Tutkimus: lapsiluvulla voi olla vaikutusta siihen, miten nopeasti vanhempien aivot ikääntyvät

Tutkimus: lapsiluvulla voi olla vaikutusta siihen, miten nopeasti vanhempien aivot ikääntyvät
Kuva: Sofatutor / Unsplash

Ihmisen vanhentuessa keho ja aivot eivät jaksa enää toimia yhtä virkeästi kuin aiemmin. Tämä kuuluu normaaliin ihmisen elämään. Tiesitkö, että myös lapsiluvulla voi olla osaltaan vaikutusta siihen, miten nopeasti aivot ikääntyvät ja kognitiiviset taidot heikkenevät?

Olisi upeaa, jos vanhemmat olisivat aina virkeitä ja jaksavaisia. Ikävuodet eivät toisi tullessaan mitään lisähaasteita. Aina olisi voimia ja mielenkiintoa leikkiä jälkikasvun kanssa aamusta iltaan. Siinä samalla hoituisi tietenkin kaikki kodin askareet ilman sen isompia ponnistuksia. Tosiasia on kuitenkin se, että vanheneminen kuuluu normaaliin ihmisen elämään. Jossain vaiheessa ihminen havaitsee, että keho ei enää toimikaan samalla tavoin kuin joskus aikaisemmin.

Aivot ovat kehon tärkeä osa. Silloin, kun ne toimivat normaalisti ja moitteetta, ei niiden olemassaoloa välttämättä sen kummemmin tule edes ajateltua. Ihmisellä aivot kehittyvät noin 30 vuoden ikään asti, jonka jälkeen alkaa pikkuhiljaa niiden toimimisen tehokkuus heikentyä, selviää Terveyskylän kirjoituksesta. Hermosolujen määrä vähenee ja sen vuoksi aivot kutistuvat ja kevenevät. Iän lisääntyessä ne eivät toimi yhtä virkeästi kuin aikaisemmin. Uusiksi tuttaviksi voivat tulla hidas ajattelu ja reagointi eri asioihin. Oppimisesta tulee vaikeampaa, koska uudet asiat eivät jää yhtä helposti mieleen kuin ennen vanhaan. Toki ihmiset ovat yksilöitä eikä kaikkien keho ja aivot ikäänny samassa tahdissa.

Nykyään lapsia saadaan entistä vanhemmalla iällä. Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut, selviää Tilastokeskuksen sivustolta. Nykyään vanhemmat ovat useimmiten 30-34-vuotiaita vauvan syntyessä. Tämä ikä osuu siis suunnilleen samaan ikään kuin se, että aivojen toiminta alkaa hiljalleen kääntyä kehityksestä laskusuuntaiseksi. Onneksi kuitenkin tämä ajattelumme keskusyksikkö useimmiten aloittaa ikääntymisen hiljalleen, jolloin keholla on aikaa totutella muutoksiin.

Columbian yliopiston tutkimus paljastaa, että lasten lukumäärällä on vaikutusta aivojen ikääntymiseen ja kognitiivisiin taitoihin. Tutkimukseen osallistujat olivat vähintään 65-vuotiaita ja he olivat kotoisin 20 Euroopan maasta. Ero kahden lapsen vanhempien ja kolmen tai useamman lapsen vanhempien aivojen ikääntymisprosessissa oli merkittävä ja vastasi samaa kuin 6,2 vuoden ikääntyminen. Tulokset olivat samanlaisia sukupuolesta riippumatta.

Millaisia ajatuksia tämä tutkimus herättää? Oletko samaa vai eri mieltä?

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *