Kesä ja hyttyset -Miksi jotkut ihmiset valikoituvat inisijöiden suosikkikohteiksi?

Kesä ja hyttyset -Miksi jotkut ihmiset valikoituvat inisijöiden suosikkikohteiksi?
Kuva: bylinkarisk / Pixabay

Ihana kesä on jälleen luonamme. Auringon ja lämmön lisäksi suveen liittyy erottamattomasti hyttyset ja muut inisevät hyönteiset. Jotkut ihmiset saavat olla rauhassa näiltä ötököiltä, mutta toiset joutuvat jatkuvasti hätistelemään näitä kutsumattomia vieraita pois iholta. Kaiken lisäksi nämä itikat ovat niin nopeita, että useimmiten ennen kuin ehtii edes reagoimaan, on iho ehditty jo lävistää.

Osa ihmisistä reagoi herkästi ja saa palkkioksi kutisevia paukamia. Pahimmissa tapauksissa allerginen reaktio tulee voimakkaasti ja pistokohdaksi valikoitunut alue voi turvota valtavaksi patiksi. Mistä johtuu, että jotkut ihmiset ovat hyttysille kiinnostavampia kohteita kuin muut? Pitääkö tämä paikkaansa vai tuntuuko vain siltä, että kaikki eivät joudu näiden inisijöiden maalitauluksi? Helsingin Sanomien kirjoituksessa on kiteytetty: “Verenimijän uhriksi joutumisen riskiä lisäävät hikivarpaat, raskaus, oluen juonti ja O-veriryhmä”. Se on siis täyttä totta, että jotkut saavat nauttia kauniista kesästä ilman jatkuvaa ininää korvan juurella. Sen sijaan osa ihmisistä joutuu kärsimään kimeästä äänestä ja paukamista muita enemmän.

Otollinen kohde hyttysille on tummiin vaatteisiin pukeutunut liikkuva henkilö. Hyttyset tykkäävät hiilidioksidista, joten lisääntynyt uloshengitys on varma ötökkämagneetti. Hiki ja bakteerit ovat myös hyttysten lempijuttuja. Joten tämä kannattaa tiedostaa etenkin niiden, jotka tykkäävät käydä hikisillä juoksulenkeillä.

Kun hyttyset hyökkäävät, alkaa moni helposti huitomaan ja liikkumaan enemmän. Näin ei kuitenkaan kannattaisi toimia, koska se lisää itikoiden mielenkiintoa entisestään. Monelle on jäänyt lähtemättömästi mieleen telkkarimainos, jossa mies toteaa: ”Elä sie etelänmies huio”. Tämä siis on täyttä totta.

Yksi tapa suojautua hyttysiltä on vaatetus. Mutta tämä ei välttämättä ole se suosituin vaihtoehto, koska olisihan se kiva päästä myös nauttimaan kesän lämmöstä hellevaatteissa. Joten pukeutuako peittävästi vai kesäisemmin ja olla alttiimpi pistoksille?

Myös hyönteiskarkotteilla voi yrittää saada apua hyttysten hyökkäyksiltä. Ennen kuin suihkauttaa iholle tai vaatteille hyttyskarkotetta, on tärkeää lukea käyttöohjeet, koska ohjeiden mukainen käyttö on turvallista. Tuotteessa käytetystä tehoaineesta ja sen pitoisuudesta riippuu, kuinka paljon, kuinka usein ja minkä ikäisille valmistetta voi käyttää turvallisesti.

Oletko sinä hyttysmagneetti vai saatko nauttia rauhassa kesästä?

Lähde: Allergia, Iltalehti, MTV,

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *