Näiden 5 vinkin avulla pottaharjoittelusta tulee hauskaa!

Näiden 5 vinkin avulla pottaharjoittelusta tulee hauskaa!
Kuva: PublicDomainPictures / Pixabay

Moni vanhempi tuskailee jossain vaiheessa sen kanssa, että lapsi pitäisi opettaa eroon vaipoista. Joillakin se onnistuu hetkessä ja helposti. Joillakin taas kuluu aikaa, että lapsi oppii käymään oma-aloitteisesti potalla. Toisinaan voi epätoivo iskeä, koska tuntuu, että kaikkien muiden lasten housut pysyvät kuivina. Oma pyykkikone sen sijaan pyörittää pissa- ja kakkapyykkiä päivästä toiseen.

Kautta aikojen on kehitelty, jos jonkinlaisia konsteja, joiden avulla tämä siirtymävaihe voisi sujua nopeasti ja helposti. Lapsia on palkittu onnistumisista esimerkiksi tarroilla ja tietyn tarramäärän jälkeen on saanut lahjaksi esimerkiksi lelun.

Tämän asian parissa tuskailevien kannattaa kuitenkin muistaa se tosiasia, että lapset ovat yksilöitä eikä kannata liikaa tuijottaa ikäsuosituksiin. Joku pääsee vaipoista eroon ja taaperona. Joku toinen voi tarvita vaippaa vielä 4-vuotiaana. “Vaipan pois jättämisessä on edettävä oman lapsen ehdoilla”, kirjoitetaan Liberon sivustolla. Tekstistä selviää, että osa lapsista alkaa harjoittelemaan potalla istumista jo parin kuukauden ikäisinä. Jotta lasta alkaa kiinnostaa potta, kannattaa se jättää näkyvään paikkaan ja antaa lapsen tutustua siihen omaan tahtiin.

Bebés y más -sivuston kirjoituksessa on kerrottu vinkkejä, joiden avulla voi opettaa lasta eroon vaipoista hauskalla tavalla. Pelkästään potalla istuminen ilman mitään tekemistä ei ole kovinkaan motivoiva lähtökohta, joten sen vuoksi on tarpeen keksiä jotain kivaa tekemistä siksi ajaksi, kun pienokainen yrittää tiristää pissaa tai kakkaa pottaan.

1. Kirjat, joissa on ääntä

Anna lapselle potalla istumisen ajaksi aiheeseen liittyvä kirja. Kaikista parasta, jos kirjasta tulee asiaan sopivia äänitehosteita. Lapsi näkee kuvin ja äänin, että mitä kuivaksi opettelu tarkoittaa.

2. Pottalaulu

Voitte keksiä oman pottalaulun tai kuunnella tätä YouTubesta löytyvää laulua.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

3. Vesileikit

Veden juoksemisen ääni lisää tunnetusti tarvetta käydä pissalla. Voit antaa lapselle astian, jossa on vettä ja hän voi kaadella sitä suppilon avulla pulloon. Laittakaa pullon korkki kiinni ja ravistelkaa pulloa. Tämä kuvaa vessahätää silloin, kun ei vielä ole vessassa. Joskus pitää hetki pidättää pissaa, jotta ehtii pissalle vessaan.

4. Muovailuvahat

Muovailuvahat voivat auttaa pottaharjoittelussa. Anna lapsen tehdä muovailuvahasta kakkapökäleitä ja tiputtaa niitä astiaan. Se on sama asia, kun kakka tipahtaa pottaan tai pönttöön.

5. Osta lapselle mieluisat alushousut

Tämä, jos mikä on hyvä motivaattori kuivaksi opetteluun. Mikä onkaan upeampaa, kuin pukeutua alkkareihin, joissa on omien lempihahmojen kuvia.

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *