Vauvauinnissa leikitellään lämpimässä vedessä yhdessä vanhemman kanssa

Vauvauinnissa leikitellään lämpimässä vedessä yhdessä vanhemman kanssa
Kuva: firstview_digital_signage / Pixabay

On kiva miettiä ja suunnitella harrastuksia ja aktiviteettejä, joita voi tehdä yhdessä pienokaisen kanssa. Monet tutustuvat muskareihin ja niihin voi mennä yhdessä pienenkin vauvan kanssa. Värikylpy on upea taide-elämys, jota ei kannata jättää sotkun pelossa välistä. Toki mitään kiirettä ei harrastusten suhteen tarvitse pitää eikä suinkaan ole pakko kalenteria täyttää liiaksi vauvavuoden aikana.

Myös vauvauinti on suosittu harrastus. Monen vanhemman haaveena onkin aloittaa tämä harrastus. Mitä tästä asiasta olisi hyvä etukäteen tietää?

Mitä on vauvauinti?

Vauvauintia kuvaillaan Wikipediassa lämpimässä vedessä tapahtuvaksi leikkihetkeksi, jonka tavoitteena on tutustuttaa vauvaa veteen ja saada hänet tykkäämään vedessä olemisesta. Tähän harrastukseen perheen pienokainen osallistuu yhdessä vanhempiensa kanssa. Vetäjänä toimii koulutettu henkilö.

Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto ry:n sivustolla on paljon tietoa tähän harrastukseen liittyen. Vauvan olisi hyvä olla iältään ainakin kolme kuukautta ennen tämän harrastuksen aloittamista, jotta hän jaksaa touhuta hereillä riittävän pitkään. Vauvan tulee painaa ainakin 5 kilogrammaa, että hänelle ei tule vedessä ollessa kylmä.

Vauvauinti on kivaa yhdessä tekemistä. Pakolla ja hampaat irvessä vauvaa ei veteen laiteta, vaan aina toiminta on lapsilähtöistä ja hänen ehdoillaan tapahtuvaa. Vauvauinnilla on tiettyjä tavoitteita: veteen totuttaminen, leikkiminen vedessä ja sukeltaminen. Nämä kaikki tehdään yhdessä vanhempien kanssa. Wikipediassa todetaan, että vesileikit ovat hyväksi myös vauvan kehitykselle.

Aina kaikki ei ensimmäisellä kerralla välttämättä suju kuin unelma. Vauvauinti on uudenlainen ja vieras kokemus myös vauvalle. Jos vanhempi stressaa asiaa, niin vauva herkästi aistii sen. Toisaalta, jos on nälkä tai väsymys juuri sillä hetkellä, kun altaaseen pitäisi mennä, voi tulla pienokaiselta kritiikkiä. Joskus parku saattaa kasvaa niin isoksi, että ei auta kuin jättää homma kesken. Vaikka ensimmäisellä kerralla kaikki ei sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla, kannattaa mennä rohkeasti seuraavalla kerralla kokeilemaan uudestaan. Silloin kaikki voi sujua paljon paremmin ja koko perhe voi saada ihan uudenlaisen ja kivan kokemuksen. Häpeän ja pelkojen vuoksi ei siis tätä upeaa mahdollisuutta kannata lopettaa heti ensimmäisen vastoinkäymisen tultua vastaan.

Onko teidän perheessä harrastettu vauvauintia?

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.