Kysely: Näitä asioita suomalaiset kadehtivat toistensa kesässä

Kysely: Näitä asioita suomalaiset kadehtivat toistensa kesässä

Me Naiset kysyi lukijoiltaan, mitä he kadehtivat toistensa kesänvietossa. Vajaan 150 vastauksen joukosta nousi neljä asiaa ylitse muiden, jotka saavat muut suomalaiset suorastaan vihertymään kateudesta.

1. Lomalle lähtevät

Kesä on lyhyt ja ainakin joillakin kesäloma vieläkin lyhyempi, joten erilaiset lomatoivotukset ovat kateudenkohde numero yksi.

Näin kyselyyn vastannut nimimerkki Kukkahattutäti, 55 vuotta, kuvaili harmistustaan:

– Kyllä kaikki ”lomille lompsis” -viestit ärsyttävät. Eniten ärsyttää, kun kaikki toivottavat sähköpostin lopussa hyvää lomaa, kun sitä ei ole itsellä tiedossa.

Yhden vastaajan mukaan lomakateutta on helpompi sietää, jos ulkona sataa. Sadesäällä työssäolo tuntuu miehen mielestä siedettävämmältä.

2. Paljon pätäkkää

Köyhyys koskettaa osaa ihmisistä vuoden jokaisena päivänä, mutta kesällä oma vähävaraisuus tuntuu suorastaan korostuvan, moni kokee.

Vaikka esimerkiksi uiminen ja lukeminen ovat ilmaisia harrastuksia, useimmiten kuvetta joutuu alkaa kaivaa heti, kun poistuu kotipihaltaan.

– Ei ole mahdollista lähteä mihinkään tai nähdä mitään uutta. Kateutta herättää, kun seuraan muiden postauksia upeista lomista: Santorinin upeilta villoilta, festareilta, terasseilta ihanien drinkkien kera sekä ex tempore- lounailta, vastaaja Minna avautuu kyselyssä.

Samaa sanoo Leena, 58. Hänen mukaansa itku on lähellä, kun katselee sosiaalisesta mediasta muiden kesäpuuhia.

– Onhan se “kiva” katsella, kun muut veneilee, mökkeilee ja vetelee asuntovaunuja. Toiset taas reissaa ulkomailla, hän sanoo.

3. Hyvä lomaseura

Läheskään aina edes hyvää seuraa ei pitäisi pitää itsestäänselvyytenä. Joskus on aikaa, rahaa ja intoa – mutta ei ketään, kenen kanssa niitä käyttää.

Kesällä yksinäisyys voikin tuntua erityisen pahalta, kun muiden kaveriporukkaretket vain alleviivaavat omaa eristäytyneisyyttä.

Osa vastaajista kantoi harmia myös siitä, että ainoita koko kesän ajan seuraan tuppautuvia ovat omat lapset.

– Kesälomat kuluvat omien lasten jatkuvaa kinastelua kuunnellessa. Lasken vuosia siihen, että pääsen olemaan omassa yksinäisyydessäni tai että lapset ovat tarpeeksi vanhoja olemaan tappelematta huomiosta ja pihapeleistä, tuumaa Taina, 33.

4. Mökki

Suomalaisten haaveita kysyttäessä ulkomaanmatkojakin halutumpia ovat oma mökki ja puusauna. Osalla kesä kuluukin pääosin mökillä, mutta läheskään kaikki eivät ole näin onnekkaita.

Näin kertoo kyselyyn vastannut Tiina:

– Lapsena jo itketti, harmitti ja suututti, kun perheellämme ei ollut mökkiä. Rakastin uimista, mutta sinne pääsi vain silloin, kun joku (säälistä?) mökilleen kutsui. Vannoin, että kun olen aikuinen, on minullakin mökki ja omat lapseni saavat siellä olla ja uida sydämensä kyllyydestä. Täytän kohta 50, meillä ei ole mökkiä.

Toisaalta moni mökkeilijä tietää, että siellä oleminen näyttää usein hienommalta sosiaalisessa mediassa kuin todellisuudessa. Pahoja pinnankiristäjiä ovat esimerkiksi yllätysvierailulle änkeävät sukulaiset sekä koko mökkipihan kansoittavat hyttysparvet – paarmoja ja muita surisijoita unohtamatta.

Monia myös kiukuttavat mökkinaapurit, joiden mölyäminen pilaa koko mökkeilyn, kyselyyn vastanneet kertovat.

Teksti: Petra

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *