Oksennustautia sairastava lapsi kuivuu yllättävän nopeasti: tarkkaile näitä merkkejä

Oksennustautia sairastava lapsi kuivuu yllättävän nopeasti: tarkkaile näitä merkkejä
Kuva: Brett Durfee

Teksti: Anna-Leena

Jokainen lapsiperhe joutuu jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa lapsi oksentaa. Syynä saattavat olla päiväkodissa pyörivät virukset, erilaiset bakteeritartunnat tai esimerkiksi ruokamyrkytys. Vaikka oksennustaudit ovat kammottavia vieraita, niiden hyvä puoli on se, että ne menevät yleensä ohi muutamassa päivässä. Pieni lapsi voi kuitenkin kuivua yllättävänkin nopeasti, mistä syystä kipeän lapsen nesteen saannista on pidettävä huolta.

Kuivumisen merkit

Kaikki oksennustautiin joskus sairastuneet tietävät, kuinka paljon tauti vie voimia. Olo voi olla voimaton ja heikko ja riittävä lepo on tärkeää. Siinä missä oksennustauti vie aikuisen usein sängynpohjalle, sairaan lapsen vointi yleensä kohenee oksennusten välillä. Lapsi saattaa jaksaa leikkiä ja voida päällisin puolin hyvin. Oksentava ja ripuloiva pieni lapsi voi kuitenkin kuivua yllättävän nopeasti. Lapsen nimi-sivustolla muistutetaan, että pienillä lapsilla joskus jopa muutaman tunnin raju tauti riittää kuivumiseen. Jos lapsella on vatsataudin lisäksi kuumetta, kuivumisriski kasvaa.

Nestehukasta kärsivä lapsi taas on voimaton ja veltto, muistutetaan Terve-sivustolla. Lapsi saattaa vain maata paikoillaan tai nukkua, eikä välttämättä jaksa edes puhua tai leikkiä. Lapsi saattaa vetäytyä omaan rauhaansa tai tuntua välinpitämättömältä. Sivustolla muistutetaan, että kuivuessaan lapsen suu saattaa olla kuiva ja lapsi saattaa myös pissata tavallista vähemmän.

kid sleeping on red and gray bed
Kuva:Annie Spratt. Sairaalle lapselle tulisi tarjota juomista säännöllisin väliajoin.

Potilaan hoito

Oksenteleva ja ripuloiva lapsi menettää nestettä nopeasti, mistä syystä kipeän lapsen tulisi juoda tavallista enemmän. Terve-sivustolla muistutetaan, että nesteiden menetys on isompi kuin se, minkä hän pystyy juomaan, lapsi saattaa kuivua. Sairas lapsi onkin tärkeää saada syömään ja juomaan edes jotain. Toisin kun voisi luulla, lapsi saattaa kuivuessaan menettää janon tunteen, eikä välttämättä pyydä juomista. Tästä syystä aikuisen tulisi muistaa tarjota lapselle juomista pieninä määrinä, säännöllisin väliajoin.

Voiko lasta hoitaa kotona?

Lapsen vointia voi seurailla kotona, mutta jotkut merkit kertovat siitä, että lapsi kannattaa viedä hoitoon. Mehiläinen-sivustolla neuvotaan ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos:

  • Kyseessä on alle puolivuotias vauva
  • Ripuli tai oksentelu on jatkuvaa tai ripuli kestää useamman päivän
  • Lapsen vointi on huono ja hän on väsynyt ja veltto
  • Lapsi ei virtsaa tai virtsa on väriltään tummaa
  • Ripuliin liittyy korkea kuume, tai se on saatu etelänmatkalta

Kuivumisen merkkejä ei tule vähätellä, sillä lapsi voi kuivua yllättävän nopeasti. Pitkälle kehittynyt elimistön kuivuminen on vaarallista. Älä epäile ottaa yhteyttä lääkäriin, jos huomaat sairaalla lapsella kuivumisen merkkejä.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.