Ostoslistalla kesäkengät? Vältä näitä 4 yleistä virhettä!

Kuva: Kristian Strand

Kesä on vihdoin täällä! On aika vaihtaa lenkkarit ja kumpparit sandaaleihin ja kevyempiin kesäkenkiin. Podologien yhdistyksen tekemässä raportissa listattiin yleisimmät kesäkenkien valintaan liittyvät virheet. Raportista selviää, että vanhemmat tekevät kesäkenkiä valitessaan usein virheitä, joista voi olla haittaa lapsen jalkojen terveydelle lyhyellä-ja pitkällä aikavälillä. Kuinka valita hyvät kesäkengät lapselle?

Yleisimmät välittömät haitat ovat erilaiset hiertymät, kivut, kaatumiset ja kävelyvaikeudet. Kun kengät ovat epämukavat, lapsi saattaa yksinkertaisesti kieltäytyä kävelemästä. Usein vääränlaiset kengät myös ohjaavat lasta askeltamaan virheellisesti.

Kuva: Guillaume de Germain. Hyvät kengät pysyvät tukevasti jalassa leikkien tiimellyksessä.

Millaisiin asioihin vanhempien tulisi kiinnittää huomiota ennen ostopäätöstä?

Vältä näitä 4 yleistä virhettä valitessasi lapselle kesäkenkiä:

  • Samanlaisten kenkien ostaminen vanhemmille ja lapsille. Miniversio vanhempien kengistä, miten söpöä! Moni vanhempi tykkää valita lapsen asun omien vaatteiden perusteella. Kenkiä valitessa huomiota tulisi kuitenkin muistaa, että kenkien ominaisuudet ja mukavuus on tärkeämpää kuin se, sopivatko ne vanhemman asuun.
  • Liian paksut ja jäykät pohjat. Kun kengän pohja on kova ja tönkkö, ei jalka pääse rullaamaan oikealla tavalla kävellessä ja juostessa. Ohutpohjaisissa ja joustavissa kengissä lapsen askel muistuttaa enemmän paljasjalkakävelyä. Kengän ei tulisi muuttaa jalan luonnollista toimintaa. On suositeltavaa kiertää ja taivutella kenkiä joka suuntaan ennen sovittelua. Taipuisa ja joustava kenkä on aina parempi valinta kuin kova ja joustamaton.
  • Liian ohuet pohjat, jotka eivät suojaa mahdollisilta lasirsiruilta tai muilta teräviltä esineiltä. Joustavat ja ohutpohjaiset kengät ovat mukavimmat jalassa. Kenkien tehtävä on kuitenkin suojata lapsen jalkapohjia teräviltä esineitä. Tästä syystä kengissä on kuitenkin hyvä olla kunnollinen pohja, eikä esimerkiksi kangastossuilla kannata lähteä pihaa pidemmälle.
  • Kenkien kierrätys lapselta toiselle. Lasten kenkien hinnat ovat usein suolaisia ja moni päätyy ostamaan kengät käytettynä. Laadukkaat kengät voi kierrättää melko huoletta, jos ne täyttävät seuraavat ominaisuudet:
  • Kengät ovat oikean kokoiset Kun kaapista löytyy sisaruksen vanhat vähän liian isot tai pienet, melkein käyttämättömät sandaalit, voi houkutus ottaa ne käyttöön olla suuri. Väärän kokoiset kengät saattavat kuitenkin aiheuttaa kipeitä hiertymiä tai rasittaa lapsen jalkaa.
  • Kengät ovat kunnoltaan uuden veroiset Tarkastele kenkää. Onko pohja kulunut? Onko kengän sisä -tai ulkoreunassa kallistumisen, tai ”linttaan astumisen” merkkejä? ”Väärin astuttu” kenkä ohjaa seuraavan lapsen jalkaa samaan asentoon.
  • Edellisellä käyttäjällä ei ole ollut syyliä eikä jalka- tai kynsisientä Sandaaleita käytetään yleensä paljain jaloin. Syylät ja sienet siirtyvät voivat tarttuvat pienestä jalasta toiseen, kun omistaja vaihtuu.

Millainen on täydellinen kesäkenkä lapselle?

Millainen sitten on täydellinen kesäkenkä lapselle? Hyvässä kengässä on suora sisäpohja, eikä muotoilua sisäkaaren alueella. Hyvässä kesäkengässä kärki on pyöreä ja leveä, ja siinä on riitävästi tilaa varpaille. Hyvä neuvo on pyytää lasta astumaan paperin päälle ja piirtää lapsen jalasta muotti. Astuessa jalka leviää, ja muotin avulla on helpompi hahmottaa, kuinka paljon tilaa varpaat oikeasti tarvitsevat.

Kuumalla ilmalla jalka hikoilee enemmän ja kengän tulisi olla valmistettu hengittävästä materiaalista. Kengässä ei myöskään tulisi olla liian korkeaa, nilkan luonnollista liikettä estävää vartta. Pohjan tulisi olla ohut ja joustava, eikä se saisi olla liukas. Kun kengässä on tarra-tai nauhakiinnitys, se pysyy tukevasti jalassa leikkien tiimellyksessä.

Millä perusteella sinä valitset lapsellesi kengät?

Lähde: Cadenaser, Tribunaleon

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.