Tiedätkö kuka sinua hoivaa ja miten, kun et itse siihen enää pysty? Hoivatahto kiinnostaa yhtä nuorempia

Tiedätkö kuka sinua hoivaa ja miten, kun et itse siihen enää pysty? Hoivatahto kiinnostaa yhtä nuorempia
Kuva: Tetiana SHYSHKINA

Monet saattavat ajatella aihetta vasta ikääntyessä, mutta hoivatahto kattaa myös sairastumisen ja vammautumisen tuomat tilanteet. Elämänkulkua on mahdotonta ennustaa, joten itselleen räätälöity asiakirja hoivasta on hyvä ja helppo laatia jo nuorena ilman juristeja.

Tulevaisuuteen varautumista, yksilöllisesti

Hoivatahto on juridinen asiakirja, johon listataan omat toiveet siitä, millaista hoivaa tulevaisuudessa haluaa. Perhejuristi Katariina Kuusiluoma kuvailee hoivatahtoa kuin henkilökohtaiseksi tiekartaksi, joka auttaa läheisiä navigoimaan juuri sinulle sopivat hoivapalvelut.

Kuusiluoman mukaan kaikki eivät tarvitse asiakirjaa, vaan luottavat että asiat hoituvat läheisten kanssa sopuisasti. Toiset laativat hoivatahdon hyvin seikkaperäisesti, kaurapuuron paksuutta myöden, kerrotaan Annan artikkelissa.

Pienillä arjen asioilla on väliä, sillä niillä on suuri vaikutus elämänlaatuun ja oman näköiseen elämään

Yleinen oletus on, että puoliso tai muut läheiset tietäisivät miten kaikki tulisi hoitaa. Elämänlaatuun vaikuttaa suuresti pienet asiat, jotka eivät välttämättä ole läheisten, omien lasten tai edes puolison tiedossa. Kyseessä on itsemääräämisoikeus ja oman itsensä näköinen elämä silloinkin, kun itse ei pysty enää asioitaan hoitamaan.

-Kukaan ei voi tietää toisen ihmisen toiveita, jos niitä ei laiteta ylös paperille, Kuusiluoma painottaa.

Hoivatahtoa tehdessä yksi tärkeimpiä kysymyksiä on asumisen ratkaisut

Suurinta mietintää aiheuttaa asumiseen liittyvät kysymykset. Haluaako henkilö asua kotona vai hoivakodissa? Minkälaisia hoivapalveluita hän haluaa kotiin tai hoivapaikkaan? Hoivatahtoon voi lisätä myös toiveita esimerkiksi ruoasta, virkistäytymisestä, vaatetuksesta, kauneudenhoidosta, kulttuurista ja liikunnasta. Hoivatahdossa voi kertoa, seikkoja myös omasta seksuaalisuudestaan ja uskonnostaan.

Hoivatahto onnistuu helposti ilman juristia verkossa. Yhä nuoremmat ikäluokat ovat aktivoituneet tekemään testamentteja ja muita edunvalvontavaltakirjoja, kertoo Kuusiluoma. Jos hoivatahto tehdään jo nuorella iällä, voi ja kannattaa sitä muokata vuosien varrella sopivammaksi.

Hoivatahdon asiakirjan voi tehdä myös itse. Silloin tulee olla tarkkana, että asiakirjaan tulee kaikki itselleen tarpeelliset asiat. Käytössä on myös verkkopalveluita.

Valmiita hoitotahtolomakkeita on saatavilla esimerkiksi lääkäriasemilla ja apteekeissa sekä verkossa. Ne ovat ilmaisia. Mikäli hoitotahtoon haluaa tehdä erityyppisiä ns. arkipäivästä poikkeavia toiveita ja määräyksiä, se kannattaa laatia asiantuntijan kanssa. Palvelun hinta on alkaen 75 euroa.

Myös eri järjestöt tarjoavat tietopaketteja ja mallipohjia hoivatahdon laatimiseen.

Lähteet: Anna, apunatar.fi

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 30.6.2021

Lue myös:

ADHD ja suuret tunteet

Muistatko nämä koukuttavat kirjasarjat lapsuudestasi?

10 asiaa, joita vanhemmat miettivät iltasadun aikana


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.