Villaa, sammalta ja muovihousuja: näin vauvojen vaipat ovat muuttuneet vuosien saatossa

Villaa, sammalta ja muovihousuja: näin vauvojen vaipat ovat muuttuneet vuosien saatossa
Kuva:Picsea

Teksti: Anna-Leena

Uimavaippa, yövaippa, kestovaippa, kertakäyttövaippa…Vaipat ovat arkea helpottava itsestäänselvyys, joita ilman lapsiperheiden elämä olisi hyvin erilaista. Kaikille tutut kertakäyttövaipat ovat kuitenkin olleet markkinoilla vasta muutamia vuosikymmeniä. Millaisia vaippoja vauvat käyttivät aiemmin?

Marjo Malm on tutkinut opinnäytetyötään varten vaippojen historiaa (Malm, Marjo. 2009. Lasten vaipat : ympäristöllisistä, terveydellisistä ja taloudellisista näkökohdista, LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU. Tekstiili- ja vaatetustekniikka). Tämän artikkelin lähteenä on käytetty Malmin opinnäytetyötä.

Vaippojen lyhyt historia

Nykypäivänä lähes jokaisesta supermarketista löytyy uimavaippoja, yövaippoja, housuvaippoja ja jopa malleja, joiden indikaattori näyttää milloin vaippa tulisi vaihtaa. Vaippoja on saatava eri kokoisina aina pikkukeskosille tarkoitetuista minivaipoista leikki-ikäisille tarkoitettuihin vaippoihin. Modernit vaipat ovat imukykyisiä ja fuskaavat vain harvoin.

white and red owl print diaper
Kuva:Laura Ohlman. Vielä 60-luvulla vaipat ommeltiin pääasiassa itse.

Ensimmäiset kertakäyttöiset vaipat tulivat markkinoille 1950-luvulla. Malm kertoo opinnäytetyössään, että vielä 1960-luvulla vaipat ommeltiin edelleen pääasiassa itse. Täytteenä vaipoissa käytettiin sideharsoa ja froteeliinoja. Monikäyttöisten ja pestävien täytteiden vaihtoehtona oli kertakäyttöinen puuvanu, joka oli kuitenkin kallista, eikä tästä syystä kaikkien saatavilla. Täytteiden päälle puettiin hiostavat muovihousut, joiden liiallinen käyttö aiheutti helposti hiertymiä ja iho-ongelmia.

1970-luvulla muovihousuille sanottiin hyvästit ja ne vaihtuivat muoviliinaan, joka oli jo hieman muovihousuja hengittävämpi vaihtoehto. Kovin varmoja vaipat eivät kuitenkaan edelleenkään olleet, eikä vahingoilta säästytty.

1970- ja 80-luvuilla vaipat olivat paksuja, ja ne pysyivät paikoillaan muovisilla vaippaliinoilla sitomalla tai muoviset vaippahousut päälle pukemalla. 1980-luvulla vaipoissa alkoi kuitenkin tapahtua mullistavia käänteitä. Vaippojen parantunut imukyky vähensi pyykin määrä. Täytteenä alettiin käyttää imukykyisiä superabsorbentteja. 90-luvun alussa markkinoille ilmestyivät housuvaipat, joka oli valtava helpotus vanhemmille. Ei enää vaippahousujen ja täytteiden asettelua!

Modernit vaipat

Malmin opinnäytetyöstä selviää, että aivan ensimmäiset vaipat valmistettiin eläinten nahoista. Nahkaisten vaippojen sisälle laitettiin täytteeksi imukykyistä villaa tai turvesammaltukkoja. Verrattuna ensimmäisiin nahkasta ja turvesammaleesta valmistettuihin vaippoihin, nykyvaipat ovat hurjan kehittyneitä. Kaupan hyllyiltä löytyvissä vaipoissa on ihoa vasten jäävä pehmeä sisäpinta ja ulospäin jäävä, hieman karheamman tuntuinen ulkopinta. Pintojen välissä on vaipan imukerros, joka koostuu raemaisesta superabsorbent-nimisestä aineksesta. Kun vaippa kastuu, rae sitoo nesteen itseensä ja muuttuu geelimäiseksi massaksi. Modernien vaippojen käyttäminen on hygienistä ja helppoa.

Millaisia vaippoja teillä käytetään?
Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.