Etsitkö koukuttavaa lukemista? Nappaa kirjavinkit talteen!

Etsitkö koukuttavaa lukemista? Nappaa kirjavinkit talteen!
Kuva: Alfons Morales

Oletko sinäkin pyörinyt kirjastossa miettien, mitä ihmettä oikein lainaisit? Vaikka maailma on pullollaan toinen toistaan parempia kirjoa, valinnan tekeminen on toisinaan vaikeaa. Tähän artikkeliin on koottu koukuttavia ja mukaansatempaavia kirjoja, jotka haluaisi ahmia vaikka yhdeltä istumalta.

On makuasia, millaisen kirjan kokee hyvänä. Toiset arvostavat upeita klassikkokirjoja, kriitikoiden ylistämiä teoksia, mahtavia ja syvällisiä pohdintoja. Itse haluan lukea kirjoja, jotka ovat helppo- ja nopealukuisia, joissa ei liikaa jaaritella ja joissa on jokin koukuttava elementti, esimerkiksi selvitettävä rikos, kadoksissa oleva henkilö tai yllätyksellinen juonikuvio. Kun luen, haluan heittää aivot narikkaan ja paeta hetkeksi todellisuudesta.

Kun saan käteeni koukuttavan kirjan, luen sitä niin paljon kuin pystyn: kirja saattaa olla nenäni alla, kun teen ruokaa, syön tai matkustan bussissa. Pidän etenkin psykologisista trillereistä. Ne ahmisin muutamassa tunnissa, jos vain voisin. Viime aikoina olen mieltynyt myös vieraisiin maihin sijoittuviin kertomuksiin ja tarinoihin, joissa tapahtuu yllättäviä käänteitä.

Toisinaan häpeän sitä, että luen niin helppolukuisia kirjoja. Hiljattain valitsin kirjastosta erään ylistetyn kirjailijan teoksen. Petyin pahasti. Kirja ei antanut minulle yhtään mitään. Tarinassa ei käytännössä tapahtunut mitään mielenkiintoista. Päähenkilö oli tyhmä, ärsyttävä ja kiittämätön. Kirjan loppu oli mitäänsanomaton, enkä saanut siitä minkäänlaista ahaa-elämystä. Päätin, että jatkossa luen kirjoja, jotka minua todella kiinnostavat. Vaikka joku teos olisikin kriitikoiden ylistämä, voi minun kokemukseni siitä olla toisenlainen. Makuasioista ei voi kiistellä.

Tähän juttuun olen koonnut sellaiset kirjat, joihin olen kerta kaikkiaan koukuttunut ja joissa on sitä jotakin. Lähes kaikilta näiltä kirjailijoilta olen lukenut useamman eri kirjan. Jos siis ihastut näihin, ihastut todennäköisesti kyseisten kirjailijoiden muuhunkin tuotantoon.

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Pieni poika menehtyy epäselvissä olosuhteissa auton yliajamana. Lapsensa menettänyt Jenna Gray pakenee suruaan, mutta menneisyyden muistot piinaavat häntä. Tarina saa pian odottamattomia käänteitä.

Delia Owens: Suon villi laulu

Nuoresta Kya-tytöstä kasvaa vuosien saatossa itsenäinen ja rohkea nainen. Hänen kasvutarinansa on raastava ja täynnä vaikeuksia. Kya kokee elämässään paljon vääryyttä, mutta myös rakkautta. Tarinaan liittyy myös ratkaisematon rikos.

Lisa Jewell: Sitten hän oli poissa

15-vuotias Ellie katoaa jälkiä jättämättä. Vuosia myöhemmin Ellien äiti tutustuu mieheen, jonka tytär muistuttaa aivan Ellietä. Pikkuhiljaa alkaa paljastua, mitä Ellielle tapahtui. Kirja on sydäntäsärkevän karmiva ja pitää lukijan otteessaan.

Torey Hayden: Tiikerin lapsi

Torey Hayden on erityisopettaja ja kirjoittanut useita teoksia lapsista, joita on hoitanut ja opettanut. Tiikerin lapsi kertoo Sheilan tarinan.

Ruth Ware: Lukitut ovet

Warenin psykologisessa trillerissä seurataan Rowania, joka palkataan lastenhoitajaksi syrjäiseen kartanoon. Talossa alkaa tapahtua outoja ja järkyttäviä asioita. Pian Rowan huomaa olemansa pahassa pulassa.

S. K. Tremayne: Ennen kuolemaani

Kate on joutunut auto-onnettomuuteen, muttei muista mitään viikoista ennen onnettomuutta. Hän näkee painajaisia ja tuntee olevansa vaarassa. Trillerissä seurataan Katen muistin palautumista. Lukija järkyttyy ja yllättyy, kun tulee loppuratkaisun aika.

Mikael Bergstrand: Delhin kauneimmat kädet

Intiaan sijoittuva kirja kertoo keski-ikäisestä miehestä ja hänen edesottamuksistaan. Kirja on saanut myös kaksi loistavaa jatko-osaa. Intian maut ja hajut voi melkein maistaa ja haistaa. Hauskaa luettavaa!

B.A. Paris: Suljettujen ovien takana

Jackin ja Gracen avioliitto vaikuttaa liiankin täydelliseltä. Suljettujen ovien takana tapahtuukin asioita, joista ulkopuolisilla ei ole mitään käsitystä. Parisuhdeväkivaltaa käsittelevä trilleri vie lukijan mennessään.

Tess Gerritsen: Painoton tila

Avaruusasemalla astronautit sairastuvat ja menehtyvät yksi toisensa jälkeen. Lopulta elossa on enää aseman lääkäri Emma. Hän alkaa miettiä pelastautumiskeinoja ja myös sitä, miksi armeija tuntuu pimittävän tietoja ja jarruttelevan tutkimuksia.

Jan-Philipp Sendker: Sydämenlyönneissä ikuisuus

Julia lähtee etsimään yllättäen kadonnutta isäänsä ja päätyy Burmaan, jossa saa kuulla ällistyttävän tarinan isänsä menneisyydestä. Tämä kirja on täynnä rakkautta ja uskomattomia juonenkäänteitä. Sendker kirjoitti kirjalle myös kaksi jatko-osaa, jotka jatkavat ainutlaatuista tarinaa.

Cara Hunter: Pimeyteen

Muistisairaan vanhuksen kellarista löydetään henkihieverissä oleva nuori nainen ja pieni lapsi, jotka eivät osaa kertoa, keitä he ovat tai mitä on tapahtunut. Rikoskomisario Adam Fawley tiimeineen ryhtyy selvittämään naisen ja lapsen henkilöllisyyttä ja vanhuksen osuutta heidän tarinassaan.

Shari Lapena: Hyvä naapuri

Nuoren parin vauva katoaa omasta kehdostaan päivälliskutsujen aikana. Pian pariskunta huomaa olevansa itse pääepäiltyinä lapsensa katoamisesta. Tutkimusten edetessä alkaa myös naapureista paljastua uusia asioita.

Mikä kirja on vienyt sinut mennessään?

Teksti: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Luetuttaako? – TOP 10 kirjavinkit lapsille ja nuorille

Avoin kirje kaupunginkirjastolle

Lukemalla pääsee vierailemaan toisissa ulottuvuuksissa


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.