Onko unelma onnellisesta uusperheestä saavutettavissa?

Onko unelma onnellisesta uusperheestä saavutettavissa?
Kuva: Vitolda Klein / Unsplash

Uusperhe koostuu puolisoista ja heidän aiempien suhteiden lapsista. Toisella voi olla ennestään jälkikasvua tai molemmilla. Tällaisessa perheessä voi olla siis monia jäseniä. Oman lisänsä tuovat ex-puolisot eli lasten biologiset vanhemmat. Lopputulos voi olla melkoinen sekametelisoppa. Voiko uusperheessä löytyä helposti onnellisen arjen sävel, jolloin elämä soljuu helposti ja mukavasti eteenpäin?

Monesti on tarpeeksi haastetta jo siinä, että ydinperhe tulee toimeen keskenään. Lapset saattavat riidellä jatkuvasti keskenään ja kinaa voi syntyä myös puolisoiden välille. Ruuhkavuosien aikana voi käydä melkoinen mullistus perheessä ja jos parisuhdetta ei muisteta riittävästi hoitaa, voi seurauksena olla lopulta ero puolisoiden välillä. Tämä aiheuttaa uudenlaista järjestelyä perheen sisällä, jos jatkossa koko perhe ei asukaan enää saman katon alla.

Jossain vaiheessa toinen tai molemmat vanhemmat voivat löytää uudet elämänkumppanit. Lasten tutustuttaminen uuteen puolisoon voi olla jännittävää. Toisinaan kaikki sujuu helposti ja luontevasti ja lapset hyväksyvät nopeasti uuden henkilön elämäänsä. Asia ei kuitenkaan ole välttämättä näin helppo vaan lapset voivat kipuilla asian kanssa ja toivoa pitkänkin ajan jälkeen sitä, että omat biologiset vanhemmat palaisivat yhteen.

Aina asiat eivät kuitenkaan suju helposti eikä yhteys rakennu välttämättä täydellisen tuntuiseksi. Epätasapainoisessa tilanteessa voivat vanhemmat ja lapset kokea olonsa onnettomaksi ja joutua jatkuvasti ponnistelemaan ja etsimään keinoja, jotka voisivat parantaa vallitsevaa tilannetta. Toisinaan lopputulos on se, että uusperheen dynamiikka ei vaan toimi, vaikka kuinka puolisot yrittäisivät kaikkensa. Voiko onnellisen uusperheen saavuttaminen olla ylipäätään mahdollista?

Ylen Uutisten kirjoituksesta selviää, että Suomessa on paljon uusperheitä. Vuokko Malinen (Psykologian tohtori, pari- ja perhepsykoterapeutti) toteaa kirjoituksessa, että uusperhe ei toimi ydinperheen lailla ja se voi olla yllättävä asia kaikille osapuolille. Mahdollisia ongelmia olisi hyvä pyrkiä ennaltaehkäisemään. On tärkeää, että puolisot käsittelevät aiemmat eronsa kunnolla, jotta vanhat ongelmat eivät nouse esiin uudessa suhteessa ja perhekuviossa. On myös annettava riittävästi aikaa lapsille vanhempien eron käsittelemiseen. On tärkeää, että lasten suhde pysyy hyvänä molempiin vanhempiin. “Uusperheen tärkein asia on saada vanhemmuus toimimaan, toteaa Malinen. Jokaiseen ei-biologiseen lapseen tulee muodostaa yksilöllinen suhde hiljalleen lapsi huomioon ottaen.

Kun palaset loksahtavat paikoilleen, voi uusperheen jokainen jäsen olla todella onnellinen. Sisarpuolista voi tulla keskenään todella läheisiä. Myös vanhemmuuden voi kokea ihan uudella tavalla, joka aiemmassa suhteessa ei syystä tai toisesta onnistunut, selviää Ylen Uutisten tekstistä. Uusperhe voi olla onnistuessaan todella onnellinen.

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.