Oletko jo kokeillut padelia?

Oletko jo kokeillut padelia?
Kuva: PDL Center Ideapark

Kaupallinen yhteistyö: Ideapark Lempäälä

Alun perin Latinalaisesta Amerikasta ja Espanjasta lähtöisin oleva padel on viime vuosina noussut suureen suosioon myös Suomessa. Padel on mailapeli, ja sitä voisi luonnehtia eräänlaiseksi tenniksen ja squashin yhdistelmäksi. Padelia voi pelata sekä sisä- että ulkokentillä, ja se soveltuu koko perheen yhteiseksi harrastukseksi.

Vaikka padel on vasta viime vuosina noussut Suomessa suuren yleisön suosioon, ovat lajin juuret kuitenkin jo varsin pitkät. 1800-luvun loppupuolella michiganilainen pastori kehitti tenniksestä muunnelman, jota kutsuttiin nimellä paddleltennis. Laji levisi muun muassa New Yorkiin. Yhdysvaltain paddletennisliitto perustettiin 1920-luvulla. Nykyinen padel sai alkunsa Meksikossa vuonna 1969. Nykyään padelissa kilpaillaan maailmanmestaruudesta, lajiliittoja on useita ja parhaille pelaajille on omat rankinglistat. Suomeen padel tuli 2000-luvun alkupuolella.

Padelin pelaamisen tarvitaan maila ja pallo. Mailassa on pieniä reikiä, jotka pienentävät ilmanvastusta. Mailoja on erimuotoisia ja -painoisia. Nykyisin mailat valmistetaan hiilestä ja kevyistä synteettisistä materiaaleista. Padelissa käytettävä pallo muistuttaa tennispalloa, mutta siinä on vähemmän painetta ja se on tennispalloa hitaampi.

Padelia pelataan kentällä. Yleensä padelia pelataan nelinpelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kaksinpelinä. Nelinpelikentän ulkomitat ovat 20 x 10 metriä ja kaksinpelikentän mitat 20 x 6 metriä. Kenttä on jaettu verkolla kahteen puoliskoon ja rajattu seinillä. Seinät ovat lasia ja verkkoa, mikä mahdollistaa myös sen, että katsojat pääsevät seuraamaan peliä.

Kuva: PDL Center Ideapark. Padelia pelataan verkoin ja lasiseinin rajatuilla kentillä.

Suomessa padelia pääsee pelaamaan kattavasti läpi vuoden ja ympäri maan. Padelkenttiä on Suomessa yli 800, ja lajia voi harrastaa jo 110 eri paikkakunnalla. Padelia voi pelata esimerkiksi Lempäälän Ideaparkissa, jonne avattiin hiljattain PDL Center IdeaparkKeskuksesta löytyy 7 sisäkenttää ja 2 kaksinpelikenttää. Kesän ajan padelia pääsee pelaamaan myös ulkokentillä, joista neljä on padelkenttää ja kaksi tenniskenttää. Pelin jälkeen voi käydä virkistäytymässä keskuksen saunatiloissa.

Ideaparkin PDL Centerissä voi padelia pelata klo 5–24 välisenä aikana. Kenttävarauksen voi tehdä MATCHijärjestelmän kautta. Myös vakiovuorojen varaaminen on mahdollista. Padelvuoron kesto PDL Centerissä on 1 tai 1,5 tuntia. Padelin pelaamiseen Ideaparkissa ei tarvita omia välineitä. Mailojen ja pallojen vuokraus onnistuu keskuksen asiakaspalvelusta sen aukioloaikoina ja muina aikoina MATCHi-vuokrauskaapista. Asuksi sopivat urheiluvaatteet ja kengiksi sisäpelikengät. Kokeneemmat pelaajat hankkivat usein omat padelkengät.

Padelin pelaaminen ei ole vaikeaa, kun on tutustunut ensin sääntöihin. Padelissa pistelasku on samanlainen kuin tenniksessä. Padelia pelataan kuten tennistäkin eli palloa lyödään verkon yli vastustajan puolelle. Pallo saa pompata lattiaan yhden kerran ennen sen palauttamista toiselle puolelle verkkoa. Pallon voi pompun jälkeen antaa osua omalla puolella sivu- tai takaseiniin, minkä jälkeen se täytyy palauttaa ilmasta vastustajan puolelle. Tarkemmat säännöt padelin pelaamiseen löytyy PDL Center -sivustolta.

Kuva: PDL Center Ideapark. Padelmailasta pidetään kiinni vasaraotteella.

PDL Centerin keskusvastaava Mari Pihlajamaa-Suojapuro on itsekin innokas padelin pelaaja. Hän käy pelaamassa padelia ystävien ja perheen kanssa noin kerran viikossa. Pihlajamaa-Suojapuro suosittelee padelia koko perheelle. Padel on hauska ja koukuttava ajanvietto- ja liikuntamuoto, joka sopii kaikille, myös lapsille. Padelia voi pelata aluksi lasten kanssa esimerkiksi kaksinpelinä.

Ennen padelin pelaamista kannattaa tutustua pelin sääntöihin. Voi olla myös hyvä idea käydä aloittelijoille suunnattu padelkurssi, jolla opetellaan oikeita peli- ja lyöntitekniikoita. Pakollisia kurssit eivät kuitenkaan ole, vaan pelaamaan voi tulla ilman suurempia esivalmisteluja. Aloittelevan pelaajan on tärkeää saada hyvä tuntuma kenttään, mailaan sekä palloon. On hyvä huomioida, että padelissa mailasta pidetään kiinni vasaraotteella. Aluksi voi tuntua, että pallot lentelevät sinne tänne. Mari Pihlajamaa-Suojapuro vinkkaa, että varsinkin aloittelijan on hyvä kiinnittää huomiota pallon käsittelyyn. Pelien edetessä taidot kasvavat ja kunto kohenee. Ennen pelaamista on muistettava vähän lämmitellä, jotta vältytään loukkaantumisilta.  

Padelin pelaaminen on yllätyksellistä ja hikistä puuhaa. Padel ei ole vain kokeneiden pelaajien laji, vaan sitä voivat harrastaa myös aloittelijat. Padel soveltuu hyvin myös lapsille ja perheille. Pelikenttää ympäröivät seinät helpottavat pelin kulkua, sillä pallo ei pääse herkästi karkaamaan kentältä. Padelmaila on lyhytvartisempi esimerkiksi tennismailaan verrattuna, mikä taas helpottaa mailan käsittelyä. PDL Center Ideapark toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan kiehtovaan ja koukuttavaan padeliin!

Lähteet:

PDL Center -sivusto

Suomen Padelliitto ry

Wikipedia

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.