Dermatillomania eli nyppimistauti: vaarattoman kuuloinen sairaus voi aiheuttaa vakavia vammoja

Dermatillomania eli nyppimistauti: vaarattoman kuuloinen sairaus voi aiheuttaa vakavia vammoja
Kuva: Andrew Neel

Teksti: Anna-Leena

Dermatillomanialla, tai ihon pakonomaisella nyppimisellä tarkoitetaan pakottavaa tarvetta raapia tai nipistää itseään ja nyppiä pois rupia. Tämä monelle tuntematon tauti voi pahimmillaan johtaa näkyviin vaurioihin. Tämän artikkelin ensisijaisena lähteenä on käytetty Mielen Ihmeet-sivustolla julkaistua artikkelia aiheesta.

Dermatillomania: mikä se on ja kuka siitä kärsii?

Oletko aiemmin kuullut ihon nyppimistaudista? Ei huolta: et ole ainut jolle taudin nimi ei ole tuttu. Voi myös olla, että että olet kärsinyt dermatillomaniasta vuosia tietämättä, että omalla “huonolla tavallasi” on oikeasti nimi. Women’s Health-sivustolla kerrotaan, että dermatillomanialla tarkoitetaan pakonomaista tarvetta raapia tai nipistellä itseään, purra tai nyppiä rupia tai esimerkiksi aknea. Nyppimistautia sairastava ihminen ei pysty lopettamaan tai hallitsemaan nypläystä tai ihon repimistä, vaan nyppii ihoaan jatkuvasti. Tietyt asiat, kuten stressaavat tilanteet saattavat pahentaa oireilua.

Dermatillomania liittyy usein masennukseen, ahdistukseen tai pakko-oirehäiriöön (OCD). Mielen Ihmeet-sivustolla muistutetaan, että potilas ei pysty hallitsemaan toimintaansa, mistä johtuen hän aiheuttaa itselleen vahinkoa ja vammoja. Ihon jatkuva repiminen ja nyppiminen voi johtaa tulehduksiin tai jopa epämuodostumiin. Sivustolla kerrotaan, että dermatillomania vaikuttaa arvioiden mukaan noin 9 prosenttiin väestöstä ja se on huomattavasti yleisempää naisilla. Lähes puoleen tapauksista liittyy geneettinen komponentti.

Miksi joku nyppii ihoaan?

Ihon nyppiminen tapahtuu usein muihin puuhiin keskittyessä, kuten lukiessa, opiskellessa, töissä tietokoneella istuessa tai televisiota katsellessaan. Koska kyseessä on psyykkinen sairaus, selkeää selitystä ihon pakonomaiselle nyppimiselle on vaikeaa antaa. Jotkut kuitenkin uskovat ihon repimisen rauhoittavan ja toimivan keinona helpottaa olo stressaavissa, ahdistavissa tai jännittävissä tilanteissa.

Mielen Ihmeet-sivuston mukaan dermatillomaniaan liittyy usein myös muita psyykkisiä sairauksia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi:

  • Erilaiset syömishäiriöt
  • Ahdistuneisuus ja masennus
  • Lapsuuden traumat

Dermatillomanian hoito

Vaikka nyppimistauti saattaa ulkopuolisen korviin kuulostaa harmittomalta ja viattomalta tavalta, siihen tulisi suhtautua vakavasti, sillä se on sairaus, joka saattaa pahimmillaan johtaa vakaviin vammoihin ja epämuodostumiin. Arpien jatkuva nypläys ja rupien auki repiminen saattaa aiheuttaa vakavia infektioita.

Dermatillomanian hoitoon ei riitä ainoastaan näkyvien ihovaurioiden korjaaminen. Ihovauriot ovat taudin näkyvä puoli, mutta itse tautia ei voi parantaa ainoastaan haavoja hoitamalla. Mielen Ihmeet-sivustolla huomautetaan, että potilas tarvitsee ihotautilääkärin apua ihovammojen hoitamiseen, mutta koska kyseessä on psyykkinen sairaus, sairautta tulisi lähteä samaan aikaan hoitamaan myös erilaisten terapioiden avulla. Myös erilaiset lääkkeet on todettu toimivaksi keinoksi hallita tätä yllättävän yleistä tautia.

Oletko kuullut dermatillomaniasta aiemmin tai kärsitkö sairaudesta kenties itse? Kerro kokemuksesi kommenttiboksissa.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Dermatillomania eli nyppimistauti: vaarattoman kuuloinen sairaus voi aiheuttaa vakavia vammoja

  1. Kyllä “kärsin” (siis en varsinaisesti kärsi) siitä. Sain vuosia sitten outoja iho-oireita (jo lapsena oli taiveihottumaa, mutta myös kädenselillä ihottumaa) lähes koko kehoon: lähes pistemäisiä rikkoumia, jotka ihotautilääkäri diagnosoi alkuun follikkuliitiksi. Käytettyäni aika pitkään siihen saamiani voiteita, se hiukan muutti muotoaan, mutta ennemminkin lisääntyi kuin väheni. Uudeksi dg:ksi tuli jokin joihinkin “yleisihotauteihin” luettava määrittely – en ikävä kyllä jaksa nyt tarkistaa enkä muista ulkoa. Antibioottikuurinkin sain ja taas voiteita. Juurikaan muutosta ei tapahtunut. Varsinkin sen jälkeen niitä “nyppyjä” on tullut raavittua aika paljon. Tavallaan en pysty pitämään sormiani niistä erossa. Tulehduksia ei ole ollut eikä ehkä siksikään tarvetta hillitä raapimista. On tunne että ikäänkuin tekisin “joitain” nypyille yms. enkä vain “anna olla”. Joskus tuntuu jonkin ihon kohdalla oikeasti, että juuri se kohta on saattanut parantua nopeammin nyppimisen takia, koska siihen on nyppimisen jälkeen ehkä tullut esim. ohuempi rupi ja kohta on parantunut olettamaani nopeammin. (Lapsena ja ihan nuorena ollutta ihottumaa tuli myös raavittua.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *