättää häntä automatkan jälkeen. Terve-sivustolla huomautetaan, että istuma-asennossa pidempiä aikoja nukkumista tulisi kuitenkin välttää, sillä se voi vaikeuttaa hengittämistä. Kun lapsi nukahtaa istualtaan, hänen päänsä saattaa retkahtaa alaspäin tukkien samalla ylähengitystiet. Turvaistuimessa matkustaessa olisikin hyvä pitää tasaisin väliajoin taukoja, joiden ajaksi lapsi nostetaan pois turvaistuimesta. Myös unia on parempi jatkaa automatkan jälkeen makuuasennossa.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *