Tunnistatko 1 tyypin diabeteksen oireet? -Vuosittain monet lapset sairastuvat tähän

Tunnistatko 1 tyypin diabeteksen oireet? -Vuosittain monet lapset sairastuvat tähän
Kuva: MedicAlert UK / unsplash

Diabetesta eli sokeritautia sairastavat monet ihmiset. Suurimmalla osalla lapsipotilaista on ykköstyypin diabetes, joka johtuu haiman insuliinituotannon vähenemisestä, selviää Terveyskirjastosta. Tätä 1 tyypin diabeteksen puhkeamista ei voi mitenkään itse ennaltaehkäistä, kerrotaan Yle Uutisten kirjoituksessa. Taudin tuleminen omaan perheeseen on aina yllätys ja se muuttaa arjen kulkua melkoisesti.

Taudin diagnosoinnin jälkeen tulee päivittäisiksi uusiksi asioiksi muun muassa verensokerin mittailut, hiilihydraattien laskeminen ja insuliinihoito. Nämä ovat todella isoja asioita ja vaativat paljon uusien asioiden opettelua. Aluksi uudenlaiset arkirutiinit voivat tuntua vaikeilta, mutta jossain vaiheessa asiat käyvät tutuiksi ja alkavat sujua helpommin. Asioiden ennakoiminen on tärkeää, koska moni juttu voi vaikuttaa sokeriarvoihin viiveelläkin, selviää Yle Uutisten tekstistä. Onneksi näiden uusien hoitorutiinien oppimiseen on saatavilla paljon laadukasta opastusta.

Oireiden tunnistaminen on tärkeää

On tärkeää tunnistaa tyypilliset 1 tyypin diabeteksen oireet, koska sairastuminen ilman oikeanlaista hoitoa on hengenvaarallista, kerrotaan Yle Uutisten kirjoituksessa. Valitettavasti kaikki vanhemmat eivät tunnista oireita, koska vielä tälläkin vuosituhannella on lapsia kuollut happomyrkytykseen. On siis olennaisen tärkeää opetella tyyppioireet, jotta hälytyskellot voisivat soida, jos havaitsee esimerkiksi omalla lapsella tähän tautiin sopivia oireita. Alla mainitut oireet voivat liittyä myös muihin tauteihin, mutta aina kun herää epäilys diabeteksen mahdollisuudesta, tulee viipymättä hakeutua lääkäriin. Taudin toteaminen on helppoa ja nopeaa.

Oireet tyypin 1 diabetekselle / happomyrkytykselle:

Jano

Tihentynyt virtsaamisen tarve

Väsymys

Laihtuminen

-Pahoinvointi

-Oksentelu

-Punertava iho

-Syvä ja huokuva hengitys

-Asetonin hajuinen hengitys

-Tajunnan häiriöt

Sairastuminen mullistaa elämän ja arjen rutiinit

Diabetekseen sairastuminen on usein iso yllätys. Se aiheuttaa perheessä monenlaisia tunteita. Ihan alussa se voi olla iso shokki. Mielessä voi pyöriä kysymykset, että miksi juuri meidän perheen pitää kokea tämä. Itsesyyttelyt ovat kuitenkin turhia, koska taudin puhkeamista ei voi mitenkään estää. Se tulee sattuman varaisesti joihinkin perheisiin. Tuskin kukaan mitään tautia vapaaehtoisesti valitsisi, mutta onneksi tämän sairauden kanssa voi oppia elämään melko normaalia elämää. Työtä ja positiivista asennetta se tulee kuitenkin vaatimaan. Aina ei ole helppoa, mutta onneksi ennakoinnilla voi helpottaa tämän sairauden kanssa elämistä.

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.