Haaveiletko muutosta etelän lämpöön? -Tiettyjä asioita on hyvä pohtia ennalta

Haaveiletko muutosta etelän lämpöön? -Tiettyjä asioita on hyvä pohtia ennalta
Kuva: Pexels / Pixabay

Moni suomalainen haaveilee ulkomaille muutosta. Haave saattaa olla pienen pieni salainen ajatus. Jotkut kertovat avoimesti koko maailmalle halustaan jättää taakseen Suomen maa ja suunnistaa kohti etelän lämpöä. Osa ihmisistä haluaa asua talvet lämpimässä ja palata rakkaaseen kotimaahansa aina kesäisin.

On tiettyjä asioita, joita kannattaa miettiä ennen kuin suin päin myy omaisuutensa ja hyppää tuntemattomaan. Yksineläjillä tai lapsettomilla pariskunnilla voi olla periaatteessa melko helppoa vaihtaa maisemaa. Kun perheeseen kuuluu lapsia, tulee tähän asiaan lisää pohdittavia juttuja. Isoin asia on se, että kuinka järjestää isompien lasten koulunkäynti. Tämä riippuu paljon maasta ja matkan pituudesta. Eri maissa koulukustannukset vaihtelevat paljon. Joistakin maista, esimerkiksi Espanjasta, löytyy suomalalainen ja ruotsalainen koulu, mutta toki kaikki eivät suuntaa aurinkorannikolle.

Matkan oletettu pituus vaikuttaa siihen, että kannattaako luopua kaikesta vai onko järkevää laittaa omaisuus varastoon odottamaan Suomeen paluuta. Maksullisia varastoja löytyy monesta kaupungista, mutta jos matkan kesto kovin venähtää, saa varastointikustannuksiin varata sievoisen summan. Toisaalta taas kaiken tavaran ostaminen uudelleen matkan jälkeen on iso prosessi, joka sekin vie paljon rahaa ja aikaa. Joihinkin maihin on mahdollista matkustaa muuttokuorman kanssa autolla tai lähettää kontilla perästä omia tavaroita, jos matkustaa lentokoneella.

Omaa työntekomahdollisuutta kannattaa pohtia, jos matkan aikana on tarkoitus työskennellä. Monessa firmassa etätyöt ovat nykyään arkipäivää, joten asiaa kannattaa tiedustella hyvissä ajoin omalta pomolta, jos haluaisi tehdä töitä pidemmän matkan päästä. Moni yrittäjä voi melko sujuvasti vaihtaa maisemaa ainakin lyhyeksi ajaksi. Jos matka kestää pidempään, voi vastaan tulla monenlaisia byrokraattisia asioita, joiden selvittäminen voi olla vaikeaa ja työlästä.

Jos tarkoituksena ei ole pelkästään lomailla, tulee arki vastaan melko nopeasti. Alkuun kaikki voi tuntua upealta ja luksukselta, mutta hetken päästä silmät voivat avautua todellisuudelle ja voi huomata monia asioita, jotka eivät enää tunnukaan niin mukavilta. Kulttuurierot ovat isoja monessa maassa Suomeen verrattuna. Monessa maassa eletään ihan eri päivärytmissä kuin Suomessa. Joten kannattaa suhtautua avoimin mielin ja sillä asenteella, että maassa maan tavalla. Ötökkäkammoisille voi muiden maiden hyönteiset ja muut matelijat aiheuttaa kauhunsekaisia tunteita.

Koti-ikävä iskee jossain vaiheessa useimmille ulkomailla asuville. Ilta-Sanomien kirjoituksessa on kerrottu realistisesti asioista, joihin ulkomailla asuva useimmiten törmää. Yksinäisyydestä ja ulkopuolisuuden tunteesta tulee monelle tuttu asia. Jos ei ole itse kovin ulospäinsuuntautunut henkilö, voi porukkaan kuulumattomuuden tunne iskeä voimakkaasti. Lisäksi on monenlaisia ulkopuolelta tulevia odotuksia: kotimaassa odotetaan vähän väliä kuulumisia ja uusiin tuttaviin pitäisi ehtiä pitää yhteyttä myös. Joka tapauksessa ulkomaille muuttaminen voi olla myös elämän paras päätös!

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.