Siskokoodi – 5 kirjoittamatonta sääntöä siskosten välillä

Siskokoodi – 5 kirjoittamatonta sääntöä siskosten välillä
Kuva: Caroline Hernar

Toisilleen läheisille naisille kehittyy omia kirjoittamattomia sääntöjä. Siskosten kesken niitä harjoitellaan ja muovataan niiden tuhansilta tuntuvien lapsuusvuosien ajan, joiksi heidät suljetaan saman katon alle vasten tahtoaan. Säännöt osoittavat rikkomatonta sidettä ja uskollisuutta osapuolten välillä.

Lapsuusvuosien aikana käydyt riidat ja sodat luovat siskojen välille oman koodistonsa, joka helpottaa sopuisaa yhteiseloa aikuisena. Siskoksilla on oma salainen kerho, jossa keskustelu on mahdollista pelkän katseen välityksellä. Kerhon salainen koodisto osoittaa ennen kaikkea uskollisuutta ja kunnioitusta jäsenten välillä.  

Sääntörikkomuksista rangaistaan rajusti lapsuudesta tutuilla keinoilla, joko täydellä huudolla ja nimittelyllä tai väliaikaisella kerhosta erottamisella. Siskojen välinen side kestää kuitenkin lähes kaiken. Kerhosta erottaminen kestää vain harvoin kuukautta pidempään.

Kun siskoja on perheessä kolme, joudutaan toisinaan sotkemaan äiti mukaan eri mielisyyksiin. Ihan vain, että saataisiin tasajako. Näin aikuisena siskojen kerhossa äiti onkin melkein saavuttanut kunniajäsenen aseman. Häntä koskee liki main samat säännöt velvollisuuksineen, mutta aivan kaikkia oikeuksia hänellä ei vielä ole. Eihän äidille sentään voi antaa avaimia aivan kaikkein synkimpiin komeroihin.

Ulkopuolisesta voi tuntua hupsulta, että kaksi aikuista naista täysin totisin mielin sotivat mekoista, hiusväreistä tai julkkisihastuksista. Kuten muissakin riidoissa, pinnan alla kytee usein jotain syvällisempää. Siskojen koodisto on osoitus heidän välisestä kunnioituksesta ja uskollisuudesta.

#1 Sisko ei varasta 

Kyse on toisen toiveiden kunnioittamisesta. Kaksi siskoa eivät mitenkään voi kuljeskella samanlaisessa mekossa tai hiussävyssä, silloinhan toisen olisi täytynyt matkia toista. Tällaisen häpeän välttämiseksi, siskot noudattavat sanoittamatonta varaussysteemiä. 

Kun ajatus on kerran lausuttu ääneen, sen toteutus on varattu lausuneelle. Sisko ei koskaan varasta toiselta, olipa kyse sitten konkreettisesta asiasta tai vasta idean poikasesta. Varaus on aivan yhtä pitävä kuin etupenkkipaikan ensimmäiseksi huutaneella. 

2 girls in blue dress standing on brown field during daytime
Kuva: Josue Michel

#2 Sisko ei tuomitse 

Siskon harteille lasketaan aina täysi synnin päästö. Ensimmäiset 10 minuuttia tapaamisesta tai puhelusta jauhetaan täysin turhia kuulumisia, lasten tekemisiä ja perheen sisäisiä asioita. Kierrellään ja kaarrellaan kehän ympärillä, ikään kuin lämmitellen vastaan ottajan korvia tulevaa latausta varten. Lopulta kuitenkin vain täräytetään täysipotti, tiputellaan kaikki isot ja pienet kömmähdykset, joissa on kompuroitu sitten viime kerran.  

Sisko kuuntelee ja kestää kaiken, tai ainakin esittää kovasti kestävänsä. Tuomiolle ei ole tarvetta. Langennut tietää kyllä, mitä tuli tehneeksi. Siskolta kaivataan nyt synnin päästöä, silitystä päähän ja kannustavia sanoja. Epäonnistumisen painava taakka on jaettuna puolta kevyempi. Siskolta kaivataan apua ongelman ratkaisuun. Palkkioksi lohduttaja saa oikeuden vitsailuun ja pilkan tekoon koko loppu iäksi.  

#3 Sisko on aina rehellinen 

Sisko kertoo aina rehellisen mielipiteensä, vaikeassakin tilanteessa. Vaikka siskojen kesken tuomitsemiselle ei olekaan tilaa, toisinaan papin on saarnattava. Kun jo itsekin tietää ylittäneensä touhuillaan sen kuuluisan rajan, voi siskon aina luottaa palauttavan kurin ja järjestyksen elämään.  

Siskon ei tarvitse pelätä loukkaavansa sanoillaan toista. Hetken hiljaiselon jälkeen sisko palaa kuitenkin aina. Jonkun on voitava sanoa ääneen se, mitä muut eivät uskalla. Vanhempien sanomiset on vielä aikuisenakin helppo ohittaa. Ikään katsomatta, ne ei vaan koskaan tajua. Siskon sanomana viestin tietää totuudeksi, vaikka se hetkellisesti sattuisikin.  

#4 Sisko ei salaile 

Mitä läheisempiä naiset keskenään ovat, sitä enemmän he puhuvat. Keskustelun aikana käydään läpi ihan turhan päiväisetkin asiat, kuten kunkin ruoka-annoksen sisällöt ja lasten vessa- ja unirytmit. Siksi salailu tuntuu erityisen petolliselta. Olipa kyse sitten isosta, pienestä tai täysin mitättömästä asiasta, se kerrotaan siskolle.  

Totuus tulee aina ilmi. Usein se tulee kunnon räjähdyksellä, joka tuhoaa koko suhteen perustan. Kuinka voi enää luottaa toiseen, kun se on piilotellut jotain? Mitä kaikkea muuta piiloista löytyy? Usein sisko myös aistii toisen salailevan jotain, mikä takoo kuilua heidän välille. Kuilun muodostuessa osalliset etääntyvät toisistaan. Vain totuuden täräyttäminen voi palauttaa kadotetun läheisyyden suhteeseen.  

#5 Siskot pitävät aina yhtä  

Naisten maailma on raaka, vieraan naisen ystävä voi olla vain baarin vessassa. Siksi siskojen on aina pidettävä yhtä.  Ulkopuolista hyökkääjää vastaan siskot asettuvat aina samaan rintamaan. Vaikka toinen olisikin väärässä ja käyttäytyisi hölmösti, julkisesti sisko on aina oikeassa. Kurin palautus suoritetaan aina kahden kesken, muiden korvien ulottumattomissa.  

Vielä aikuisenakin sisko on aina siskon puolella vanhempia vastaan. Sisko ei koskaan kyseenalaista toisen valintoja muille kuin siskolle itselle. Vanhemmille ei vieläkään hiiskahdeta mitään. He tietävät siskon tietävän enemmän kuin hän paljastaa. Sisko tietää heidän tietävän, että hän tietää. Näin tämä pieni piiri pyörii hamaan loppuun asti.

Juoruillessakin siskot pitävät yhtä, salaisuudet eivät koskaan kaiu juoruina kerhon ulkopuolelle. Jos kuulee toista koskevan juorun, se on paljastettava heti toiselle. Sisko on myös aina mukana kaikenlaisissa tempauksissa. Tarvitsipa sitten lähteä vieraaseen kaupunkiin valintakokeisiin tai eväsretkelle takakonttiin auringonlaskua katsellen, sisko on aina mukana.

Siskolle voi aina purkaa ylikierroksilla käyvää mieltä ja sohvalta löytyy aina tilaa yösijaa tarvitsevalle. Sisko jaksaa ottaa ainakin 153 kuvaa, kun tuuli ei suostu hulmauttamaan mekon helmaa sillä oikealla tavalla. Siskot pitävät aina yhtä, tilanteesta riippumatta.  

Mistä sulla tuli viimeksi riitaa siskon kanssa?

Millaisia kirjoittamattomia sääntöjä teillä on sisarusten kesken?

Teksti: Tanja

Lue myös:

Elämä perheen kuopuksena -Nämä asiat ovat nuorimmaisille tuttuja!

Kateus sisarusten välillä -Kuinka toimia, jos lapsi on kateellinen sisarukselleen?

“Sisarusteni kanssa saan olla oma itseni” -Näissä asioissa sisarukset ovat lyömättömiä


Ruuhkavuodet suosittelee

Tanja

Kolmekymppinen vauhdikas vuoroviikkoäiti kummastelee yhdeksän vuotiaan pojan kasvua mieheksi. Iloa arkeen tuovat musiikki, kirjat ja yllätysseikkailut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.