Kun lapsen päiväkodin aloittaminen ei sujunut kuvitelmieni mukaan

Kun lapsen päiväkodin aloittaminen ei sujunut kuvitelmieni mukaan
Kuva: Marnie Rochester / Unsplash

Olin iloinen, koska pian koittaisi se päivä, että lapseni pääsisi tutustumiskäynnille tulevaan päiväkotiin. Pikkuiseni oli niin reipas ja sosiaalinen, että ajattelin itsestäänselvyytenä, että kaikki sujuisi helposti ja ilman ongelmia. Miten väärässä olinkaan! Kaikkea muuta. Jos voisin elää tuon ajan uudelleen, niin toimisin toisella tavalla.

Ensimmäinen kerta, kun menimme lapseni kanssa käsi kädessä päiväkotiin vastasi kuvitelmaani täydellisestä päiväkodista. Tarhan aikuiset tervehtivät meitä iloisesti ja hymyssä suin. Ulkona leikkivät lapset osoittivat välittömästi kiinnostusta pientä pörröpäätäni kohtaan. Lapseni vaikutti iloiselta, sillä olihan ensimmäiset kontaktit jo luotu henkilökuntaan ja tuleviin kavereihin. Tutustumiskäynti oli lämminhenkinen. Saimme ohjeita, että millaisia vaatteita ja muita tarvikkeita on tarpeen tuoda päiväkotiin. Lähdimme hymyssä suin päiväkodilta kulkemaan kotia kohden ja odottamaan sitä päivää, että lapseni saa jäädä ilman vanhempaa päiväkotiin pidemmäksi aikaa.

Tuo päivä koitti ja reippain askelin taivalsimme pienen pellavapään kanssa kohti uutta arkea. Lapsemme jäi innoissaan leikkimään uusien kavereiden kanssa. Vanhempien olo oli vähän haikeampi tuona aamuna. Mutta olimme varmoja, että hän pärjäisi hyvin ja tykkäisi olla päiväkodissa. Olihan hän aina ollut niin reipas. Ajattelimme, että onhan päiväkodissa vanhempien puhelinnumerot, joihin on mahdollista soittaa, jos tulee jotain asiaa.

Sovitun ajan lähestyessä lähdin hakemaan pikkuistani pois päiväkodilta. Aukaisin portit ja astuin sisälle päiväkotiin. Tunnelma oli erilainen. Päiväkodin tädin kasvoilla ei näkynyt hymyä. Ihmettelin, että mikähän nyt on ongelmana. Sitten se alkoi: valtaisa syytösten litania, joka liittyi siihen, että en ollut toiminut heidän mielestään oikein.

En ollut ymmärtänyt pitää lastani hoidossa riittävän lyhyttä aikaa ensimmäisenä päivänä. Olin ihmeissäni enkä voinut pidätellä itkua. Sillä enhän minä ollut saanut mitään sellaisia ohjeita, kun olimme käyneet tutustumiskäynnillä. En minä ollut ymmärtänyt, että päiväkotiin menoon pitäisi totuttaa hiljalleen. Olin kyllä saanut ohjeet, että millaisia tavaroita täytyy tuoda mukana. Mutta yksikään ohje ei liittynyt mitenkään siihen, että montako tuntia on sopiva määrä olla päiväkodissa ensimmäisenä päivänä! Minua harmitti, että en ollut edes ymmärtänyt etsiä Googlesta tietoa, miten päiväkodin aloittaminen olisi hyvä tehdä!

Minua suututti, kun kuulin, että lapseni oli itkenyt ja tärissyt koko pitkän päivän. Eikä kukaan soittanut minulle! Luulin, että kaikki on hyvin. Reippaaksi ajattelemani lapsi ei ollutkaan niin reipas kuin luulin. Uusi outo paikka ja vieraat ihmiset ympärillä yhdistettynä vanhempien ikävään. Ei mennyt ihan putkeen meidän päiväkodin aloitus. Toivottavasti kaikki muut perheet saavat paremmat ohjeet kuin me.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

6 thoughts on “Kun lapsen päiväkodin aloittaminen ei sujunut kuvitelmieni mukaan

  1. Kyllä päiväkodista olisi pitänyt ohjeistaa miten se aloitus hoidetaan. Aika ammattitaidotonta touhua heiltä lähtee syyttelee vanhempaa. Pistää vihaksi!

  2. Oikeasti?!? Eikö itselläsi käynyt mielessä, että ensin ollaan vain lyhyitä päiviä, pikkuhiljaa pidentyen… Täytyykö kaikki nykyään kädestä pitäen ohjeistaa, tai vastaukset löytyä Googlettamalla. Eikö omaakin järkeä vois käyttää?

  3. Eipä tuossa omaa järkeä niin vaan käytetä. Molempia tapoja suositellaan, toisille sopii suoraan normaali päiväkotiarkeen pudottaminen, toisille viikko tai kaksi lyhyempää päivää. Toisille lyhyemmät päivät jopa hidastavat päiväkotiin tottumista. Että kyllä olettaisin että päiväkoti opastaa ja kertoo mitä menetelmää he suosivat ja ekoina päivinä jos menee todella huonosti niin ottavat yhteyttä vanhempiin.

  4. Oon aivan samaa mieltä, että ihmisten maalaisjärki on aivan nollissa nykyään. Pitkä päivä laitoksessa ilman vanhempia, totta kai hän on hädissään. Toivottavasti päivät jatkunut parempina. Myöskään päiväkotihenkilökunnan velvollisuus ei ole soittaa ikävästä, koska henkilökunta olettaa vanhempien olevan töissä. Ja yhteyttä otetaan hätätapauksissa.

  5. Kyllä se niin on että vanhemmat ovat vastuussa lapsensa kasvatuksesta ja asioita pitää itse ajatella ja miettiä mikä on oikein. Meidän lapsilla oli aikanaan kahden viikon tutustumisjakso päiväkotiin ja ihan itse se mietittiin ja päätettiin, googlea vain apuna käyttäen. Ei päiväkodin henkilöstö meillekään mitään sanonut etukäteen, kehuivat vain jälkeenpäin pitkää tutustumisaikaa tosi hyväksi lapsen kannalta.

  6. Jos päiväkoti alkaa extemporee koska aikuinen pääsee extempore töihin ei ole mahdollista pikkuhiljaa 2 viikkoa harjoitella kun hyvä et kerran kaks ehitty pyörähtää päikyssä viime tipassa me ollaan käyty ehkä pari kertaa tutustumassa korona-aikana tasan 2 lähinnä ulkona ehkä tunti olin koko ajan läsnä ei aina oo mahdollista kahta viikkoo treenata myös lapset on erilaisia. Alkuun itketty mut kun äiti häviää näkyvistä huuto loppuu yleensä. Korona-aikaan ei oikeesti ollu montaa tutustumista ja lyhyet päivät tarkottaa varmasti sitä et äiti kotona käväsee. Harva 8-11 päivää töissä esim. tekee meille on päikky ehottanu sitä hetken yksin oloo päikyssä mut kyllä heti toka kerta ollu 8 h.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *