Kiistelty vanhempien oma aika – minkä verran on sopivasti?

Kiistelty vanhempien oma aika – minkä verran on sopivasti?
Kuva: StockSnap

Oma aika on pienten lasten vanhemmille tärkeä latautumiskeino vanhemmuuden ja arjen haasteisiin. Sen järjestäminen voi olla kuitenkin vaikeaa, mikäli vanhempi on totaaliyksinhuoltaja, eikä tukiverkostoa ole. Mutta voiko vanhempi viettää liikaa omaa aikaa? Entä liian vähän?

Jokaisella vanhemmalla on erilainen elämäntilanne ja yksilöllinen tarve omaan aikaan. Tärkeintä on huolehtia, että lapsen tarpeet täyttyvät ja lapsen suhde sekä pienen vauvan kiintymyssuhde omiin vanhempiin on lämmin ja turvallinen.

Se vaatii tuttuja arjen rutiineja, säännöllisesti yhteistä laatuaikaa, hyvää vuorovaikutusta, mutta myös jaksavat vanhemmat. Siihen puolestaan auttaa vanhemman oma aika. Vanhemman oma aika synnyttää siis positiivisen kehän perheen arkeen. Oman ajan merkitystä ei pidä aliarvioida!

Helsingin Sanomissa kirjoitetaan, että ammattilainenkaan ei voi antaa tarkkaa ohjetta sille, minkä verran omaa aikaa kukin vanhempi tarvitsee. Se on yksilöllinen ja kunkin elämäntilanteesta riippuvainen asia.

Esimerkiksi jossain toisessa kulttuurissa tai suurperheessä kasvanut on voinut tottua siihen, että hälinää riittää melkein kellon ympäri! Totaaliyksinhuoltaja puolestaan tarvitsisi jo lähtökohtaisesti enemmän omaa aikaa, koska on vastuussa lapsesta yksin täyspäiväisesti, jatkaa Helsingin Sanomat.

Oman ajan, perheen ja parisuhteen tulee olla tasapainossa. Jaksaminen ja aika ovat usein kortilla lasten ollessa pieniä. Silti kaikkiin tärkeisiin asioihin tulisi löytyä aikaa. Siinä onkin tasapainoilemista, mutta kun kaikki “puhaltavat yhteen hiileen” ja haluavat perheen jokaisen jäsenen hyvää oloa ja tarpeiden täyttyvän, niin se onnistuu.

Syyllisyys painaa usein oman ajan viettämisen jälkeen

Oman ajan viettäminen saattaa aiheuttaa vanhemmassa syyllisyyden tunteita (varsinkin, jos hän tekee töitä). Lähes jatkuvasti lasten kanssa kotona olevan vanhemman on ehkä hieman helpompaa sallia itselleen omaa aikaa ilman pahaa syyllisyyttä.

Mutta, jos tekee töissä normaali pitkää työaikaa ja laskee siihen päälle kaupassakäynnin ja ruoanlaiton, niin lapsille ei jää arkena muutenkaan ylimääräistä aikaa. Silloin voi olla vaikeaa kuvitella lähtevänsä yksin tiistaisin jumppatunnille tai kirjastoon. Mutta vaikka kävisikin töissä lasten ollessa pieniä, ei ole hyväksi tyystin unohtaa itseään.

Joillekin omaksi ajaksi arkisin riittää työmatkat omien ajatusten kanssa tai musiikkia kuunnellen. Toiset tarvitsevat ne “tiistain jumppatunnit” työmatkojen lisäksi!

Kunkin täytyy arvioida itse, minkä verran raaskii ottaa omaa aikaa ja taas toisaalta, että minkä verran sitä tarvitsee, ollakseen hyvä vanhempi.

Oman ajan ei tarvitse olla aina jotain suurta, kuten viikonloppuristeily Tallinnassa. Jo rauhassa saunassa käyminen tai kahvikupillisen juominen tekee ihmeitä!

Oletko saanut viime aikoina riittävästi omaa aikaa? Jos et, niin millä keinoilla voisit tilannetta parantaa?

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.