Kun lapsen päiväkodin aloittaminen ei sujunut kuvitelmieni mukaan

Kun lapsen päiväkodin aloittaminen ei sujunut kuvitelmieni mukaan
Kuva: Marnie Rochester / Unsplash

Olin iloinen, koska pian koittaisi se päivä, että lapseni pääsisi tutustumiskäynnille tulevaan päiväkotiin. Pikkuiseni oli niin reipas ja sosiaalinen, että ajattelin itsestäänselvyytenä, että kaikki sujuisi helposti ja ilman ongelmia. Miten väärässä olinkaan! Kaikkea muuta. Jos voisin elää tuon ajan uudelleen, niin toimisin toisella tavalla.

Ensimmäinen kerta, kun menimme lapseni kanssa käsi kädessä päiväkotiin vastasi kuvitelmaani täydellisestä päiväkodista. Tarhan aikuiset tervehtivät meitä iloisesti ja hymyssä suin. Ulkona leikkivät lapset osoittivat välittömästi kiinnostusta pientä pörröpäätäni kohtaan. Lapseni vaikutti iloiselta, sillä olihan ensimmäiset kontaktit jo luotu henkilökuntaan ja tuleviin kavereihin. Tutustumiskäynti oli lämminhenkinen. Saimme ohjeita, että millaisia vaatteita ja muita tarvikkeita on tarpeen tuoda päiväkotiin. Lähdimme hymyssä suin päiväkodilta kulkemaan kotia kohden ja odottamaan sitä päivää, että lapseni saa jäädä ilman vanhempaa päiväkotiin pidemmäksi aikaa.

Tuo päivä koitti ja reippain askelin taivalsimme pienen pellavapään kanssa kohti uutta arkea. Lapsemme jäi innoissaan leikkimään uusien kavereiden kanssa. Vanhempien olo oli vähän haikeampi tuona aamuna. Mutta olimme varmoja, että hän pärjäisi hyvin ja tykkäisi olla päiväkodissa. Olihan hän aina ollut niin reipas. Ajattelimme, että onhan päiväkodissa vanhempien puhelinnumerot, joihin on mahdollista soittaa, jos tulee jotain asiaa.

Sovitun ajan lähestyessä lähdin hakemaan pikkuistani pois päiväkodilta. Aukaisin portit ja astuin sisälle päiväkotiin. Tunnelma oli erilainen. Päiväkodin tädin kasvoilla ei näkynyt hymyä. Ihmettelin, että mikähän nyt on ongelmana. Sitten se alkoi: valtaisa syytösten litania, joka liittyi siihen, että en ollut toiminut heidän mielestään oikein.

En ollut ymmärtänyt pitää lastani hoidossa riittävän lyhyttä aikaa ensimmäisenä päivänä. Olin ihmeissäni enkä voinut pidätellä itkua. Sillä enhän minä ollut saanut mitään sellaisia ohjeita, kun olimme käyneet tutustumiskäynnillä. En minä ollut ymmärtänyt, että päiväkotiin menoon pitäisi totuttaa hiljalleen. Olin kyllä saanut ohjeet, että millaisia tavaroita täytyy tuoda mukana. Mutta yksikään ohje ei liittynyt mitenkään siihen, että montako tuntia on sopiva määrä olla päiväkodissa ensimmäisenä päivänä! Minua harmitti, että en ollut edes ymmärtänyt etsiä Googlesta tietoa, miten päiväkodin aloittaminen olisi hyvä tehdä!

Minua suututti, kun kuulin, että lapseni oli itkenyt ja tärissyt koko pitkän päivän. Eikä kukaan soittanut minulle! Luulin, että kaikki on hyvin. Reippaaksi ajattelemani lapsi ei ollutkaan niin reipas kuin luulin. Uusi outo paikka ja vieraat ihmiset ympärillä yhdistettynä vanhempien ikävään. Ei mennyt ihan putkeen meidän päiväkodin aloitus. Toivottavasti kaikki muut perheet saavat paremmat ohjeet kuin me.


Ruuhkavuodet suosittelee

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.