Näin vauvoja ja lapsia hoidetaan eri puolilla maailmaa!

Näin vauvoja ja lapsia hoidetaan eri puolilla maailmaa!
Kuva: 东旭 王 / Unsplash

Suomessa kuten muuallakin maailmassa, on tietynlaisia tapoja hoitaa vauvoja ja lapsia. Jokaisella on periaatteessa mahdollisuus olla lapsen kanssa kotona melko pitkään. Moni äiti imettää tai ainakin yrittää sitä. Monet vievät vauvoja muskariin, vauvauintiin, värikylpyyn jne. Vähintään kerran päivässä pyritään käymään ulkoilemassa.

Yllä mainitut asiat eivät ole samalla tavalla joka maassa. Alla on kerrottu kuvauksia, millaisia erityispiirteitä liittyy äitien ja vauvojen arkeen muualla päin maailmaa. Osa havainnoista on peräisin Yle Kioskin, Healthyway.com ja npr.com -sivustojen kirjoituksista ja osa on omia havaintoja.

Synnytys

Joissakin maissa on tapana, että synnytykset suunnitellaan järjestelmällisesti etukäteen. Näin on esimerkiksi Libanonissa. Siellä on myös tapana se, että äidit käyvät kauneushoitoloissa ennen synnytystä. Siten voidaan varmistaa, että synnytyksen jälkeen otetuissa kuvissa äidit näyttävät kaikin puolin mahdollisimman hyviltä.

Imettäminen

Imettämiseen liittyvät käytännöt vaihtelevat paljon. Joissakin maissa (esimerkiksi Libanonissa) ei rintaruokinta ole yleistä eikä siihen edes anneta opastusta. Filippiineillä vain pieni osa naisista imettää. Kiinassa julkinen imettäminen ei ole välttämättä hyväksyttävää ja muutenkin sitä vältellään, koska pelkona on rintojen muodon menettäminen. Venäjällä imettäminen on samantyylistä kuin Suomessa, mutta äitien ruokavaliota rajoitetaan useimmiten tiukasti.

Ruokailut

Turkkilaiset vauvat saavat melko nopeasti syödäkseen samaa ruokaa kuin muu perhe ja teetäkin heille tarjoillaan tuttipullosta. Italialaiset vauvat opetetaan nopeasti noudattamaan maan ruokakulttuuria: heille tarjoillaan alkuruoka ja useampi pääruoka.

Pukeminen

Ranskassa ajatellaan, että on parempi pukea vauvalle mieluummin vähemmän vaatetta kuin liikaa. Kiinalaiset lapset on totuttu pukemaan haaroista avoimiin housuihin, jotta hädän yllättäessä on helppoa ja nopeaa kyykkiä pusikkoon tai muuhun sopivaan paikkaan.

Muita spesiaaleja juttuja

Libanonissa vauvoille on tarjolla hajuvesiä! Kuvittele, miltä tuntuu tuoksutella pienokaista, joka ei haisekaan puklulta. Ukrainassa vauvat pääsevät hierojan käsittelyyn. Vietnamissa vauvojen potalla käyntiä säestää pillin vihellykset.

Kiinassa synnyttäneet äidit eivät ryntää ensi töikseen suihkuun vaan suositus on, että he odottavat kuukauden. He eivät ilmeisesti poistu kotoa tänä aikana vaan appivanhemmat auttavat kaikessa mahdollisessa. Tuskinpa sitä kukaan iloisin mielin ihmisten ilmoille lähtisikään, jos edellisestä suihkussa käymisestä on kulunut viikkoja!

Italiassa on turha haaveilla rauhallisesta perhe-elämästä vastasyntyneen kanssa. Vierailijoita piisaa ja jokainen haluaa tulla katsomaan ja koskettamaan vauvaa. Samalla kerrotaan pyytämättäkin mielipiteet vauvan hoitoon liittyvistä asioista. Sen sijaan Venäjällä ei kotiin pyydetä vieraita vauvan ensimmäisenä elinkuukautena, koska vieras ihminen voisi vahingoittaa vauvaa pahalla katseella.

Turkkilaiset vauvat viettävät sisätiloissa ensimmäiset 40 päivää. Saksassa ei näe vaunuissa nukkuvaa vauvaa pakkaskeleillä, koska siitä tulisi todennäköisesti seuraamuksia poliisin tai lastensuojelun kanssa. Tanskassa taas suhtaudutaan rennommin, koska on normaalia jättää vauva rattaisiin rattaisiin nukkumaan ulos siksi ajaksi, kun vanhemmat käyvät kaupassa tai syömässä. Japanissa lasten annetaan liikkua todella aikaisin itsenäisesti pitkin kaupunkia. Jopa 4-vuotias lapsi saattaa matkustaa yksinään metrolla.

Espanjassa ollaan todella sosiaalisia ja perhe sekä suku ovat todella tärkeitä. Lasten annetaan valvoa myöhään, jotta he eivät jää paitsi mistään tärkeästä. Hiljaisuus ei todellakaan ala klo 22.00 vaan siihen aikaan on meno parhaimmillaan! Hiljaisuus on paremminkin aamusta eikä silloin lapsia näy leikkimässä pihoissa ja puistoissa.

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *